zaterdag 30 januari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 16

Dag 16_ Zaterdag, 30 Januari 16  ' 20:00 UTC -3

Afgelegde afstand : 161NM,waarvan156NMdichter bij doel
Gemiddelde snelheid : 6,7Kn
Knopen wind : 10-15Kn O
Positie : 14° 36'N  054°52'W
Koers  : 300°
Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 353NM



Ook nu weer halen we de SPI naar beneden voor het diner en zonsondergang. Liever zouden we hem laten staan met dit beetje wind, maar het risico lopen dat de wind toch zou aantrekken 's nachts en hem in het donker te moeten toe doen, laten we liever zo. We vlinderen het grootzeil en de genua weer uit en hopen dat we niet te veel moeten inboeten qua snelheid...

De nacht valt en de maan laat steeds langer op zich wachten, waardoor de sterren langer kunnen fonkelen tegen de zwarte hemel en in het water de zeealgen voor vuurwerk zorgen. Ik kan er uren naar kijken.

Om middernacht wordt eindelijk de overzeilkaart omgedraaid en wordt het eerste kruisje van onze positie erop ingetekend. De kaart ligt verticaal in de helft geplooid op de kaartentafel en op de nieuwe (onaangeroerde) helft staan de Caraïbische eilanden afgebeeld. We komen dichterbij :-)

De regen blijft ons deze nacht bespaard en al snel is het weer licht en zetten we terug SPI.

Een krijsend geluid trekt de aandacht...de twee prachtige witte vogels zijn terug, na dagen telkens maar één van hen geluidloos over ons heen te zien vliegen, hebben ze elkaar blijkbaar weer gevonden en kwetteren er vrolijk op los. Of maken ze ruzie?

Even later merkt Geert een zeeschildpad op. Hij drijft bewegenloos aan ons voorbij. Is hij dood of slaapt ie? In ieder geval stoort hij zich niet aan ons en laat zich meedrijven met de deining. Ons fototoestel komt weer te laat!

Het is alweer eeuwen geleden dat we onze vrienden de dolfijnen hebben gezien. Misschien hebben ze ook wél een hekel aan die ronddrijvende zeewier velden en willen ze er niet tussen zwemmen.

We lummelen verder in de warmte van de zon, onder de bimini.