zondag 21 oktober 2018

Trip: Tonga: Ha’apia: Lifuka, Pangai - Nieuw-Zeeland: Noordereiland, Opua


Dag 4: Zaterdag, 20 oktober ‘18, 13u45 - zondag, 21 oktober ‘18, 13u45
(UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 183NM
Gemiddelde snelheid: 7,62kn
Gemiddelde knopen wind: 21-7kn
Afstand tot bestemming: 424NM
Positie: 28°44’43S 177°36’29E

Na het afsluiten van de dag zakt de wind verder in. Alle reven gaan uit het voor- & grootzeil. De zee wordt rustiger, het zonnetje is van de partij en we zitten rustig, dik aangekleed, op de kuipbanken te genieten van de vreedzame natuurelementen. Maar de vrede met onze omgeving duurt niet lang. Wanneer de dinervoorbereidingen getroffen worden, neemt de wind toe, alsook de deining en de golven zwellen weer aan. Daar gaan we weer! De cockpit wordt meerdere malen overmand door zoutwaterdruppels van verloren gelopen golven, keukenmateriaal & voedsel probeer ik met tien paar handen bij elkaar te houden... We hebben reeds meerdere malen ervaren, dat wanneer de zon begint te zakken, de wind toeneemt. De nu halve windse koers is de natste koers.
Na het diner maken we ons op voor wat wél eens de natste nacht, tot nu toe op deze trip naar Nieuw Zeeland, zou kunnen worden. Het dekbed komt uit haar vacuümzak en wordt in de overtrek gestopt. Droge kleding & sokken liggen bij de hand.
Bij de eerste wacht krijgt the Captain reeds enkele zoutwatervallen over zich heen. Eindelijk kiest ook hij voor de droge, beschutte warme achterkajuit om zijn wacht uit te zitten. Tijdens mijn wacht nemen de wind & golven af, het wordt weer aangenamer & comfortabeler. Maar tegen de ochtend beginnen de zeilen te klapperen. De spinnaker wordt voorbereid, dan weer neemt de wind toe, af, toe, af, toe,... twee uur lang speelt de wind met onze voeten. Uiteindelijk gaat om 9u de spinnaker er op. De koers wordt 230°-240° dat is te laag, hierdoor moeten we veel van onze richting afwijken en extra mijlen varen. Maar zo kunnen we blijven zeilen, alles beter dan motoren.
Twee uur later breekt de zon door het grijze wolkendek en zien we blauwe gaten met witte wolkjes, het klaart op en de wind weer neemt toe. De spinnaker wordt opgeborgen en het voorzeil bijgezet.
We hebben sinds gisteren stroming tegen en die wordt steeds sterker. Ondertussen hebben we gemiddeld 1,5knoop stroming tegen, vandaar het grote verschil tussen de afgelegde mijlen op het log en de nog af te leggen mijlen tot de bestemming.
Al meer dan 36u geen boot gezien of gehoord. Zensation & haar crew alleen op de wereld! Wordt vervolgt...

Trip: Tonga: Ha’apia: Lifuka, Pangai - Nieuw-Zeeland: Noordereiland, Opua

Dag 3: Vrijdag, 19 oktober ‘18, 13u45 - zaterdag, 20 oktober ‘18, 13u45
(UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 192NM
Gemiddelde snelheid: 8kn
Gemiddelde knopen wind: 28-20kn
Afstand tot bestemming: 577NM
Positie: 26°30’90S 179°02’18E

Rechts van ons zit een zeilboot. Via VHF hebben we contact, ze hebben nog contact met drie andere boten in de buurt die we niet kunnen horen, noch zien met het blote oog, noch op AIS. We zijn duidelijk niet alleen onderweg! De bedrieglijke veiligheid staat niet in de weg dat het fijn is te weten dat we niet alleen zijn op deze Grote Stille Oceaan. Die er zich niks van aantrekt en vrolijk verder op ons inbeukt!
Selfie & George vormen weer een schitterend team. De ene keer varen ze op koers, de nader op windrichting. Selfie begint weer wat te kraken en heeft een beetje onderhoud nodig, even haar schroeven bijdraaien en ze houdt weer even haar snavel!
Het leven aan boord is weer eentje vol uitdagingen, vooral de kookmomenten. Een vliegtuig nemen is toch zoveel makkelijker... waar blijft die Luxecruise?!
De wind trekt verder aan en we zien uitschieters van 28knopen! De nacht is afwisselend heiig en belemmerd door donkere wolken en squalls rechts van ons. Op dat vlak houden we het droog. Tijdens de wacht krijgt the Captain een zoutwater douche over zich heen en probeer ik telkens dekking te zoeken in de kajuitingang of achterkajuit. Elke 15’ à 20’ kijk ik even rond. Niks te zien, we zijn weer alleen op de wereld...
De zon is alweer van de partij bij de start van een nieuwe dag. De golven dansen om ons heen en proberen om ter grootst te zijn. Zensation danst mee met het ritme van de Oceaan en dan... een klets water komt door de luchthapper de kombuis & leefruimte ingedonderd... de kracht van de golf & het water is zo groot dat het de afsluitdop voor een deel uit het gat drukt... wouw!!! Dweilen maar en ff een lelijk woord roepen en ‘t is weer voorbij.
Wat snak ik naar een warm bad met bubbels erin en ernaast! Zouden ze die faciliteiten in Opua Marina hebben? Voor het ene kunnen we een rietje meebrengen en het andere een fles uit de bevoorrading, no problem ;-)
De wind zakt in, tot onder de 20knopen, de druk gaat uit de zeilen en we dansen nog feller op de golven. Om 12u15, na bijna 72u, wordt de kotterfok naar beneden gehaald en de genua gezet. Met gereefd groot- & voorzeil zeilen we verder richting Nieuw Zeeland. We maken véél vooruitgang.