vrijdag 14 augustus 2015

Ría de Pontevedra, Xanxenxo - Isla Cíes - Ría de Vigo, Baiona(ESP)

Donderdag, 13 augustus '15

Vanacht was het nog feest in de discotheken/bars aan de haven. Enkele onder ons hebben genoten van de leuke nummertjes in bed, maar wat nachtrust gemist ;-)
Het weer zit ons niet mee: regen, grijs, koud=herfstweer!
Tegen de middag klaart het op en we zetten zeil naar het prachtige eiland Isla Cíes
Er staat een matige deining en weinig wind en na een tijdje wordt er een bemanningslid overvallen door wat misselijkheid. We droppen anker op Isla Cíes. Ikiro ligt er al en we hebben gisteren reeds afgesproken om hier vanavond te BBQ-en. We droppen anker, maar al snel wordt duidelijk dat de deining en windgolfjes te veel schommelbewegingen geeft voor een bemanningslid. We halen anker op en gaan kijken naar een andere ankerplek, maar daar is het niet minder...dus dan maar doorvaren naar een haven. Het moet voor iedereen comfortabel en plezant zijn.
Voor we de haven van Bayona invaren schijnt de zon en zien we een prachtig schip van 130voet. Ze meren voor ons af en we gaan kijken. Het is een jonge internationale crew, die het schip aan de nieuwe eigenaar moeten afleveren in de Canarische. En...er is ook een Vlaming onder de bemanning.
We kruipen binnen, want de zon is alweer weg en het is frisjes. De BBQ wordt vervangen door bakken in de pan aan boord, wat ons ook heerlijk smaakt.
We gaan nog op verkenning en er zijn heel wat eet- en drinkgelegenheden in de smalle straten. We slenteren tussen de mooie gebouwen en alle mensen die buiten staan te drinken en of te eten. Er is een optreden voorzien op een pleintje en de bevolking is al in feeststemming. Het is al laat, wij zijn moe en hier zijn ze nog maar net wakker en moeten nog aan het eten, feesten en optreden beginnen. We kunnen maar niet wennen aan hun nachtraven-ritme ;-)

Ría de Portevedra, Combarro-Xanxenxo(ESP)

Woensdag, 12 augustus '15

Na een ontbijt in de kuip, verandert de lucht. En tegen de middag voelen we druppels. We vertrekken en al snel neemt de wind toe. We maken een mooie opkruistocht in de Ría. De golven en wind bouwen op en we veranderen onze plannen. We gaan de haven in Sanxenxo binnen, naast het strand waar we eergisteren voor anker lagen. Op de kant staat de Volvo-Ocean raceboot van team Mapfre. Raar en tof, een kleine twee maand geleden hebben we ze nog in het water zien liggende en varende in Lorient(FR) en nu staat die hier. Wanneer we afmeren begint het goed te regen en wind trekt aan. 
We wachten en hopen op zonneschijn en droog weer. Tussen de buien tekken we de stad in. In de havenwinkel hebben ze roeispanen, waarop we het speciale-Zodiak-systeem kunnen opzetten. Dus we kopen i.p.v. één peddel, meteen de set/paar, dan hebben we er één in reserve voor het geval dat...
Op het strand is het een stuk minder bevolkt als enkele dagen terug, maar in de straten, bars en mooie winkels is er véél volk. En wanneer het harder begint te regenen, is het moeilijk om een plekje binnen in een café te vinden.
We willen iets eten maar de restaurants gaan pas vanaf 20u30 á 21u open. We willen iets anders als tapa's, maar dat is makkelijker gezegd dan gevonden ;-)
We kruipen van kou en nat maar ergens binnen in de hoop dat we al een kleinigheidje kunnen knabbelen alvorens de Spaans-diner-time is aangebroken. Een mooie zaak, waar ze broodjes en pizza hebben. We kunnen hier al eten...vóór 20u! Nou, dan bestellen we maar meteen alle vijf een pizza. Wanneer de eerste toekomen, kijken we onze ogen uit: het zijn gigantische grote ronde pizzabroden, waar je met drie makkelijk kan van eten. Iedereen kijkt naar onze overvolle tafel en vijf pizza's. Maar we trekken het ons niet aan en smullen van de heerlijke pizza's op artisanale broden van het huis en...de overschot(garçon had al vooraf gezegd dat we die konden meenemen, die wist dat we dat allemaal niet gingen opeten!) nemen we mee. Zo kunnen we er morgen nog van smullen. 
We zijn nat en hebben kou als we terug aan Zensation toekomen. Na een warme drank kruipen we in ons warme nestje. Hopelijk schijnt morgen het zonnetje.


Ría de Pontevedra, Playa de Silgar-Combarro(ESP)

Dinsdag, 11 augustus '15

Bij het ontwaken zien we de mist van boven het gebergte komen en zakken naar het dorp...verder in de baai ziet het lichter. We besluiten anker op te halen en verder de baai in te varen, naar Combarro, in de hoop de mist voor te zijn/blijven.
We ontbijten tijdens de tocht. Ik zit op mijn favoriete plakje aan de kajuitingang, met mijn kom cornflakes, als ik iets zie, een stuk achter Zensation. Mmm, ik ben nog niet goed wakker, denk ik...maar dan zie ik weer iets en weer. Ik spring recht, zet men kom neer en loop naar de zwemtrap. 'Dolfijnen' daar en daar, en ginder en nog... Een hele school, grote en kleine. We hebben nog maar een kwartier geleden de beach 'Playa del Silgar' verlaten en mogen genieten van de aanwezigheid van onze vrienden. Ze zijn duidelijk op visjacht. We zien tientallen meeuwen boven hen vliegen om proberen een vis te vangen, die de dolfijnen omhoog jagen. Tussen de school zit er een heuse tuimelaar/circusartiest bij: hij springt hoog omhoog en laat zich dan op zijn rug in het water vallen, hetgeen een enorme splash veroorzaakt. Dit doet hij wél enkele malen. Een grote dolfijn komt dichterbij en zwemt even naast en onder Zensation door. Heerlijk is het om zo de dag te beginnen!
We zijn al snel in Combarro en de havenmeester komt ons al tegemoet gevaren om een ligplaats te tonen. Binnen enkele uren komen onze vrienden aan...de tweede opstappers, nadat enkele weken geleden de spits er is af gebeten. We kijken uit naar hun komst en maken alles klaar om hen te ontvangen.
We gaan al even op verkenning in het dorp. Het is markt en er is veel volk in de smalle straten. De historische graanschuren en gebouwen lokken heel wat toeristen(Spaanse). De graanschuren heden we hier en daar reeds in Muros gezien. Het is een granieten gebouw, dat op vier boten, boven de grond is gezet en dat twee torentjes heeft, meestal met een kruis erop en zo lijkt op een kerkje. We dachten eerst dat het grafstenen waren, maar vroeger werd dit ter vervanging van een kelder gezet, om hun groenten- en fruitoogst en soms zelfs vis, droog te bewaren. 
Het is een leuk, gezellig dorp en veel eetgelegenheden, een mooie plek om onze vrienden te verwelkomen.
Louka, Patricia & Eric komen toe. Het weerzien is fijn en er wordt heel wat bijgebabbeld . De proviand krijgt een serieuze aanvulling van Belgische producten ;-) En we gaan van nul douchezakken naar drie, waaronder één douchepomp...meer dan genoeg reserve, voor als ze liever het ruime sop kiezen!
Na een wandeling langs de bezienswaardigheden eten we van de plaatselijke tapa's en schaal- en schelpdieren. Een mooie start van hun bezoek.