zaterdag 27 augustus 2016

Bonaire, Kralendijk 8(Caraïben)

Donderdag, 25 augustus '16

Shoke op, tank ontluchten, benzine toevoer open, gashendel voluit: check, check, check, check en dan starten en...ja, ik krijg hem weer in zijn vooruit en weg zijn we. Zelfs tussen de vele palen navigeer ik deze keer zonder botsingen en landen goed aan de steiger.
Even een stokbrood kopen bij de Chinese supermarkt 'TOP', het rek van de paprika chips is leeg! Tjien, hoe zou dat komen?!
En, weer terug dinghieën. Ook nu verloopt het redelijk goed. Ikke blij :-))
Poetsen, koken en even afkoelen in het water. Een manta, ja een manta zwemt/zweeft sierlijk onder ons heen. Ook enkele grote tarpons en barracuda's entertainen ons tussen de talrijke visjes.
Wél missen we iemand vandaag. Dagelijks zorgt ie voor spektakel en opspringende vissen, maar vandaag zien we onze reuze geelvintonijn niet jagen...zou ie gevangen zijn?
Nou, jammergenoeg niet door ons, maar de Mahi Mahi op ons bord smaakt ook voortreffelijk.

Baonaire, Kralendijk 7(Caraïben)

Woensdag, 24 augustus '16

Nou, na een dagje rust en een verbrand neusje, is Geert klaar voor zijn tweede lesdag. Als deze tenminste kan doorgaan, want na de eerste pogingen met véél zoutwater als ongewilde drank, is het nog te bekijken of er nog water in de zee is!
Al vroeg zijn Fritz en Geert naar de kite-plaats.
Na een kleine twee uur hoor ik plots onze dinghy. Oei, iets gebeurt of vergeten? Neen, de les gaat niet door wegens te weinig wind.
Jammer, maar zo kunnen we samen gaan snorkelen.
Eerst even naar het havenkantoor de mooring gaan betalen (moet vooraf gebeuren en hadden slechts voor enkele dagen betaald omdat we niet wisten hoe lang we zouden blijven).
Een klein schildpadje vergezeld de vissen en ons en schrikt niet op van een grote baracuda. Een nog grotere tarpon komt plots héél dreigend op ons af...we houden ons stil en knijpen in elkaars hand, maar hij slaat net voor onze ogen af! Nou, nou, dat was een kanjer.
Na twee snorkelplekken, dinghieën we terug richting Zensation. De vishengel is mee en de lijn wordt afgerold. Ik probeer in de juiste richting te sturen en krijg het voor mekaar om hem in zijn 'voorruit' te zetten! Yep, weer een 'pluspunt' erbij voor mij :-))
Zonder vis komen we thuis...

Bonaire, Kralendijk 6(Caraïben)

Dinsdag, 23 augustus '16

Een cruiseschip meert al vroeg af in Kralendijk. De stad oogt meteen levendiger dan de voorbije dagen. Op het Whileminapark staan kraampjes met allerlei souvenirs en plots rijdt er een toeristentreintje rond... En eerlijk is eerlijk, overal zijn de prijzen niet hoger of lager dan anders. En wij genieten mee van de geopende winkels, kraampjes en een beetje extra leven in de brouwerij. Er zijn heel wat mensen van de bijna vierduizend passagiers en tweeduizend werknemers die een dagje genieten van Bonaire en die voor goede inkomsten zorgen. 'Everybody Happy!'
De dinghy-lessen zijn eindelijk gestart! Hoezo, lessen om met zo 'n rubberen bootje te varen?! Ja, zei het niet dat onze buitenboordmotor al enkele keren gereanimeerd is en komt met een Mac Guyver-handleiding... Doordat de schakelhendel (zie vorige blogs) niet meer origineel is en nu bestaat uit een ijzeren staaf en bouten, werkt dit niet zo soepel en met mijn 'kiekemacht' (geen spierkracht), krijg ik deze niet verzet. Dit is ook de reden dat ik na 14 maanden onderweg te zijn, nog steeds ons Dinghietje niet kan besturen...ik wil het al lang, want vind het best stoer, een vrouw die dinghiet! Neen, het euvel is er niet van het begin, dus geen excuus daar, maar is wél op het moment dat ik het zou gaan leren opgetreden. De motor krijg ik zo goed als meteen, lees: na maximum drie pogingen, gestart. Joehoe! Het varen zelf, heum...draaien gaat tegenovergesteld dan waar je naar toe moet. Dus dat is nadenken, heb nauwelijks met een helmstok gevaren, een stuurwiel is me bekender. En dan die gas...telkens ik de boot stuur, brengt mijn hand ook de gashendel in beweging. Nou, de synkinesieën (meebewegingen) of is het mijn oog-hand coördinatie, hebben nog wat training nodig. Maar ik kan al starten en een beetje varen, als we de botsing tegen een paal niet meetellen ;-) hi, hi, hi,... Nog wat spieren kweken en de rest komt wél zeker.
Om 17u staan we bij 'Karel's bar' met andere cruisers te wachten op het gratis busje (op dinsdag en vrijdag), dat ons naar Van der Tweel, of m.a.w. AH, nml. Albert Heijn brengen! Joepie de poepie! Maar we zijn met teveel en kunnen niet met z'n allen mee. Komt goed uit voor de heren en voor mij: ik rij met de eerste lading mee en kan al exploreren en de heren nemen de tweede rit en kunnen alsnog van de Happy Hour (17-19u) profiteren en drinken ondertussen een biertje.
AH is een grote, mooie supermarkt met veel bekende Nederlandse producten, mijn hart maakt een sprongetje bij het zien van een aantal lekkere herkenbare dingen. Toch hou ik me in en let op de prijs, want in Curacao is er ook een AH en daar gaan we volgende week naar toe en zouden de prijzen lager liggen. Winkelen onder tijdsdruk is toch niet mijn dada, ook al krijg je een uur de tijd, wij zelfs 15' langer, doordat er twee terugritten zijn. Van die tijdsdruk krijg ik stress...mijn lijstje heb ik afgewerkt, maar toch vergeet ik naar andere dingen te zien, al is het vooral prospectie onderzoek voor de volgende bezoeken. Geen ramp. Met Nederlandse lekkernijen, het maandelijkse kook-tijdschrift 'Allerhande'(heb ze wél digitaal op mijn tablet, maar een 'echt' boekske in je handen is toch nog net wat anders!) en een warm curryworstenbroodje achter mijn kiezen verlaten we de winkel.
Aan boord nuttigen we wat van de gekochte goederen. Ook the Captain is tevree met een 'mokka gebakje' van den 'Heijn' (Beire) ;-)
Wat wil je nog meer in het 'Paradijs'?! Met een Belgisch wafelhuis (nog niet uitgetest), Italiaans Ijssalon met lekkere ijsjes en milkshake (reeds twee maal bezocht en uitgetest door the Captain) en nen Heijn!