zondag 30 augustus 2015

Cascais(PT)

Woensdag, 26 augustus '15

Zoals een aantal keer per dag, wordt er ook elke morgen, bij het ontwaken, de weerberichten bekeken. Het lijkt er op dat we eindelijke het goede weer: zon, zomerse temperaturen, géén regen,.. vast hebben. We zijn alweer meer dan 300km afgezakt naar het zuiden. De komende tien á veertien dagen geven ze hier tussen de 25 en 32°C. Mooi, ook al staan er wat citytrips op het programma en gaan we puffen in de steden, we gaan er vooral van genieten en proberen aan gewoon worden, want deze temperaturen blijven hopelijk nog lang rond ons heen hangen. Of wij gaan proberen er naar toe te blijven varen.
We genieten van het ontbijt in de kuip met het zonnetje en een prachtig zicht op de populaire badplaats Cascais. 
Na nog wat meten, snijden en passen van isomo en tussen de diepvries en de bak onder de zetel te hebben gestoken, maken we ons klaar voor aan land te gaan. We zien en horen vanop Zensation, dat de strandjes al goed gevuld zijn.  De Ikiro-taxi pikt ons op en we mogen de dinghy in de haven(in Portugal zijn ze véél toegankelijker voor dinghies) achterlaten.
Het is hier heel toeristisch en druk en het centrum heeft talrijke winkels en horecagelegenheden. En er staan ook hier alweer prachtige gebouwen. Vele gevels zijn oker van kleur en dat oogt mooi. 
Het is enorm levendig in de stad en er staat een groot podium en verscheidene kraampjes met lekkers en ambachtelijke, mooie spullen op de grote, brede promenade, voor onze ankerbaai. Dit heeft allemaal te maken met 'Festas do Mar': een tien dagen duren feest/concert, met dagelijks optredens 's avonds. En als hoogtepunt/afsluiter, is er op de laatste dag, nu zondag, 30 augustus, een processie van 'Nossa Senhora do's Navegantes'(Onze-Lieve-Vrouw van de Navigators) en 's avonds als klap op de vuurpijl: 'vuurwerk'!
Er zijn hier veel jonge mensen en we horen regelmatig Nederlands en Vlaams in onze oren klinken.
De vrouwen trekken er even alleen op uit, terwijl de mannen bekomen op een terras. We gaan even wat window- & kraampjes-shoppen. Ik ben op zoek naar een hoed, om mijn gezicht te beschermen voor de zon. Hopelijk helpt dit samen met nieuwe medicatie en gelaatsverzorging zonder parfum, dat ik eindelijk van de huiduitslag op mijn bovenlip en rond mijn neus en onder mijn ogen, waar ik al van voor ons vertrek mee kamp, verlost geraak!  Voor op de boot had ik reeds verschillende hoofddeksels bij: twee cowboyhoeden, twee zonnekleppen en een pet. Maar voor aan land, wil ik iets dat bij alle stijlen en kleding past...Na heel wat winkels en kraampjes, vind ik eindelijk de hoed die ik wil voor een mooi prijsje. Super! Dus vanaf nu ga ik met mijn hoed door het land ;-) 
Met het optreden van de avond sluiten we onze dag in Cascais af en nemen de muziek mee tot in onze kooi...