woensdag 25 mei 2016

Îles des Saintes, Terre de Haut(Caraïben)

Maandag, 23 mei '16

Wanneer de eerste lading mensen door een ferry wordt gedropt, zijn ook wij reeds in de hoofdstraat aanwezig. Lokale dames bieden uit een rieten mandje de plaatselijke zoete lekkernij aan: 'Tourment d'Amour'. Een gebak met krokante buitenkant en een zachte vulling van coco's, guave, banaan of ananas. Alleen voor de romantische naam zou je het al kopen. En dat deed ik ook, enkele dagen geleden in Deshaies. Geproefd en lekker bevonden (met coco's). Qua constructie is het vergelijkbaar met een mattentaartje...mmm...krijg ik daar ineens zin in ;-)
Een golfkar, daar wil ik wél een keer mee rondtoeren, maar de prijs is drie maal zoveel als een scooter. Met z'n vier zou dat een mooie prijs zijn, maar we zijn slechts met z'n twee. Dus ons vervoermiddel vandaag is een scooter. Met zijn twee op de tweewieler beginnen we aan een eilandtour. Eerst bergop naar het fort van Napoleon, dat we bezoeken en weer wijzer worden over het eiland, de geschiedenis van vroeger tot nu, de oorlogsschepen en vloot en replica's hiervan in schaalmodel, de belangrijke strijd tussen Engeland en Frankrijk om deze eilanden, gedroogd kroraal en -vissen, tentoonstelling van kunstenaars, enz...
Met behulp van een plan berijden we de enkele wegen van het eiland en bezoeken de stranden en baaien, waaronder de 'Pompierre Baai'. Dit is de populairste baai van het eiland, niet alleen bij zonnekloppers, maar ook bij enkele stieren, geiten en hun lammen en kippen en hun kuikens die hier rustig tussen iedereen doorlopen op het strand!
Heel de dag door komen we steeds dezelfde mensen tegen op hun scooter of golfkar...grappig :-) Het eiland is niet groot, slechts 4,7m2 en die enkele wegen die er zijn worden druk bereden en zijn uiterst smal, waardoor er vaak vaart moet geminderd worden bij het passeren van een tegenligger. Een golfkar en scooter kunnen rijdend elkaar nog net kruisen, maar een gewone wagen is een probleem, hi, hi, hi,...
Vele postkaart- en panoramische uitzichten prikkelen op verschillende locaties onze netvliezen en eisen een stop om bij stil te staan en vast te leggen met de camera.
Op het einde van de dag leveren we de tweewieler weer in.

Guadeloupe, Pointe Malendure - Îles des Saintes, Terre de Haut(Caraïben)

Zondag, 22 mei '16

Alweer een feestdag? Vorig jaar verlieten we op die dag de haven van Nieuwpoort en de Belgische wateren en véél eigen water achter tijdens het afscheid van familie & vrienden. Hier begon het echt...onze wereldreis!
Zouden we dan toch een data-memory aan het verzamelen zijn of worden we aangezet tot alweer toosten?! Straks denken ze nog dat we een probleem hebben!
Nou laat de fles water weer maar aanrukken ;-)

Ook afgelopen nacht merkten we weer veel wind op. De baai geeft ook niet echt de beschutting voor ons huisje tijdens onze afwezigheid en hier kunnen we ook geen auto huren. Dus houden we de rest van de vleugels van Guadeloupe voor een volgende keer. Tot Guadeloupe horen ook nog de omringende kleinere zustereilanden: Marie-Galante, La Désirade en Îles des Saintes. Deze laatste is een eilandengroep, bestaande uit negen eilanden, wordt onze bestemming.
Al vroeg tuigen we ons Dinghietje af en komt er een schildpad met kleine oogjes kijken wat voor herrie we maken op dit vroege uur!
Het tochtje is nog wind-veranderlijker dan gisteren. Waar komt die wind toch vandaan?!
Terre D'en Haut is één van de eilanden en daar pikken we een meerboei op. Ankeren is hier verboden, omdat het ook weer beschermd wordt. Meteen vallen de mooie peperkoek-achtige huisjes op met hun vrolijke kleuren en kleurrijke metalen golfplaten-daken. Zien we er nu een boot achterwaarts op het land liggen? Neen, het is een huis die de vorm heeft van een boeg van een schip! Het huis is gebouwtje in 1942 door Adolphe Catan, een beroemde Guadeloupaanse fotograaf. Het is privé en dus niet te bezichtigen...jammer.
In het populaire vissersstadje Bourg des Saintes zijn héél wat leuke winkeltjes, vele restaurants en kunstateliers aanwezig. Het eiland staat bekend om zijn gastronomie en kunstenaars. De mensen verplaatsen zich vooral met golfkarretjes en scooters. Deze kan je ook huren en zo het eiland verkennen. Leuk idee voor morgen. Dit is het enige eiland van de Saintes dat met het openbaar vervoer bereikbaar is: ferry of vliegtuigje. Ferries varen hier op en af van Guadeloupe en heel wat mensen stappen af en op. Heel hun 'hebben en houden' sleuren ze mee voor een dagje op het eiland. We zien ze de ferry opgaan met opplooitafels, koelboxen, muziekinstrumenten, enz... Ook hier valt het leven voor het grootste deel stil, als de laatste ferry met de dagjes-toeristen/mensen vertrokken zijn, uitgezonderd op enkele restaurants na die vooral hun langouste en andere visvangsten op het menu aanprijzen.
Onder een prachtige sterrenhemel en een volle maan is het een heerlijke avond.

