woensdag 2 oktober 2019

Fiji

Dinsdag, 25 juni - donderdag, 3 oktober ‘19  (UTC Fiji +12u = +10u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

De tijd vliegt, dat ervaren we allen... Het is alweer even geleden dat we Nieuw-Zeeland hebben verlaten (1 mei ‘19) en het cycloonseizoen in de Zuidelijke Pacific staat alweer in de startblokken. We kijken uit naar een weervenster om de oversteek naar Nieuw-Zeeland te maken, om daar ons dobberend huisje in veiligheid te brengen voor de boven natuurlijke krachten 🌪van ‘Moedertje Natuur’.
Dat ‘weervenster’ kondigt zich nu aan... we liggen op ’t moment voor een nachtje in een Marina om het even praktisch eenvoudiger te maken om proviand, water & diesel aan te vullen, alsook uit te klaren.
We hebben een mooie tijd gehad hier in Fiji en haar vele eilanden. Soms is het moeilijk om alles wat we zien, doen & ervaren te absorberen & te verwerken. Hierdoor loopt soms de blog wat achter, maar wordt zeker nog ingehaald. 
Een terugblik op ons verblijf van meer dan 3 maanden Fiji verteld ons dat we nog lang niet alles gezien & gedaan hebben hier... nemen we definitief afscheid of komen we terug? We zouden héél graag het laatste kiezen voor volgend zeilseizoen. Houden we het alleen bij Fiji of gaan we terug naar Tonga of kiezen we om andere eilanden rondom hier in de Pacific te exploreren? De antwoorden blijven nog even een ?

Ondertussen zijn we net bekomen van de drukke “Fiji Regatta Week” 🎉⛵🎉⛵🎉

Vrijdag, 13 - donderdag, 19 september ‘19:
“Fiji Regatta Week” is een event dat jaarlijks georganiseerd wordt door Australische & Nieuw-Zeelandse Marina’s & ondernemers uit de botenwereld samen met ‘Musket Cove Marina, Jachtclub & Resort’. Een big event dat jaarlijks dezelfde mensen aantrekt die speciaal uit Nieuw-Zeeland & Australië overvliegen en cruisers die hun trip plannen in functie van. Over meer dan 100 boten spreken ze, waarvan de crew deelneemt aan het event en waarvan ongeveer een vierde van het aantal boten racet. Niet iedereen wil met zijn/haar ‘huis’ racen, dus mensen genoeg die een team vormen met een racende boot.
Zo ook wij. Net zoals het jaarlijkse “Vava’u Blue Water Festival” (die door een aantal deeelfde sponsors georganiseerd wordt) in Tonga, biedt ook dit event een variëteit aan sport, feest, culinair, informatie, zeilrace, e.d.
Vooral de ‘zeilrace’ staat bovenaan voor the Captain! En het leuke is dat er niet één, maar drie racen worden gehouden! Het is en blijft wél een ‘FUN’ race/event, nml.:er is geen rating systeem, alleen twee klassen: multihull (catamaran/trimaran) & monohull. We zien grote racebakken toekomen en de deelnemers variëren tussen super snelle 60 voet racer, een soort 53 voet oceanracer (we noemen haar de ‘grijze sigaar’ (lang & smal, ze ligt naast ons aan een boei)), een gunball catamaran, tot de kleinere 27 voet klassieke scheepjes. Welke boot kan er op tegen die mega grote snelle reuzen?
Er  zal ook een hobiecat race 1 tegen 1 met rechtstreekse uitschakeling plaats vinden.
Ruim een week voor de start van het event liggen we reeds in de baai aan het eiland ‘Malolo Lailai’. Van zodra de inschrijvingsformulieren aan het bord hangen, wordt onze dame haar naam genoteerd. Een enthousiast team is al lang vooraf gemaakt en enkele teamleden van vorig jaar uit Tonga zijn nu ook hier in Fiji van de partij, geweldig!
Dagelijks groeit het aantal boten, de kleine haven ligt vol, de baai ligt vol met boten op anker of aan een meerboei. Zensation hangt aan één van de aanwezige moorings/meerboeien.
De week beloofd een druk programma. De eerste avond is het meteen raak met heerlijke rumpunch, knallende muziek en lekker eten. De toon is gezet!

