vrijdag 26 februari 2016

St. Maarten, Simpson Bay(Caraïben)

Dinsdag, 23 februari '16

Al vroeg dinghieën we de brug onderdoor, de lagoon in en starten onze havenkantoor bezoeken van de verschillende havens die daar aanwezig zijn, op zoek naar een ligplaats voor tijdens de regatta. Want the Captain zou graag, omwille van gewicht en last ons Dinghietje en anker (regelement zegt: géén anker op de boeg) inclusief ankerketting ergens veilig droppen. En dit ergens in de lagoon droppen en vastmaken, vertrouwt hij niet en ik ga er niet de hele dag op zitten dobberen en bewaken... Maar er is direct geen andere optie, bij de ene na de andere haven vangen we bot en komen op een wachtlijst van enkele pagina's lang!
In de beruchte en cruisers-treffende-geliefde bar 'Lagoon' drinken we iets en houden ondertussen een oog op het havenkantoor, waar de havenmeester elk moment kan toekomen. Na een uur is hij nog niet opgedoken, dan maar mailen en langs de havenwinkel, want er hangt nog géén gastenvlag in het wand. Deze keer gaan we ze kopen, omdat ze een prachtig kasteel heeft en we hier wél even vertoeven en ze lang mag wapperen onder de zaling.
In de 'Island Water World'-winkel worden we overdonderd door het uitgebreide aanbod aan bootbenodigdheden...je denkt aan iets en je ziet het! Als je het hier niet vindt... Eric (Fransman) helpt ons met ons lijstje en geeft ook véél tips i.v.m. de regatta en St.Maarten zelf. Hij brengt ons ook naar 'hun' havenkantoor, NOG een haven waar we niet van wisten. Morgenvroeg om iets over acht uur, moeten we maar even terug komen, want de verantwoordelijke is er niet, maar...ze zijn geneigd om 'ja' te zeggen... Is dit ons waterkansje? Durven we dromen? Duimen maar! Eric stelt ons ook nog voor aan zijn Nederlandse collega, René, die ook een lange zeilreis heeft gemaakt en met zijn vrouw hier op hun boot woont. Hij heeft een prachtige power point over de Pacific en hij zet het morgen wél even op een memorystick van ons. Geweldig!
Rijk aan informatie en tips en een goed gevulde boodschappentas in de hand en met wat centjes armer wandelen we naar een grote doe-het-zelf- en huishoudzaak 'ACE'. Hier vinden we de rest van ons lijstje en nog andere spullen.
We maken een beetje kennis met de omgeving en zien ook hier weer een groot verschil tussen de lagen van de bevolking. In een straat zijn zeker wel vijf buurtwinkeltjes, het zijn bijna letterlijk buren van elkaar ;-) De aangelegde wegen zijn niet dat en een voetpad, wat is dat? Diepe goten zijn de enige vluchtstrook naast de weg. Ze zijn op plaatsen modderig, nat en glad en... zwiep...daar ga ik...boenk patat...op mijn gat! Ooooh, auwtsj, mijn bips. Mijn linker 'gatskaak' doet verschrikkelijk pijn en dat is een zwakke plek voor mijn slechte rug :-( Ik zit helemaal onder de modder. Met een natte shortrok zit ik even later, na een opfris beurtje aan de wastafel, te bekomen in de Lagoon bar. Het is er gezellig vertoeven en
ver vandaan, in de KLYC in Antwerpen ( ook een gezellig clubhuis) is het Heineken-crew vergadering en wij kunnen deelnemen m.b.v. FaceTime. Geweldig!
Om alvast in de lagoon te liggen voor de meting van ons schip (meer info volgt hier nog over), neemt onze dame afscheid van haar buren de pelikanen en de baai. Wanneer we door de brugopening varen, staan er tientallen mensen op het terras van de yachtclub te kijken, foto's te nemen en te zwaaien. We voelen ons even celebreties ;-) Als het nu al zo'n spektakel is (wij hebben daar ook al naar de in - en uitvarende boten staan kijken en foto's genomen van de 'giganten'), dat beloofd dan voor de dagelijkse invaart na elke wedstrijddag van de Heinekenregatta. Een jury geeft punten op de crew a.d.h.v. origineelste kleding/costuums, act en reactie van het publiek...we zijn benieuwd wat de Zensation-crew in petto heeft :-)
In de lagoon ligt ons meisje veel rustiger achter haar anker te dobberen, maar we missen wél het heldere water, het zand, zeeschildpadden en pelikanen.
Tijdens een regenbui zien we een volledige regenboog verschijnen en even later is de  brug, tussen het Nederlandse en het Franse deel in de lagoon, verlicht en geeft het de hele tijd een afwisselende regenboog-kleurende lichtshow.
Met een kalender, pilots en kaarten van het Caraïebisch gebied, proberen we een voorlopige planning te maken voor de komende maanden hier...gaan we alles gezien krijgen op die tijd?
Zie blog: 'route'