maandag 19 juni 2017

Dag 1: Frans Polynesië, Gambier Archipel, Mangareva -> Tuamotu's, Île de Hao

Dag 1: Vrijdag, 16 - zaterdag, 17 juni '17 _ 08.00 LT(local time= UTC -9)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 142 NM
Gemiddelde snelheid: 5,91 kn
Knopen wind: 10 kn
Positie: 21°08'S 136°17'W
Koers: 315°
Afstand tot bestemming: 332 NM

Al voor de wekker afloopt zijn we wakker. De bijboot nog aftuigen en vastsnoeren, anker op en we dan kunnen gaan. Reketeteketekete, het is iets over zeven wanneer de ankerketting wordt binnengehaald. Tussen de bebakening volgen we de vaargeul naar buiten. Parelboeien liggen in onze weg en alsook een Frans Marine schip dat ons even oproept en vraagt de om het vaarwater vrij te houden. Zo laveren we naar buiten. We kunnen aan onze tocht van 474NM beginnen. De voorspellingen zijn goed, 15kn wind. Uitgerekend zouden we 3 à 4 dagen varen.
Zensation voelt zich in haar sas en baant zich vlot een weg door de kleine windgolven. Kleine regenbuitjes spoelen ons voor enkele minuten. In de nacht zakt de wind in tot 7kn. Klapperende zeilen zijn niet het beste slaapliedje :-(
Gezappig dobberen we verder en het is bijna middernacht als een halve maan de omgeving verlicht. Het eerste motu (=eiland) passeren we op een 10-tal mijl. Een vogel vliegt kirrend om ons heen, elke poging tot landing mislukt. De wind neemt weer een beetje toe en we zijn nog best tevreden met ons eerste dagtotaal.

