donderdag 2 juli 2015

Île de Ré, Saint Martin-De-Ré - La Rochelle(FR)

Dinsdag, 30 juni '15

De ene kant van het eiland is anders dan de andere kant, van het kleine stukje dat we gezien hebben. De woningen van Rivedoux-Plage, waren vooral vakantiehuizen, campings en rustig(nu nog!). Saint Martin-De-Ré is echt een stad met smalle straatjes, rijwoningen, veel horeca en winkels met merkkledij en snuisterijen, heel toeristisch en commercieel gericht, maar toch pittoresk en aangenaam. 
Vanmorgen wandelen we naar de Lidl en komen terug met twee gevulde boodschappentrolley's. Het is al heet en we willen zo snel mogelijk het water op, op zoek naar verfrissing.
Tegen de middag halen we het anker op en nemen afscheid van dit mooi eiland. We zetten er drie groene plustekens bij, want we willen hier zeker nog eens terug komen en de andere stadjes van het eiland verkennen. Want de zoutwinningen en ezels met sokjes hebben we nog niet gezien. Het is zeker een aanrader om te bezoeken, wanneer je in de buurt van La Rochelle bent, of je kan zelfs hier je vakantie doorbrengen. We laten de bimini staan tijdens het zeilen, om ons wat te beschermen tegen de zon. We genieten van het briesje dat voor wat verkoeling zorgt. Voor de derde keer varen we Pont de Ré onderdoor, we kennen de brug al een beetje, maar nog niet zo goed als de Zeelandbrug. 
De havenaanloop van La Rochelle is prachtig met de witte kalkstenen toegangstorens
en we kiezen voor de oude haven in de stad. Maar als we nog niet lang liggen komt de havenmeesteres ons melden dat we te groot zijn voor de steigers en ons moeten verleggen naar een andere bassin, waarvoor er een bruggetje moet geopend worden. Dat is ook nog vlak bij de stad, iets minder terrassen en mensen, dan bij de eerste kade. Pfff...in de havenkom is het nog heter, de temperatuur is 38°C. We snakken naar een koude douche.
Ik maak de aperitief klaar terwijl the Captain naar het havenkantoor is. Hij blijft lang weg en wanneer ik me in de kuip zet, spreekt er een van de buren me aan in het Vlaams... Een koppel uit Temse die net hun nieuwe boot hier hebben ontvangen. We babbelen en aperitieven samen en al snel is het voorbij etenstijd en gaan we samen nog op zoek naar iets om te eten in de stad. Daarna degustieven we nog bij hen aan boord en al snel is het 1u. De tijd vliegt in goed gezelschap.