zaterdag 6 februari 2016

Martinique, Ans Mitan 3(Caraïben)

Donderdag, 4 februari '16

Ons Dinghietje brengt als water-taxi onze vrienden al vroeg aan boord. We halen anker op en varen naar de overkant van de baai, naar de hoofdstad Fort-De-France. Hier meert elke dag een ander cruiseschip af en vandaag ligt de Disney-cruiseboot 'Disney Wonder' er! Geweldig, fantastisch, ongelooflijk...ik wordt een beetje gek! Ja, sorry...Disney & me... Ik ken de cruiseboot van internet en boekjes en nu varen en liggen we er met onze eigen dame gewoon naast! Mickey & Minnie en mijn andere vrienden zijn niet te zien. Jammer :-(
We ankeren in de baai aan het fort St. Louis en gaan aan land. Het is de aanloop naar Carnaval, bijna een week worden hier parades gehouden en vandaag zijn het de scholen die met hun leerlingen rond het park trekken. Meteen een leuke kennismaking met de stad! Overal zijn kraampjes met carnaval-kleding en attributen. Het zal zondag de moeite waard zijn om een kijkje te komen nemen.
Langs een minder onderhouden, fraaie buurt wandelen we naar de haven. Muren en gebouwen zijn voorzien van prachtige graffiti-muurschilderingen. In de haven krijgen we niet direct de behoefte om hier uit het water te gaan of te komen liggen. Toch maar eens één van de dagen naar de haven in Le Marin gaan kijken... Ja, ons onderwaterschip heeft al flink geleden onder de vele mijlen die we in de afgelopen negen maanden hebben afgelegd. Een nieuwe laag anti-fouling zou ons meisje deugd doen!
In de winkelstraten, Rue de la Republique, treffen we weer de leuke creoolse kleurrijke gebouwen, de muziek en straatverkopers met hun karretjes vol eten, drank en nu ook carnavalattributen, zorgen voor een aparte sfeer. Een eigenhandig gemaakte houten draaimolen met life-muzikanten is een echte unieke blikvanger!
Na enkele uren wordt de hitte in de stad ons echter te veel en we zoeken de toevlucht in onze zeiltochtje á la 'William' van slechts drie mijl terug naar de overkant.
Onze vrienden gaan weer naar hun appartement, wij duiken het water in en cocoonen nog wat in de kuip.
Tegen de avond kleden we ons extra op voor het diner ter gelegenheid van de huwelijksverjaardag van Rita&Johan. Reuze langoustines (á la kreeft, maar zonder scharen) verschijnen op de tafel en worden met véél smaak, mmm..., lekker...en njam..opgepeuzeld. Heeeeeeeeeeerlijk!!! Op nog vele liefdevolle jaren :-*

Martinique, Ans Mitan 2(Caraïben)

Woensdag, 3 februari '16

Wauw wat is het hier heet en zwoel en vochtig...lekker plakkerig! Na het ontwaken geraken we moeilijk op gang. Het tempo ligt laag...maar we moeten in actie schieten en schoon schip maken. We zijn net een beetje op dreef als 'La Luna'-crew langskomt op onze ontplofte Zensation! Een goed excuus om te pauzeren en gezellig in de kuip te zitten en tips en verhalen te delen.
Maar als ze doorvaren proberen we onze taken weer op te pakken. Opruimen, poetsen, klussen...het valt niet mee in deze tropische temperaturen, zelfs niet in badkledij. Het zweet druipt van ons lijf! Zensation is binnen een sauna. Gelukkig hebben we dat helder water van 28° om ons heen om af en toe in te springen om er verkoeling te zoeken!
Met ons Dinghietje varen we naar de andere baai. Na een knabbeltje en boodschappen zoeken we weer verkoeling in het water en onder onze bimini. Het liefst zou ik de hele dag in het water liggen, want eens je afgedroogd bent en aangekleed, sta je alweer in't zweet...en haar brushen is ook zinloos, want na vijf minuten is het terug een 'bolleke wol'! Maar we klagen niet ;-)
Apo is bij onze vrienden en in een andere beach-bar nuttigen we wat lekkers en genieten we van de plaatselijke muziek en de bewegingen van soepel-dansende mensen. Dat ritme dat ze hebben en waarmee ze bewegen is aanstekelijk en geweldig om te aanschouwen. Wat een sfeer! Met de muziek op de achtergrond schommelen we, in onze kooi, al gauw in slaap...

Martinique, Ans Mitan(Caraïben)

Dinsdag, 2 februari '16

Hier liggen we nu, in een baai van het Caraïbisch eiland Martinique, het 'bloemeneiland'. We liggen hier op anker aan een strand met palmbomen van allerlei soorten en met véél cocosnoten aan. De palmbomen met hun bladeren in waaier-vorm zijn de opvallendste.
Het is heerlijk zwemmen in het heldere, warme water van 28° en daarna rijkelijk shampoo en balsem in de haren en een extra lange zoetwater douche, nu dat we toch nog over hebben in onze tank! Fris gewassen stappen we met z'n drieën in ons Dinghietje. Op de steiger worden Rita & Johan na vierentwintig dagen weer herenigd. Leuk om ontvangen te worden door vrienden. Raar om terug land onder onze voeten te voelen. De Cherrenstef staat er wat wankel van op z'n benen, zonder een druppel alcohol ;-)
We worden meteen in de watten gelegd met een rijkelijk ontbijt in hun appartementen met zicht op de baai en onze Zensation. What more do you want?
Dan is het tijd om bij de officiële instanties ons in te klaren (op elk eiland moet je in-& uitklaren, bij aankomst en vertrek). In het kleine haventje en dito kantoortje moeten we onze gegevens zelf ingeven op een computer, opslaan en afdrukken, een stempel erop van de ambtenaar en klaar is kees. Dat was een meevallertje en een vlotte inklaring.
Het dorpje Trois Îlets is gezellig en heeft een typisch Creoolse-Village met kleurrijke houten huisjes met mooie uitgesneden versiering onder aan de daken. Er zijn barretjes, restaurants, winkels, enz...het heeft een Disney-achtige uitstraling.
Er zijn verschillende baaien en stranden en we spotten een ronde beach bar op palen in het water. Tijd om onze oversteek en aankomst te vieren! Perfecte locatie! Beseffen we al waar we zijn en wat we gedaan hebben?! In ieder geval gaan we hier ongeveer dertien maanden in de Caraïben vertoeven en van eiland naar eiland zeilen, van de ene idyllische plek naar de andere...dat zien we wél zitten ;-)
Plots zien we een bekende boot de baai invaren, het is La Luna, die we in Porto hebben leren kennen.
Om ons vocht-/alcoholpeil wat te ondersteunen, nuttigen we een kleinigheid in het appartement. De uren vliegen voorbij en we moeten voor het donker nog even ons ankerlicht gaan opzetten. We varen nog even langs La Luna voor een gezellig bijbabbeltje met Sofie & Lode en hun dochters, Luna & Margaux en voor we het weten is de zon onder en brandt ons sterretje nog niet! Met de restjes van het laatste oversteek-diner en de laatste kabeljauwhaasjes uit de vriezer komen we terug toe in de appartementen en worden er zes porties van getoverd. Na het eten zijn al onze kaarsjes uit...