Frans Polynesië, Gambier, Mangareva - Totogegie - Mangareva

Dinsdag, 13 -> vrijdag, 16 juni '17

Vanochtend hoorden we hem reeds voorbijvaren en blazen: de bevoorradingsboot uit Papeete, Tahiti. Dat is goed nieuws! De winkels zullen deze namiddag weer open zijn en aangevuld en hopelijk hebben ze wat verse groenten. Wanneer we de baai voor de hoofdstad naderen, zien we dat alle zeilboten er weer liggen. Iedereen is tijdig teruggekeerd om wat vers te kunnen scoren.
Snel gaan we de kant op en kunnen nog net de laatste kilo tomaten kopen! Slechts op enkele uren tijd zijn de meeste verse waren zoals: tomaten, wortelen, aardappelen, uien, appelsienen, appels, peren en look, uitverkocht! Ja, en de prijzen zijn niet om naar huis te schrijven... We zijn wél heel blij met onze tomaten en verse kippeneieren, zo groot hebben we ze al lang niet meer gezien (wél duur: 600 CFP voor 10stuks= 0,50€/st!).
Alle bewoners & cruisers hebben hun voorraad wat aangevuld. Weersvoorspellingen  worden bekeken en plannen worden gemaakt. Maar eerst willen we nog een parelkwekerij bezoeken. De meeste families van dit Archipel leven hiervan en we willen er meer van weten.
De volgende middag varen we naar Totogegie, een smal uitgerekt motu op het buitenste rif, waar een even smal stukje landstrook benut wordt als landingsbaan. Een klein gebouw fungeert als luchthaven, waar eens per week mensen verwelkomt worden of vertrekken. Het water heeft hier nog meer blauwere oogverblindende schakeringen en koraalvelden liggen net onder het wateroppervlak. De oceaan horen we inbeuken tegen de andere kant van het eiland. Een beetje verderop is er een ingang tussen het rif, bij laag tij kan je over een zandstrook van de ene motu naar de andere wandelen. Op de ander motu bevindt zich de parelboerderij van Eric, een Chinees. In totaal zijn er in het Gambier Archipel meer dan 50 parelkwekerijen, maar slechts 15 werken dagelijks en kunnen hun kost ermee verdienen.         
Zowél met onze dame als met ons Dinghietje is het tijdens het varen uitkijken voor talrijk aanwezige boeien aan het wateroppervlak. Hieraan hangen duizenden grillig gevormde oesterschelpen die de fraaiste schatten bevatten die de oceaan te bieden heeft: de 'Tahitiaanse Zwarte Parel'!
Eric leidt ons, samen met nog drie cruisers, vol trots rond op zijn boerderij en verteld vol overgave over de 'Tahitiaanse Zwarte Parel', hij laat ons de verschillende stappen zien en legt ze uitgebreid uit.
Deze prachtige parel komt van de zwartlippige oesters: 'Pinctada margaritifera'. Deze pareloester geeft zwart pigment af die voor de karakteristieke tint zorgt van zijn parelmoer en parels.
In een natuurlijke omgeving vormt en ontwikkelt een parel zich wanneer een zandkorrel of ander klein vreemd voorwerp de schelp van de oester binnenraakt. De oester bedekt de "indringer" dan met opeenvolgende lagen parelmoer, waardoor er een parel wordt gevormd. Dat proces duurt jaren en is heel erg zeldzaam. Om een "natuurlijke" parel te vinden, moet je 15.000 tot 20.000 pareloesters openen! Omdat de "natuurlijke" parels zo zeldzaam waren, werd er een techniek voor kunstmatige productie ontwikkeld. De techniek om pareloesters te telen, werd uitgevonden door de Japanner 'Kokichi Mikimoto' ontwikkeld in 1896 en daarna nog verbeterd. Bijna alle parels worden tegenwoordig gekweekt ('cultivéparels'). Hiervoor wordt in de oester een klein korreltje parelmoer gelegd en de parel kan dan na twee jaar geoogst worden.
In de jaren 1960 begon Jean-Marie Domard, een dierenarts die voor de visindustrie in Frans-Polynesië werkte, te experimenteren op Pinctada margaritifera met de teelttechnieken die toen in Japan werden gebruikt. Dat was het begin van de Polynesische parelcultuur.
Het is een intensief en langdurig proces:
De eerste fase in de parelcultuur is het verzamelen van kuit (oesterlarven). Dat gebeurt door "verzamelaars", dit zijn stroken synthetisch materiaal die verscheidene meters onder de oppervlakte van de lagune worden opgehangen en waaraan de jonge oesters zich komen vasthechten. Die stroken blijven een tot twee jaar in het water en brengen oesters voort van 5 tot 10 cm. Dan worden de oesters in strengen aan elkaar vastgemaakt en terug in het water gebracht om verder te groeien tot ze groot genoeg zijn om te worden geënt, namelijk 9 tot 11 cm. Die tweede fase van het kweken duurt drie tot twaalf maanden.
Fase drie: enten. De oesters worden geënt: er wordt een kern ingeplant in de "parelruimte" van een oester. Deze kern, die de vorm heeft van een knikker, maar uit organisch materiaal bestaat (bvb.: van een mossel van de Missisippi rivier), speelt een vergelijkbare rol als de zandkorrel. Tijdens het entproces wordt er ook een ent in de oester gebracht, een stuk organisch weefsel van het omhulsel van de donor-oester. Daarvoor worden de twee helften van de oesterschelp met een tang uit elkaar gehouden. Als alles goed gaat, wordt de ent een parelzak. De oester zal daarna lagen parelmoer afscheiden om de kern te bedekken en zo uiteindelijk een parel produceren.
