donderdag 28 januari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 14

Dag 14_ Donderdag, 28 Januari 16  '20:00  UTC -3

Afgelegde afstand : 152NM,waarvan 148NM dichter bij doel
Gemiddelde snelheid : 6,3Kn
Knopen wind : 10-13Kn
Positie : 14°40'N 049°34'W
Koers  : 285°
Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 660NM

 
Na het eten zitten we met zijn drieën in de kuip onder een prachtige sterrenhemel...zo romantisch...ik en mijn twee mannen ;-) Ze worden er blijkbaar ongemakkelijk van, want ze verlaten mij en kruipen in hun kooi. Door de uurverschuivingen en de dag en de nacht, hebben we besloten om de wachten een uur naar voor te schuiven. Dus hier zit ik dan alleen onder een pik zwarte hemel met duizenden sterretjes en af en toe een vallende ster...daar gaan mijn wensen of wens enkele keren...hopen dat die uitkomen.

Even later laten ook de sterren mij in de steek en is alles om me heen bedekt met donkere wolken. Ik wacht op de maan die opkomt, maar niet door het dikke dreigende wolkenpak heen geraakt. Uren worden we achtervolgt door een steeds groter en donker wordende wolkenpakket. Is het een squal? Of slechts een regenbui. Ik voel enkele druppels, dan niks, weer enkele druppels, niks en dan...vallen er dikke druppels regen goed uit. De wind trekt aan en Selfie houdt stand, terwijl ik bij de navigatietafel schuil en alles op de plotter gadesla. De bui trekt over ons heen en dan is het weer droog. Met een dweil wordt de vloer en de trap gedroogd, de regen en wind kwamen van achter ons.

Dan is het aan the Captain, ook hij krijgt wat druppels te verwerken, alsook Johan tijdens zijn wacht. Ieder om te beurt 'heeft van jan!' Een beetje regen daar kunnen we wél tegen!

Toch begint de dag weer zonnig en warm, maar met weinig wind. Dus breken we ons 'melkmeisje' af en plaatsen de SPI. Alweer een hele onderneming en inspanning in de vroege morgen.
Een tijdje later vormt zich achter ons weer een dreigende wolkenmassa, we voelen slechts enkele druppels en hebben geluk dat de squal naast ons afbuigt. De hemel klaart weer op en pas tegen de avond komen er weer wolken voorbij drijven. Het zeewier daarentegen blijft zich in velden voorbij trekken, wat ons nog steeds belet om de vislijnen uit te gooien. Dan maar iets anders kiezen voor het menu van de dag en ondertussen hopen we op meer wind. Nu moeten we afkruisen en d.w.z. net als bij opkruisen: meer mijlen varen om je doel te bereiken. Wanneer zijn we in Martinique? We kabbelen rustig verder en geraken er wél!