donderdag 2 juli 2015

La Rochelle (FR)

Woensdag, 1 juli '15

De temperatuur is aangenamer en er is een zuchtje wind. We proberen wat te poetsen, klussen, dingen op te lossen of te repareren. The Captain wringt zich in honderduizend bochten in de bakskist om het probleem met de brandstofmeter en motoruren teller te zoeken en op te lossen. Een slecht contact? Draadje los? Zekering? Na verschillende Chinese acrobatische poses en zijn technische skills, werkt het paneel alweer. Well done, my darling! Ik zet me achter de laptop om de vele genomen foto's van de memorycards te halen en te sorteren in mappen: per dag en bestemming; kiezen welke op blog, verkleinen en op blog zetten...werkje van engelengeduld ;-) De WiFi valt al eens weg of is te traag, maar er staan er nu toch al enkele op, het komt nog in orde, maar het is tijdrovend en de stad en het mooie weer buiten roepen.
Dus trekken we in de late namiddag er nog even op uit en verkennen de havenbuurt. Er zijn hier verscheidene havenkommen, bruggetjes, enz... Nog even wat inkopen doen voor de BBQ bij onze Vlaamse buren, die ons geïnviteerd hebben. en ondertussen een ijsje en milkshake verorberen.
Enkele boten zijn uitgevaren en we nemen voor de tweede dag op rij de lijntjes aan van onze Franse overbuur met motorboot. Gisteren had hij ons als dank er zelfs een fles wijn voor gegeven. Onze Vlaamse buren zijn ook een tochtje gaan maken met hun nieuw jacht en we staan klaar om ook hun lijnen aan te nemen. 
De BBQ wordt aangestoken en de apo begint. De Franse buurman brengt ons alweer een fles wijn... C'est très sympathique. En dat alles om een paar touwtjes aan te nemen en te geven...dat is een beetje 'goed zeemanschap': cruisers die elkaar helpen. We doen dit spontaan als we iemand in een haven zien toekomen en wij vinden het zelf ook altijd fijn als er iemand ons lijntje aanneemt en dat is ook makkelijker.
We genieten van al het lekkers en elkaars gezelschap en we krijgen twee originele onbreekbare 'Duvel' glazen van hen. Hier zoek ik al jaren achter... The Captain kan nu nog even z'n Duveltjes inschenken zoals het hoort ;-) en het opdrinken zal geen probleem zijn. Maar in zo'n origineel glas smaakt het NOG beter! Merci. De avond en de dag zijn alweer veel te kort. Morgen om 16u draait de brug en varen we verder, want Spanje en de goede windvoorspelling lonkt... Als de planning en het weer zo blijven, denken we zondagmorgen vanuit Royan te vertrekken richting Bilbao.
Vannacht geven ze hier onweer... En als we gaan slapen zien we al bliksemschichten en begint het te regen. Maar morgenvroeg zou er alweer een schitterende dag beginnen, dus laat de fauna & flora nu maar aperitieven ;-) Sloppel

Île de Ré, Saint Martin-De-Ré - La Rochelle(FR)

Dinsdag, 30 juni '15

De ene kant van het eiland is anders dan de andere kant, van het kleine stukje dat we gezien hebben. De woningen van Rivedoux-Plage, waren vooral vakantiehuizen, campings en rustig(nu nog!). Saint Martin-De-Ré is echt een stad met smalle straatjes, rijwoningen, veel horeca en winkels met merkkledij en snuisterijen, heel toeristisch en commercieel gericht, maar toch pittoresk en aangenaam. 
Vanmorgen wandelen we naar de Lidl en komen terug met twee gevulde boodschappentrolley's. Het is al heet en we willen zo snel mogelijk het water op, op zoek naar verfrissing.
Tegen de middag halen we het anker op en nemen afscheid van dit mooi eiland. We zetten er drie groene plustekens bij, want we willen hier zeker nog eens terug komen en de andere stadjes van het eiland verkennen. Want de zoutwinningen en ezels met sokjes hebben we nog niet gezien. Het is zeker een aanrader om te bezoeken, wanneer je in de buurt van La Rochelle bent, of je kan zelfs hier je vakantie doorbrengen. We laten de bimini staan tijdens het zeilen, om ons wat te beschermen tegen de zon. We genieten van het briesje dat voor wat verkoeling zorgt. Voor de derde keer varen we Pont de Ré onderdoor, we kennen de brug al een beetje, maar nog niet zo goed als de Zeelandbrug. 
De havenaanloop van La Rochelle is prachtig met de witte kalkstenen toegangstorens
en we kiezen voor de oude haven in de stad. Maar als we nog niet lang liggen komt de havenmeesteres ons melden dat we te groot zijn voor de steigers en ons moeten verleggen naar een andere bassin, waarvoor er een bruggetje moet geopend worden. Dat is ook nog vlak bij de stad, iets minder terrassen en mensen, dan bij de eerste kade. Pfff...in de havenkom is het nog heter, de temperatuur is 38°C. We snakken naar een koude douche.
Ik maak de aperitief klaar terwijl the Captain naar het havenkantoor is. Hij blijft lang weg en wanneer ik me in de kuip zet, spreekt er een van de buren me aan in het Vlaams... Een koppel uit Temse die net hun nieuwe boot hier hebben ontvangen. We babbelen en aperitieven samen en al snel is het voorbij etenstijd en gaan we samen nog op zoek naar iets om te eten in de stad. Daarna degustieven we nog bij hen aan boord en al snel is het 1u. De tijd vliegt in goed gezelschap.