De entoperatie is erg delicaat. Sommige oesters stoten hun kern af of sterven. Nauwelijks 25 of 30 oesters op 100 brengen een parel voort. Nadat de oesters zorgvuldig werden geënt, moet er ongeveer 18 maanden worden gewacht, zoveel tijd heeft een cultuurparel nodig om een voldoende dikke laag parelmoer te vormen voor een parel. Alles samen kruipt er bijna vier jaar werk in! De oesters worden aan rasters gebonden en om de twee maanden met een hoge drukspuit afgespoten.
Na de eerste oogst kan er eventueel nog eens worden geënt. Als de eerste enting een mooie parel heeft voortgebracht, betekent dat dat het parelmoer nog in goede gezondheid is en nog een enting kan verdragen, en dus nog een parel kan voortbrengen. Er kunnen tot vier opeenvolgende entingen worden uitgevoerd op hetzelfde parelmoer. Een parelboerderij werkt op het ritme van dit onophoudelijke proces van kweken, enten en oogsten. In het begin van de Polynesische parelcultuur werd deze delicate en precieze operatie uitsluitend door Japanse enters uitgevoerd. Maar vandaag zijn vele Polynesiërs meesters in deze techniek en is er zelfs een school voor het enten op de Tuamotu-Gambiereilandengroep.
De schoonheid van een parel hangt af van heel wat criteria: zijn vorm, oppervlakte, kleur, oriëntering, glans... De Tahiti cultuurparel is vooral bekend voor zijn verschillende kleurschakeringen en voor zijn verschillende vormen: rond, halfrond, omcirkeld, barok of semibarok. De glans van parels hangt van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen af. Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner. De Polynesische autoriteiten hebben vijf kwaliteitsniveaus ingesteld, van de categorie "perfect" tot categorieën A, B, C en D. Van iedere 100 geënte oesters zullen er 25 een commerciële parel produceren, maar amper 5 zullen een A-classificatie krijgen. Belangrijk om weten is dat een parel een parelmoerlaag van minstens 0,8 mm moet hebben om te kunnen worden verkocht als een authentieke "Tahiti cultuurparel".
Momenteel zijn de parels erg in trek, zeker in de maat vanaf 10 mm. Er worden extreme prijzen betaald voor een collier met perfect ronde, groene Tahitiparels met een hoog luster. Ook de minder ronde vormen, de barok Tahitiparels erg populair.  De schelp waarin de Tahitiparels worden gevormd kan wel 30 cm worden en zo’n 5 kg wegen.
De Tahitiaanse Zwarte Parels worden vooral uitgevoerd naar China.
De oesterschelpen die niet meer kunnen geënt worden, worden tevens naar daar uitgevoerd. De schelpen worden vanaf de buitenkant afgeslepen en gefreesd om aan de mooie parelmoer te komen die verwerkt wordt tot sieraden of gebruikt wordt in de medische sector, bvb. knieoperatie
Eric toont ons de oogst van de dag en onze ogen dwalen gretig over de glinsterende parels die we even in onze handpalm nemen...
De laatste zonnestralen weerkaatsen de lucht met rood-oranje tinten. We nemen afscheid van Eric en maken een afspraak voor de volgende ochtend om parels te bekijken en eventueel te kopen.
Langs de vele koraalriffen proberen we ons een weg te banen naar onze dames. Ze liggen hier in een waar stukje paradijs...
Reeds om negen uur dinghieën we met twee bijboten naar Eric's huis. Hij heeft de verschillende categorieën parels in doosjes op de tafel staan. De A-klasse ligt op een wit doek. Ja, ze zien er prachtig uit, het is moeilijk kiezen.
We nemen afscheid van Eric en geven als dank voor de rondleiding een fles Colombiaanse rum. Enkele 'Tahitiaanse Zwarte Parels' gaan mee naar huis ;-)
Snel gaan we anker op en varen weer naar Rikitea, we hebben nog enkele missies: het weer bekijken, om 14u bij de bakker zijn, uitklaren (even melden bij de gendarmerie dat we doorvaren) en op stroopjacht. Bella Ciao & Makara zijn reeds vertrokken naar de volgende eilandengroep, de Tuamotu's. Het weervenster ziet er goed uit, we vertrekken morgenvroeg. Nog even twee baguettes kopen voor onderweg en dan wandelschoenen aan, machete in de rugzak en pikhaak in de hand. Even ons afmelden bij de vriendelijke Franse politieagent en dan op strooptocht. We willen nog wat extra fruit vinden voor de komende weken en ook om te ruilen met onze cruisersvrienden, die voor hun vertrek ons reeds wat lekkers gaven van hun strooptocht. Bij een ruïne van een kerk vinden we een pompelmoes-, guave-, limoen- en zuurzakboom. Een kam bananen vinden is moeilijker, maar uiteindelijk wordt onze zoektocht beloont. De broodvruchten zijn bijna rijp en we snijden er twee af.
Als afscheid gaan we nog even naar de sporthal een kijkje nemen naar het kinderfeest. Muziek, dans en mooi opgeklede kinderen geven het beste van zichzelf.

