vrijdag 4 december 2015

Gran Canaria, Arguineguín 2(ES_Canarische)

Maandag, 30 november '15



De pensen smaken heerlijk en zijn een stevig ontbijt met de noten en rozijnen die erin zitten.  Nieuwe geleide-ogen (meegekomen van België) worden bevestigd voor het touw van de walder. Bij het rondkijken in het heldere rustige water, merk ik iets op. Is het ons anker? Zo dichtbij? Hey, het beweegt en is breed en plat en heeft een dun lang staartje: een stingray/pijlstaartrog! Wouw! We hadden er al van gelezen en op informatieborden hun foto gezien, maar we dachten niet ze hier al 'echt' te kunnen zien. Wanneer ik Geert roep, is ie reeds verdwenen :-(
Vandaag gaan we weer voor een geeuw & slik weg-dag-tour! Gisteren hebben we reeds gemerkt dat wegwijzers ons vaak in de steek laten. Hun aanwezigheid zou meer dan welkom zijn en het uitzoeken en navigeren vergemakkelijken. Ik ben niet de beste Co- piloot en de gratis kaarten van de toeristische dienst zijn niet altijd duidelijk of genoeg gedetaïeerd. Een goed roadbook à la Heidi & Louis Mast, zoals we in de Algarve hadden, zou handig zijn ;-)
Vandaag trekken we nog hoger de bergen in en zijn de wegen nog smaller steiler en slingeriger. Een prachtige heldere hemel zorgt voor enorme vergezichten. Het uitzicht en de omgeving nog indrukwekkender! De begroeïng is weer anders, hier veel naaldbomen, cactussen en aloë vera. We zijn nog niet aan het eindpunt en hebben nog slechts één vierde benzine in de tank...en we moeten nog bovengeraken en terug... Het eerstvolgende kleine benzine-station dat we wonder boven wonder hier tegen komen, vullen we de tank bij. We rijden naar het geografische middelpunt van Gran Canaria, nml. De populaire bezienswaardigheid 'Cruz de Tejeda', van hieruit kunne we nog steeds Tenerife zien liggen! Onderweg naar boven passeren we 'Roque Nublo', een 60m hoge basaltmonoliet die bovenop een berg van 1700m staat. Onderweg nemen we af en toe halt aan een uitkijkpunt om het inmense landschap in ons op te nemen en foto's te nemen. Aan de uitkijkpunten staat telkens een kraampje waar verkopers trachten locale producten te verkopen. Héél wat wielrenners berijden moedig de steile smalle weggetjes met hun fiets. Chapeau!
Na al die tijd in de bergen (wolken zijn er niet) rond te hangen en het zien van de duinen van Maspalomas van bovenaf, willen we het strand en de zee in Playa del Inglés wél van nabij bekijken. We spreken hier af met de familie om te aperitieven. 
Er staat hier duidelijk meer wind, deining en een hevige branding dan op onze ankerplaats. Voor het avondeten keren we huiswaarts en hebben al weer flink wat kilometers op de teller staan.

Gran Canaria, Arguineguín (ES_Canarische)

Zondag, 29 november '15

De dag begint vroeg met de planning van een eilandtour van het noorden met als eerste stops twee markten. Captain-Shumi is er helemaal klaar voor en de huurwagen, Volkswagen Polo, heeft deze keer wat meer power, ook al is ie klein en ontbreken mooie velgen en zelfs wieldoppen!
Hoe verder we naar het noorden en hoe hoger we rijden, wordt de omgeving groener en mooier. Verschillende planten- en boomsoorten zien we op de bergflanken en -dalen, loof- & naaldbomen groeien door elkaar. De temperatuur daalt van 24° naar 13°... er is veel bewolking en mist. Gelukkig hebben we onze fleece-vesten mee, maar als toeristen vallen we meteen op tussen de plaatselijke bevolking die gehuld gaan in lange broek, dikke winterjas, laarzen(met of zonder pels) en sommige dragen zelfs mutsen. Hier staan wij op onze Teva-sandalen met koude blote tenen :-)
In San Mateo bezoeken we een Mercado, boerenmarkt in een hal, waar er vooral de lokale producten te koop worden aangeboden: geitenkazen, pensen, chorizo, kruiden &noten, verschillende broden, groenten & fruit, bloemen, alsook de kerstroos. Ja, de Kerst-sfeer is hier overal aanwezig en de kerstrozen, 'Flor Pascue' in het Spaans (en de vertaling is 'Paasbloem'), groeien hier zowaar in de tuinen. Het blijft toch vreemd om overal kerstmuziek te horen en kerstversiering te zien. 
In Teror staan vele marktkramen met ook de lokale producten, rondom de  prachtige basiliek. Het weer zit ons niet mee, regendruppels vallen nu en dan op onze blote benen en tenen :-(
Na de markten vervolgen we de slingerende smalle bergwegen en haarspeldbochten omhoog en naar beneden. Oren zitten toe en geeuwen en slikken helpt ons ze weer te klaren. 
Via de leuke stadjes en dorpjes, Arucas, Firgas en Moya, met telkens een tussenstop, rijden we naar de westkant Agaete. In Arucas treffen we een zeiler/kunstenaar in een zaak over de prachtige kerk, die ons meer vertelt over Gran Canaria en ons een 'draken(bloed)boom' toont naast de kerk. In Madeira hebben we deze ook reeds gezien en op onze weg komen we er nog meer tegen, maar de grootste zullen we misschien in Tenerife zien. In Agaete is het druk zoeken naar een parkeerplaats, een minderbedeelde speelt er parkeerwachter en probeert zo een centje te bemachtigen. Rondom de haven Puerto de las Nieves, zijn verscheidene visrestaurants en brengen vele Canaris hun zondag door. Hier kan je ook de ferry naar andere Canarische eilande nemen. Van daaruit rijden we naar het meest noordwestelijke punt  'punta Roque Negro' en vuurtoren 'Faro de Sardina' in Gáldar. onderweg zien we vele bananenplantages, veelal onder doeken. Krottenwijken passeren we ook hier en daar!
De noordkust brengt ons naar het meest noordoostelijke punt 'La Isleta' dat we jammer genoeg niet kunnen fotograferen doordat we op de snelweg rijden en het weer en zicht niet helder genoeg is. 
Onze vrienden Sophie & Frank liggen nog in de haven van de hoofdstad Las Palmas, waar we doorrijden. Op hun uitnodiging gaan we even in en brengen hen een bezoekje. De haven kennen we slecht van een nachtje te liggen en ons 'brand-/smeul-accidentje. Wél twee zaken hebben hier ons symbolisch 'papierenbootje' en Zensation-muurschildering-ontwerp gestolen!!! En wij dachten hiermee orgineel en uniek te zijn ;-) 
Het is fijn elkaar weer terug te zien en daar klinken we even op, alvorens onze vaarwegen zich weer voor onbekende tijd scheiden. 
Na een kleine hap, vallen we nog even het hotel van de familie binnen om samen te  in het donker met al de verlichte bill-boards, vinden we hun hotel meteen. We worden door de hotel-staf enthousiast onthaalt en voorzien van een feestkrans, voor de 'dansavond' ;-) Veel gedanst wordt er niet door de hotelgasten en wij zijn moe van onze lange eilandtour. Met 290km op de teller nemen we afscheid van de familie en rijden naar onze ankerplaats, waar we ons Dinghietje instappen en naar Zensation varen. De verse geitenkaas en pensen stoppen we in de koelkast. Morgen gaan we een ander deel van Gran Canaria verkennen.