vrijdag 16 oktober 2015

Porto Santo(PT) 3a


Donderdag, 15 oktober '15

Tegen de morgen horen we regen en wind en golven beuken stevig op ons Zensation in. De lucht is grijs en het mooie weer is ver zoek. Poets- en klusdag is aangebroken... Al de plakkerige zout-restanten worden weggeveegd en spullen weggeborgen. The Captain wordt nog even de mast ingetrokken om ons vlaggenlijntje te herstellen, dat tijdens de overtocht geknakt is. 
De dag vliegt terwijl de blog wordt  bijgeschreven, en ik me volop bezig houd met photoshoppen...neen, neen, niet aan onze foto's! Ik probeer een afbeelding/sjabloon te ontwerpen van Zensation en onszelf om een muurschildering aan te brengen. Dat is één van de tradities als je hier afmeerd en verder trekt...de havenmuur staat vol met prachtige muurschilderingen van crew dat hier voor ons geweest is. Ook onze Vaguebond-vrienden hebben reeds een kunstwerk aangebracht. Hier zijn we niet op voorbereid. Wat gaan we schilderen/tekenen? Mijn tekentalent reikt zo ver als mijn lichtbak en het kopieerapparaat ;-) 
Uren ben ik er mee bezig. Wat willen we? Wat kunnen we zonder hulpmiddelen tekenen. Twee ontwerpen komen uit de printer en ik vergroot ze tijdens het kopiëren, want een A4-tje is te klein voor die grote muren en om tussen al die andere kunstwerken te zetten. Hoe gaan we dit ooit met de losse hand op dat ruwe vlak kunnen aanbrengen? In onze stockageruimte, ver van hier, in het ondertussen koude Belgenlandje, heb ik schatten van creatief materiaal en handige hulpmiddelen, 'tools', sjablonen, enz, die ik nu wél zou kunnen gebruiken...
We kunnen nog even bezinnen, want het weer is te slecht en verf hebben we ook nog niet...

Porto Santo(PT) 2a


Woensdag, 14 oktober '15

Onze nachtrust deed deugd en we zijn uitgerust en weer helemaal in vorm. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zien er niet rooskleurig uit. Maar vandaag is nog een prachtige dag. Eigenlijk moeten we schoon schip maken en al het zout binnen en buiten wegpoetsen, maar we gaan dit houden voor de slecht-weer-dagen en profiteren van het mooie weer om kennis te maken met dit eiland.
Porto Santo wordt het 'gouden eiland' genoemd, naar het 8km lange gouden zandstrand dat aan zuidkust ligt. Dit maakt dit vulkanische eiland in dit archipel zo uniek en populair als vakantiebestemming voor de inwoners van Madeira, het grootste eiland van dit Archipel, dat hier achter ligt of er voor, het is te zien hoe je het bekijkt en van welke richting je komt of waar je je bevindt. De ferry brengt ook dagelijks dagjes-toeristen/mensen vanuit Madeira naar hier. Het eiland is klein, maar heeft toch veel wandelwegen naar en langs de verschillende pico's/bergen. 
De hoofdweg vanuit de haven, brengt ons naar de hoofdplaats, Vila Baleira. Het is hier even kleinschalig als het eiland en we slenteren wat rond. Het eiland verkennen we verder met de open-tourbus, die langs de bergen en kustlijn rijdt. Langs de kust zien we de grillige uitgesleten kliffen en landinwaarts krijgen we prachtige uitgesleten vulkanische grond te zien met verschillende kleuren. Dit doet ons een beetje denken aan de 'Charamel-zeven kleuren- landen', die we in Mauritius gezien hebben. Hier geen zeven kleuren, maar toch ook wél knap en de moeite om te zien wat voor unieke dingen de natuur creëert! Over heel het eiland worden we getrakteerd op indrukwekkende, fantastische uitzichten. Zelfs ons Zensation kunnen we vanuit de hoogte bewonderen en met onze vinger aanwijzen ;-)
Dit kleine eiland heeft gouden schatten. Wij zijn alvast gecharmeerd door dit archipel...
Tegen de avond steken de buren de BBQ aan en we smullen met z'n viertjes van al het lekkers in onze kuip en sluiten de dag/avond af met een plaatselijk 'night-capje' ;-)

Porto Santo(PT) 1a


Dinsdag, 13 oktober '15

Het eerste dat ons opvalt is de kleur van het water...dat is 'hel' blauw! Hoe dichter we kwamen, hoe blauwer het werd. De havenmeester komt nog even kijken of we goed liggen en ons vragen of we ons straks willen aanmelden bij de douane en in het havenkantoor. Na een verfrissende duik in het warme hel blauwe water en een zoet-water-buiten-douche, zijn we opgefrist om met onze documenten naar de plaatselijke instanties te gaan.
De Vaguebond-crew waarschuwt ons dat we onze tijd er moeten voor nemen...Ja, dat hoort nu eenmaal bij onze manier van reizen. Je moet het allemaal zelf regelen, terwijl je een reis boekt en aankomt op je bestemming en alles al voor je geregeld is door het reisbureau of -organisatie. En we weten uit verhalen dat de autoriteiten hun tijd kunnen nemen of al eens vervelend doen. Maar geduld en kalmte kan je dan redden...
We treffen een ontzettend sympathieke douanier en staan binnen de tien minuten alweer buiten aan zijn container-kantoor, waar hij ons de weg wijst naar het havenkantoor. Ook daar worden we hartelijk ontvangen door twee dames en ook hier gaat het inchecken snel. In minder dan twintig minuten is ons papierwerk in orde en begeven we ons naar het Havencafé/-restaurant. Onze eerste ontbijt-gang was wat fruit en een peperkoek, net voor aankomst. Onze magen rammelen en we willen nog wél een tweede gang verorberen. Terwijl we gebruik maken van de WiFi en de kaart bekijken, zien we dat het toch al bijna middag is...dan maar ineens brunchen ;-)
An & Ivan komen erbij zitten en we hebben héél wat bij te praten. De namiddag vliegt voorbij en we krijgen bezoek van 'die met z'n houten hamer' ;-) 
We besluiten even een dutje te gaan doen en wat bij te rusten. Ja, ja, zo'n oversteek is best vermoeiend, je bent dag en nacht alert en het slapen op een stampend, rollend schip is net iets anders en het lopen van de wachten en in het ritme komen van het wachtlopen zit er nog niet helemaal in. 
Het is alweer donker als we wakker worden...oeps! Net iets te lang geslapen...ik zou best nog verder kunnen slapen, maar the Captain is streng en wil dat we vannacht nog kunnen slapen en geen 'Ship-Lag' hebben. Onze buren, waar we mee hadden afgesproken, dachten al dat ze ons niet meer zouden zien verschijnen. 
We tatteren nog wat over onze avonturen en prachtige dingen die we reeds gezien en gedaan hebben en kruipen tegen middernacht weer in onze kooi.