Morgenvroeg bij het eerste ochtendlicht verlaten we dit mooie Archipel.  Dit is op en top Polynesië, nog zo puur... vriendelijke behulpzame vrijgevige mensen en weinig of geen toerisme. We love it <3

Frans Polynesië: Gambier Archipel, Île Agakauitai & Taravai

Zaterdag, 10 -> dinsdag, 13 juni'17

We verlaten de ankerplaats voor het dorp en zoeken m.b.v. 'Open CPN' en tracks van SY Pitufa de ankerbaai op tussen de eilanden Taravai & Île Agkauitai. Ik sta vooraan op de punt en met mijn polaroid zonnebril op mijn neus probeer ik koraal te onderscheiden in het vijftig tinten blauwe water. Het inschatten van de diepte is moeilijk, maar de track die we volgen loodst ons probleemloos naar de ankerplek. Net voor een halve cirkelvormig rif willen we het anker droppen. Ik druk op de afstandbediening, maar er gebeurt niets!  De ankerketting wil niet afrollen, wél oprollen. We horen de relais, dat is dus niet het probleem. Wat nu weer?! Dan maar m.b.v. de spanmoer manueel afrollen, geen probleem, beter een afrol- dan een oprolprobleem en dan zoveel meters zware ketting plus een anker van 33kg met de hand ophalen! Hier liggen we dan, helemaal alleen met aan weerszijde prachtige strandjes. Op het eiland Île Agkauitai zien en horen we geiten, varkens, kippen & hanen op het strand lopen. Er ligt een bootje en achter de struiken merken we met de verrekijker een huisje op.
Het is hier zo stil en rustig. Door het rif om ons heen bewegen we niet. Een zeeschildpad steekt enkele keren vriendelijk zijn kopje boven water. Al snel verdwijnt de zon achter de bergen van Taravai en gluren we naar een prachtige sterrenhemel.
Het gekraai van hanen wekt ons de volgende morgen. Het is laag water, maar we zien geen bodem, onder ons is het 15m diep. Achter het rif probeert een local vissen te vangen met een soort harpoen. The Captain zet zijn snorkel op en maakt het onderwaterschip proper. Twee zuigvissen plakken onder onze dame haar buik en komen gretig op de afgestoken, naar beneden dwarrelende, pokken af. Geert observeert ze en ziet plots een grote dikke kop vanuit de diepte naar boven komen : een haai! Onmiddellijk zit hij op de trap, de zwemtrap wordt dichtgeklapt en het werk gestaakt ;-)
Volgens de locals zijn hier alleen maar vriendelijke haaien, maar als het zicht troebel is en er komt zoiets groots vanuit de diepte op je af... en denk je niet dat ze eerst 'Hi', zeggen! Nou, het is alleszins niet bevordelijk voor mijn vissenangst! En ik zou zo graag eens een zwemmetje doen, nu de temperatuur er zich toe verleent.
Tegen de middag gaan we anker op en varen naar de andere kant van Taravai, waar we voor het dorp ankeren, dat bestaat uit een kerk en drie woonsten.
De Makara en haar crew ligt er al, meteen worden we aan land uitgenodigd voor de lunch bij Valerie & Hervé. Zij wonen hier samen met hun twee zonen, Alan (15j. momenteel in Tahiti op school) & Ariki (5j.). De housesitters van de buren zijn er ook, een Frans koppel, André & Jacque. Ze hebben samen een hele maaltijd bereid en we 'vallen meteen met ons gat in de boter'! Een heus feestmaal verschijnt er op tafel: een varkenstoofpotje, salade van bananenbloem (ja, die mooie druppelvormige donkerrode bloem) met rijst en als toetje: fruitsla van banaan, papaya, limoen en verse vanille, allemaal uit eigen tuin. De cruisers zorgen voor de drank: wijn, rode & witte. Wat een ontvangst, wat een verwennerij en zooooooo lekker!
