donderdag 5 mei 2016

St. Martin, Marigot 7(Caraïben)

Dinsdag, 3 mei '16

Om 9u draait de brug en we varen de lagoon in. Extra de ogen op de dieptemeter gericht en bij de vaargeul blijven. Voor de werf, Time Out/Toby, graven we het anker in.
Het werkschema is sinds gisteren uitgelopen door de vele regen. Hierdoor zullen we pas later dan afgesproken uit het water kunnen. Het is bijna 16u als we eindelijk naar het drijvend pontonnetje mogen varen. De boot wordt gemeten en wordt te groot geacht: 48voet i.p.v 45 volgens hen. Dat gaat niet lukken op de voorziene plaats, want daar kan de kraan niet draaien. Wat nu? Dan maar aflassen en ergens anders eruit? Na wat over het plein te lopen, vinden ze een geschikte plek. We gooien weer los en het ponton wordt verlegd. Is het daar wel diep genoeg? Stroming maakt het bereiken van het kleine steigertje niet gemakkelijk. Maar the Captain manoeuvreert behendig onze dame tegen de kant.
Dan komen de riemen, deze worden onder haar buik getrokken en extra kussens plaatsen ze tussen de riemen en de bootrand. De riemen worden aan de haken van de kraan bevestigd, die met lange kettingen vasthangen. Spannend, gaat dat alles onze 12ton wegende huis veilig uit het water op het droge krijgen? Al snel hangt ze te zweven boven het water, beweegt de arm van de kraan en brengt haar boven het veld. Ze wiebelt...als dit maar goed gaat... De werklui zijn heel profesioneel en voeren elke beweging en actie zorgvuldig uit. En daar staat ze nu, op enkele poten op het droge. Het onderwaterschip ziet er al bij al nog goed uit. Wél wat pokken, maar het ziet er beter uit dan verwacht.
The Captain gaat meteen met de Kärcher in de aanval en spuit zoveel mogelijk blauwe verf en alle pokken eraf. De buurman zijn boot moet er mee aangeloven en ziet ook blauw net als er onder onze boot een doorweekte blauwe smurf rondloopt ;-)
In het donker maakt mijn grote smurf de romp nog vrij van alle blauwe spetters m.b.v. een hoofdlamp.
Wat een job! Men ventje is kapot... Als beloning worden er frietjes uit de oven voorgeschoteld: Belgische van Lutose ('schatjes van patatjes'). Njammie!
De komende week weten we wat doen: schuren, schilderen, poetsen, simoliseren, toiletten nakijken, anodes vervangen, enz... Klussen in het 'Paradijs'! Het is niet elke dag 'Super Zondag' :-(

St. Martin, Marigot 6(Caraïben)

Maandag, 2 mei '16

Is het nu een brugdag ja of neen? In het Nederlandse en/ of het Franse deel? Verwarrend voor iedereen, want plots werd er de week voor 1 mei even alles omgegooid door de regering ofzo, waardoor grote zaken en hun personeel reeds vrije dagen en een uitje hadden gepland al lang vooraf... Daardoor waren zaken reeds zaterdag gesloten en andere vandaag of beide en sommige ook nog eens morgenvoormiddag. We hebben ons er op voorzien en genoeg aan boord om verder te kunnen en de watersportwinkels bezoeken we dan dinsdag of woensdag wél. Donderdag is het alweer een feestdag. Wordt er dan ook de brug gemaakt? We zien en horen het dan.
Elke weekdag en zaterdag is er op VHF kanaal 10 een radionetje om 7u30 met het weer en het nieuws van St. Maarten. Ook worden er feestdagen en evenementen gemeld, tweedehands spullen en services aangeboden, enz... Iedereen kan zijn zegje doen en zo zijn we een beetje op de hoogte van dit alles.
De dag start grijs en nat en heel de dag door is het een droog moment afwachten of tussen de buien dinghieën.
's Avonds hebben we een afspraak bij de grote net jongere zus van onze dame, nml. Divine. Gerda & Anton zorgen voor lekkers en veel 'tips en trics' en een super gezellige avond. Ons 'culinair spoilerke' is weer gevuld en de recepten staan in mijn notitieboekje ;-)
Ze verkopen hun tweede dinghy, we komen een prijs overeen en zeggen toe. Dus onze nieuwe aankoop is een tweedehands AB dinghy 2,60m met harde bodem van polyester.
Resultaat: alweer een geslaagde avond!