vrijdag 20 mei 2016

Antigua, Dickenson Bay - Saint John's - Deep Bay(Caraïben)

Woensdag, 18 mei '16

Na een korte wandeling naar de lagoon die achter de hotels ligt, keren we langs het strand via een schipwrak terug. Het ligt hier volledig geplunderd te vergaan! Waarom bergen ze het schip niet?
Het is slechts een klein stukje verder varen naar de hoofdstad Saint John's. Van ver zien we reeds dat de grote steigers leeg zijn en er geen boten liggen. We zijn de enige op de ankerplek en er zijn geen cruiseschepen vandaag. Ook voor hen loopt het seizoen in de Caraïben een beetje op z'n einde en zoeken ze de Middelandse Zee op of blijven ze meer Zuidelijk of Noorderlijk varen.
Aan wal is er weer een heus tax-free shopping paradijs. In de winkelstraten zien we weinig kopers of toeristen. In de andere straten vullen locals en kinderen in hun schooluniform het straatbeeld.
De kathedraal die prominent boven de stad uitsteekt en reeds vanop zee te zien is vraagt om een bezoekje van dichtbij. Ramen zijn gesneuveld, stukken steen uit de gevels, zware kettingen en sloten omheen de gietijzeren poorten en een papier met daarop: 'gesloten voor renovatie'. Aan de staat van het knappe gebouw te zien, is dit al enkele jaren uitgesteld! Jammer van dit pracht exemplaar. Ook het museum is gesloten...
Het blijft een beetje raden als je wat gaat eten, drinken of kopen of de prijzen die vermeld worden in EC(East Caribbean) of US dollars zijn, want ze tekenen het allebei met het '$'-symbool. Het prijsverschil is er nochtans wél: 1US$ = tussen de 2,6 á 2,7EC$. Dus best altijd even navragen ;-)
Een baai verder vinden we een meer pittoreske en natuurlijkere ankerplekje 'Deep Bay'. Op voorzeil zijn we er meteen en navigeren we langs het wrak van het schip 'Andes'. De baai is kalm en heeft een uitgestrekt zandstrand. Hier horen we de geluiden van de stad niet of ruiken we de riool niet die erin loopt, zoals bij Saint John's. Zensation heeft het gezelschap van vier andere zeilboten en enkele hobbiecatamarans vanuit de nabijgelegen baai en resort komen voorbij gezeild.
Vanop de rots zien we een ruïne van het fort Barrington. Morgen wagen we ons aan een klim en snorkeltrip.