Een rondleiding door de tuin en op het eiland, brengt ons langs een pad met vele palm-/kokosnootbomen en fruitbomen dat ons naar de kerk leidt en zo verder tot bij de buren. Hier worden we begroet door Dior, het paard en enkele knorrende varkens. De kop van het net verorberde varken ligt op het strand! Ze leren ons alternatieven voor onze gemiste 'krop sla': bladeren van de paardenbloem & het binnenste van de bananenbloem (zoals het hart van een artisjok). We trekken enkele paardenbloembladeren en krijgen vers geplukte citroenen. Wat wonen ze hier prachtig. Omgeven door al het groen, vruchtbare grond met fruit & groenten en zicht op de baai. Wouw, slechts vijf mensen & twee kinderen op het hele eiland, hun eigen paradijs!
Met het typisch Franse spel 'Jeux de boulle' sluiten we de fantastische dag af.
De volgende dag wijst Hervé & Ariki ons een pad naar boven. Samen met de Makara-crew zoeken we ons een weg door het hoge gras en het dichtbegroeide bos. Ook hier treffen we loof- & naaldbomen, dennenappels, zwammen, mos en... ratten! De ratten zijn een pest voor het aanwezige fruit & groenten, een metalen ring op de stam van de palmbomen moet ze weerhouden dat ze alle kokosnoten opeten. De drie honden vangen ze en proberen al het lekkers in de tuin te verdedigen.
De klim tussen en op de dik bedekte humuslaag en afgevallen naalden is zwaar en schuift onder onze dikke zoelen onderdoor. M.b.v. een gevonden dikke tak proberen we ons evenwicht te bewaren en extra grip te zoeken. Boven worden we beloond met adembenemende 'postkaart'-uitzichten over de baai, de lagune en het eiland. Het doel om de hoogste kam te bereiken moeten we staken wegens ondoordringbaar. De weg terug is niet van de poes. Regelmatig glijdt er iemand van ons vijf een stukje op zijn bips naar beneden. Soms is dit ook de gemakkelijkste manier.
Beneden aangekomen zijn we allemaal toe aan een verfrissende duik.
The Captain waagt zich nog eens aan een poging om het onderwaterschip schoon te maken. Géén haai te zien!
Een uurtje later staan we met z'n allen weer klaar voor een wandeling naar de ankerbaai, waar Zensation gisterenmorgen lag. Hervé gaat met ons mee en maakt de weg voor ons vrij met een manchet. Dit pad is minder uitdagend, des al niettemin klimmen we over boomstammen, een beekje en is de wandeling langer dan we dachten. Maar de oogverblindende panoramische uitzichten maken het de moeite waard.
Meteen duiken we met zijn allen het water in, aan de ondiepe kant van het rif. Toch tuur ik steeds goed om me heen of er geen dikke grote kop op me afkomt. Zeekomkommers, de bodem ligt er bezaait van, net als in de ankerbaai van Rikitea. Het lijkt wél een drollenveld ;-) Sommige soorten zouden eetbaar zijn en uitgevoerd worden naar China waar het een ware 'delicatesse' is. 
Op het andere eiland, waar de varkens, geiten, kippen & hanen lopen, woont Hervé's neef, hij zwemt even tot daar om hem te groeten. De zon verdwijnt reeds achter de bergen wanneer we de terugtocht aanvatten. In het bos wordt het al snel donker. Nog voor het laatste daglicht verdwijnt zoeken de twee bijboten hun weg tussen de koraalvelden naar hun dames. Wat een heerlijke dag weer. Jammer dat het om 17u30 al donker wordt...
Na een heerlijke nachtrust is het tijd om afscheid te nemen... Samen drinken we een kopje koffie/thee met een toastje zelfgemaakte marmelade met gebakken kokos op het terras bij André & Jacque. Ons plantenbakje wordt gevuld met vruchtbare vulkanische grond, waar we wat munt & basilicum in planten. Valerie & Hervé voorzien ons van tijm, laurier, rode pepertjes, papaya's, pompelmoezen, limoenen, passievruchten, bakbananen & maniok.
We ruilen, met een brood (zelfgebakken bierbrood), volkoren bloem, koekjes (met chocolade, daar is de zoon, Ariki, dol op), een zwembrilletje van 'Spiderman' en een fles rum.

We zijn helemaal ondersteboven van hun hartelijke warme ontvangst & hun gastvrijheid en giften. Zulke warme, lieve mensen...