Guadeloupe, Deshaies - Pointe Malendure(Caraïben)

Zaterdag, 21 mei '16

De hele nacht heeft het flink geblazen, althans de momenten dat we even wakker waren... Bij het ontwaken is het windstil in de baai.
Het plan om Zensation hier nog enkele dagen te laten liggen op anker en een aantal dagen een auto te huren om het eiland te bezichtigen wordt in vraag gesteld. De komende dagen wordt er nog heel wat wind voorspeld en de windvlagen die hier opsteken zijn met momenten sterk.
Guadeloupe is Frans, dus hier weer lekkere verse knapperige baguette van de boulangerie en betalen met euro's. Een kolibrie fladdert vrolijk rond, maar kiest het hazenpad wanneer een auto langs z'n geliefde struik passeert, net voor ie op de memorycard vereeuwigd kan worden...jammer.
Na het ontbijt besluiten we door te varen op zoek naar een baai met minder windvlagen. De zeiltocht is er één met een hele tijd een 'ik-speel-met-je-voeten'-wind! Veel wind, minder wind, geen wind, veel wind, enz... Het is steeds goed te zien aan de rimpels of koppen op het water wat er gaat komen. Onderweg komt er een zeilboot van tegenovergestelde richting met gereefde zielen en wij op motor. En dan plots...stjakka...wind in de zielen en Zensation van recht naar een helling van 30°. Er verschijnen pieken van 40kn op de windmeter! Die valwinden en acceleratie-zones zorgen voor het actiever en anticiperend zeilen. The Captain houdt er aan de ene kant van, maar vloekt er evengoed om ;-)
Pigeon Island nadert en het is er veel rustiger dan enkele maanden geleden. Er zijn meerboeien vrij, dus zien we de kans schoon om ons eraan vast te maken en de onderwaterwereld hier te bekijken, die door Jacques Cousteau werd gekocht om te beschermen en om te toveren tot duik- en snorkelparadijs. Vele kajaks komen aangepeddeld en stranden op het eiland.
Onder ons is het meer dan 10m diep en het zicht enorm klaar/helder, het water lijkt wél Spa-rein! Grote papegaaivissen lachen ons tegemoet en zijn in het gezelschap van andere vissoorten en prachtig koraal. Tja, de heer Cousteau wist goed wat hij moest beschermen, het is hier mooi!
Tegenover het eiland ligt een baai 'Pointe Malendure', waar we het anker droppen. Hier vullen heel wat mensen het zwart/grijze strand met hun hangmatten, tafels, stoelen, koelboxen, enz... Verder in de baai staan gekleurde houten huisjes die dienst doen als bar, restaurant, duik-/snorkelclub en verhuur, kajak-verhuur, ijssalon, excursies naar Pigeon Island met glasbodemboten of andere, enz...
Het is er gezellig druk en we plaatsen ons op een strandterras om alles te bekijken.
Om 18u gaan de slagvensters toe en sluit alles. Al snel ligt het strand en de baai er verlaten bij. Door de berg wandelen we langs de weg naar de baai ernaast, maar ook hier is het leven stilgevallen en keren we terug naar onze dame voor een 'Sundowner' aan boord.