dinsdag 23 juni 2015

Belle Île, Le Palais(FR)

Maandag, 22 juni '15

Nou, nou, dat was me het nachtje wél...
Wanneer we gisteren terug kwamen van 't dorp, was de deining nog toegenomen. Bijna op elk dek stond er wél iemand te kijken en dingen te doen aan hun landvasten en de meerboei. We vonden dat heel raar, tot we zelf gebonk hoorden op onze boot...bonk, bonk, bonk,... Het leek wel een klopgeest. Het was de meerboei die tegen de boeg botste. We maakten de landvasten wat korter en het stopte, voor even... Door de wind, de stroming en de deining, schommelde de boot en de meerboei stevig en het gebonk kwam met momenten veel, dan even niks, dan weer terug...heel de nacht door! En er valt niks aan te doen. Doordat we vooraan slapen en je met de punt vooraan vastligt aan de boei, klinkt het daar ook het luidst. Ik wou ook Zensation beschermen voor de boei en vooral het oog ervan, dat ijzer is. Straks zit ze vol blutsen en stukken eraf van die stomme meerboei. Eerst doet ze men pikhaak naar de jenoe en nu doet ze ons bootje pijn!
Om 5u had ik het gehad...ik had nog bijna geen oog toegedaan en ben op de zetel in de leefruimte gekropen. The Captain was ook onrustig, maar lag regelmatig te ronken.
We beginnen onze dag met goede moed, de ligplaats is rustiger geworden en de zon schijnt. Onze Zensatin vertoont geen schade, ze is een sterke staffe dame die tegen een stootje kan!
O ja, nog vergeten: hebben gisteren met toe te komen en te manoeuvreren, ook nog in ons eigen vislijn gevaren! Ja, vergeten binnen te halen met toe te komen...maar het valt mee. Eerst dachten we het water in te moeten gaan om het roer en schroef te checken, maar de lijn was reeds geknakt.
Na het ontbijt haalt the Captain zijn gereedschap en de meerboei-pikhaak boven en demonteert hem terug. Binnenin zitten allemaal bolletjes, het lijkt wel of hij met de pareltjes gaat spelen...en hij doet het nog goed ook, want wanneer hij hem terug monteert werk de pikhaak weer! Joepie! Nu kan ik weer met m'n gesofisticeerde pikhaak meerboeien oppikken. Hopelijk waar het wat rustiger liggen is ;-)
We varen naar het dorp en maken een stevige wandeling. Tegen de middag verlaten we Sauzon en zeilen een aantal mijl verderop naar Le Palais, een andere haven op hetzelfde eiland, Belle Île. We droppen het anker voor de haven en gaan na de lunch op stap. Het is hier groter en drukker dan in Sauzon. Er staat hier een prachtige citadel gebouwd door meesterarchitect Vauban. Google er maar eens naar, want het is zo groot en de luchtfoto's die er van bestaan tonen de citadel op z'n best. Vauban heeft ook Fort Boyard ontworpen, ons allen bekend van het gelijknamig spelprogramma op TV. Langs deze gaan we waarschijnlijk langsvaren, op weg van La Rochelle.
Onze ligplek is best wat wiebelig, vooral als de ferry passeert, maar deze keer kan er geen boei/klopgeest onze Zensation kwetsen of ons wakker houden. Zo op een natuurlijk waterbed liggen, slaapt goed ;-)