dinsdag 24 maart 2020

Nieuw-Zeeland: Noordereiland: Whangarei: Town Basin Marina

Maandag, 23 maart 2020

“Covid-19 Pandemic”

Zagen, lazen & hoorden overal over dit vreselijke virus: Coronavirus of Covid-19 genaamd. 
En hoe het erger & erger werd in landen & op eilanden. En hoe er maatregelen werden genomen op de meeste plaatsen in de wereld. 
Ons Belgenlandje ging al snel in een ‘lockdown’.
Bedrijven, kleine zelfstandigen, horeca, scholen, winkels, enz... sloten hun deuren. Sommige werknemers moesten van thuis werken of werden technisch werkloos of oefenen een beroep uit die onmisbaar is op dit moment: verkopers(-sters) in supermarkten en verzorgend, verplegend & medisch personeel, politie, leerkrachten, kinderverzorgers/-sters, enz... Waarvoor dank aan iedereen (mijn excuses voor alle beroepen/mensen ik hier heb vergeten te vermelden) die zich dagelijks bloot stelt aan dit vreselijke virus 🦠, om anderen te helpen, op te vangen, te zorgen dat mensen niet verhongeren, enz...
Ouderen & zieken mag je niet meer bezoeken 🥺...
Mensen panikeerden of gingen als gekken hamsteren en alle winkels zaten plots zonder toiletpapier 🧻 
We probeerden vanop afstand onze familie, vrienden & kenissen te steunen en hen op het hart te drukken om goed voor elkaar & zichzelf te zorgen. 
Het is dramatisch hé... die lockdown, vooral sociaal & economisch! Iedereen krijgt klappen.
Onvoorstelbaar dat heel wat landen zo goed als lam liggen en straten leeg zijn...

Berichten komen binnen van landen & eilanden die hun grenzen sluiten, vluchten worden geannuleerd en cruisers zitten vast en mogen niet meer varen of komen ergens toe na een lange oversteek en worden geweigerd!!!

Ook hier in Nieuw-Zeeland werd het langzaam met de dag beangstiger en kwamen er dagelijks besmettingen bij.
Tot afgelopen vrijdag mochten er nog mensen binnen ✈️ in NZ , maar moesten, (sinds een week ofzo), voor 2 weken in zelfisolatie. Maar hoe controleren ze dit?! En dan krijgen ze een papier met richtlijnen, waarop staat dat ze zich vanaf de luchthaven mogen verplaatsen per eigen wagen (dat is nog safe), taxi, bus of  Über, naar hun woonst/boot of waar ze hoe dan ook gaan verblijven... Vanaf dat ze er zijn mogen ze zich niet meer verplaatsen, maar dan is het kwaad toch al geschied 🥺?! Toch ni te doen!!! 
Geen koortsmeting of bloedafname bij aankomst... er wordt hen enkel gevraagd of ze last hadden van een hoest 😱. Daar kregen wij schrik van... zeker omdat alle besmetten hier, mensen zijn die van een ander land per vliegtuig zijn toegekomen!!!
We dachten hier redelijk safe te zijn en dat ze het hier in Nieuw-Zeeland harder & drastischer zouden aanpakken, na wat ze in de rest van de wereld zagen gebeuren en het eiland toch wél heel afgezonderd & afgelegen is ... we zijn zwaar ontgoocheld!
Ondertussen waren we nog aan het rondreizen met onze wagen in NZ. Wat nu? Reizen we meteen door naar onze boot of maken we ons toertje af? En wat dan? Blijven we in de Marina, of doen we snel een haul-out en schilderen we nieuwe anti-fouling met het risico vast te zitten op de werf of uitvaren???
We zagen & lazen hoe het overal verkeerd ging en de wereld op z’n kop ging staan... Voelden ook hier de spanning stijgen en hadden een vermoeden dat ze ook hier ‘1’ van de dagen in ‘Lockdown’ zouden gaan, dus wilden we zo snel mogelijk door naar onze dame en beëindigden onze toer. Jammer, maar er zijn ergere dingen in het leven en we hebben alles voor onze veiligheid & gezondheid te verhogen.
Een haul-out wordt geboekt op de werf en een plekje aan de steiger in de Marina: handig om alles weer aan boord te kunnen sleuren & ons te bevoorraden.
Maandagmorgen, 23 maart, nog snel de bestelde nieuwe matrassen & warm water boiler ophalen in Auckland en doorrijden naar de Marina Town Basin in Whangarei, naar de boot!
In de namiddag arriveren we in Whangarei, een uurtje voor de ‘officiële’ aankondiging van Level 3 (= aankondiging van ‘lockdown’ binnen 48u)! Net op tijd terug dus. Goede beslissing om onze rondreis vroeger te beëindigen. 
Ondertussen komt er een mail binnen van de werf dat onze haul-out niet kan doorgaan. Onze Marina ligplaats ligt voorlopig vast tot eind april.
Enkele uren later, met hoog water verhuizen we onze dame van de paalmoorings naar de langsteiger. Praktisch: water & elektriciteit + kunnen met de boodschappenkar  🛒, van de supermarkt over de deur, tot aan’t ponton bollen. Lekker handig dus 👍🏽. ‘s Avonds is het rustig in de supermarkt en bijna alles hebben ze nog, uitgezonderd: desinfecterende handgel, dettol, rijst & bloem. Maar wél paletten vol toiletpapier 🧻 🧻 🧻  😜. Gelukkig maar want op de boot hadden we geen ene rol meer! Dus maar even twee pakken kopen.
Vanaf woensdagnacht gaan we dus ook hier over nr Level 4 = volledige ‘lockdown’. We hebben al ervaring met een tijdje geïsoleerd te leven, alleen is het dan al varend in het midden van de oceaan en zijn enkel stormen & defect materiaal onze grootste angst & vijand... Nu vrezen & voeren we allen een heel andere strijd...
Wat de toekomst brengt is voor ieder van ons een vraagteken “?”...
Hoe ons cruisers-avontuur verder gaat verlopen, of we wél of niet kunnen uitvaren na het cycloonseizoen in de Pacific of we hier gaan overwinteren (vanaf mei) en een visa verlenging krijgen hier...????? De toekomst zal het uitwijzen. Een elektrische verwarming & gas staat alvast op ons boodschappen lijstje voor morgen.
We slaan er ons allen wél door. Belangrijkste is dat iedereen zich aan de maatregelen houdt (= BLIJF IN U KOT!!!!!) en positief & rustig blijven met een ‘vleugje’ humor en vooral: dat we dit allemaal gezond mogen doorstaan 🤞🏽🍀
En gelukkig kunnen we door de huidige technologie in contact blijven met elkaar 📡💻📱📽 🥰.
Soigneer jullie, draag goed zorg voor elkaar en hou de moed erin, waar je ook bent op deze aardbol 🙏🏽🍀🤞🏽


Dikke knuffels & véél liefs 🥰🤗💖
We denken aan jullie!