zondag 6 september 2015

Sines-Enseada de Belixe/Praia do Beliche(PT)

Vrijdag, 4 september '15

We vertrekken al vroeg, want we hebben een tocht van ongeveer 65mijl voor de boeg. De zee en de deining beukt af en toe serieus langs zij op ons in. 
De nieuwe vismolen en aas worden in gebruik genomen en al snel hebben we beet. We draaien het voorzeil in, om snelheid te minderen, maar bij het binnenhalen van de lijn, zijn we onze vangst kwijt... Terug uitgooien en niet veel later hebben we opnieuw beet. De motor wordt bijgezet in achteruit en het voorzeil ingedraaid. Het lijkt een grote vis en the Captain heeft er werk aan om hem binnen te halen...het is weer een knappe, grote, dikke bonito van 50cm. Yammie!!! Het nieuwe visgerief rendeert al van dag 1 ;-)
We gooien ons lijn opnieuw erin, maar de meeuwen willen ons aas weer nemen! We proberen snel de lijn binnen te halen en te roepen, alvorens we er weer een meeuw aan de haak hebben. Een tijdje later gooien we terug onze lijn uit. Er zijn geen meeuwen meer. Althans dat dachten we...even later proberen er weer een tiental meeuwen ons aas te nemen! Terug inhalen dan maar, om een beetje later nogmaals een poging te wagen. We zien dolfijnen onder en langs de boot jagen en we hebben ook beet! We rollen de genua in en zetten de motor in achteruit en halen zo de snelheid eruit. The Captain begint de vislijn binnen te halen en de meeuwen zijn ook alweer van de partij. En er vliegt een meeuw met haar vleugel in de vislijn! De lijn met meeuw komen dichterbij...hopelijk breekt de lijn niet, want dan zijn we weer ons nieuw aas inclusief onze vangst kwijt... We proberen met het visnet de meeuw uit ons lijn te bevrijden en na ettelijke pogingen lukt het ons. Oef...die is verlost en ons lijn is ook nog heel. Maar hangt onze vangst er nog aan? Ja, hoor...we halen de vis binnen en het is ook een bonito van 45cm. Zo genoeg gevangen voor vandaag.
We naderen de meest zuidwestelijke kaap 'Cabo de São Vicente', van Europa.
Achter de kaap bevinden zich hoge kliffen die inhammen vertonen. Ook aan de baai van 'Enseada de Belixe/Praia do Beliche', waar we ons anker in appelblauwzeegroen water droppen, zien we verschillende inhammen. Op het strand zijn er nog vele zonnebaders en zien we een strandhut op palen en ligzetels en parasols. We zijn de enige boot in de baai.
Na de apo kuisen we onze vangst. Het vlees is rood i.p.v. wit, heum...zou het tonijn zijn dan i.p.v. bonito? Ja, het zijn twee tonijnen. De filets gaan de vriezer in.
Ondertussen hebben we nieuws gekregen van onze Ikiro-vrienden: 'het gaat beter met Polly en morgen komen ze deze kant uit.'
Morgen gaan we de kliffen opklimmen, via trappen, wél te verstaan en een wandeling naar de kaap met vuurtoren en burcht maken.
Als het donker is, zien we nog een kampvuur op het strand en licht branden in één van de inhammen...we zijn hier niet alleen vanacht...