Zaterdag, 14 september ‘19: Race 1:  “Beachcomber Island”
Team: Captain G, Sanne, Roni, Mark, Connor, Chris, Jilly, Raven & ikzelf.
De eerste race gaat naar “Beachcomber Island”, 10 mijl heen. Er staat geen ‘zuchtje’ wind. Ik sta klaar met mijn tassen gevuld voor een dag in het ‘resort’. Geen wind, no race, denk ik. Zal ik dan toch maar meevaren? Op het eiland is er héél wat gepland! Ok, ik vaar mee. De windmeter geeft 2,5kn aan en de snelheid is 0,6kn! Slechts enkele deelnemers hebben hun zeilen op, de andere blijven zelfs na het 5’ sein verder motoren en bij het startsein varen ze volle gas weg! Nadat de andere grote raceboten hun motor aanzetten, gaat ook Zensation haar motor aan. Allen high speed op motor 😜! Bij aankomst is het piratenfeest al volop aan de gang, een aluminium bootje pikt ons op en als piraten zetten we voet aan wal. Eerst moeten we de vuurdoop ondergaan: over hete kolen/stenen lopen, een shot rum opdrinken en dan kan het feest beginnen. Er zijn allerlei spelletjes en competities: limbo dansen, een biertje aan een soort schommel dat aan je is vastgemaakt proberen naar je mond te brengen, enz... Lokale dansers & danseressen geven een demonstratie van de verscheidene dansen van eilanden in de Pacific. 
Een braspartij met piraten spelletjes op ‘Beachcomber’ eiland, het is me wat! 
De terug weg kunnen we zeilen met een lichte wind. Ook al hoort deze niet bij de race, is toch wél fijner om zonder het geluid van de brommende motor te varen en zo kan het team nog wat oefenen voor de volgende twee races. Maar de tijd tikt en uiteindelijk moet de motor weer aan, zodat we net voor’t donker weer terug zijn in ‘Musket Cove’ voor het volgende feestje 🤪🎵🎶🎉.

Maandag, 16 september ‘19: Race 2: “Sandbank race”
Team: Captain G, Sanne, Roni, Mark, Connor, Martin, Ellen en ikzelf
Er wordt véél wind voorspeld, dus alle handen & gewicht is welkom. Na enkele smekende puppy-oogjes en grijze wolken aan de hemel, geef ik toe en voeg me bij het ‘Zensation’-team. 
De start is zenuwslopend (daarom wil ik niet aan boord zijn tijdens een race)... deze is net voor het rif! Het parcour loopt langs de doorgang van het rif, tussen de zandbanken, riffen en ondieptes tussendoor, een boei ronden en terug varen. Er staat gemiddeld 25 kn wind met uitschieters naar +30kn. Er wordt opgekruist & gegijpt, het zoute water loopt langs het gangboord en spat over ons heen. Iedereen zet zich aan de hoge kant en blijft lachen! Het is een pittige trip en het team & onze dame voelen zich in hun sas en gaan er volledig voor. En behalen mooie 4e plaats, achter de dikke grote racebakken, als eerste ‘kleine’ bootje! Well done 💪🏽
Héél bijzonder waren twee kitesurfers die het traject mee geracet hebben met hun kite!
Ons voorzeil heeft wél wat te leiden gehad: de tack-hoek viel bijna uit mekaar😱! Voor de laatste race wordt alles nog maar eens aan elkaar geplakt en worden er enkele gaten opgelapt.
Wegens te veel wind, worden de geplande activiteiten op de ‘Sandbar’(een droogvallende zandbank) verplaatst naar het resort.

Filmpje van racedag 2 op Zensation, gemaakt door SY Acapella met beeldmateriaal van Acapella & Zensation 📸🎥🎞


Woensdag, 18 september ‘19: Race 3: “Round Malolo Classic”
Team: Captain G, Sanne, Roni, Mark, Connor, Martin, Marcel, Chris & Jilly
De laatste race is om “Malolo Island”, een traject van ongeveer 16NM. De snelste boot die dit ooit gevaren heeft deed dat in 1u 15’. 
Maar het is geen ‘Zensation’ weer, weinig wind, dus een zo licht mogelijke boot zou ideaal zijn. Eindelijk heb ik de kans om een ‘resort’-dagje voor mezelf met enkele dames te hebben. Terwijl wij relaxen aan het zwembad, haalt het team alles uit de kast en de spinnaker wordt probleemloos gegijpt! 
We houden via de marifoon contact, wanneer ze het eiland ronden, zijn we net aan de ‘landingsstrip’ en kunnen zo het laatste stuk te voet, of eerder al hollend, hen vanop het land langs het strand (gelukkig is het net laag water) volgen en fotograferen 📸
Zensation eindigt als 5de, op 20 min van de winnaar. Super goed gezeild in de zeer lichte weersomstandigheden 👍🏽

Wat een dame dat we hebben, ze heeft dat niet slecht gedaan als drijvende mobilhome, met haar ‘FANTASTISCH team’. We zijn trots op hen! 
Jammergenoeg is het een fun-race aangelegenheid en speelt niet iedereen het spel ‘eerlijk’... zo zijn er die hun motor gebruiken en daarmee nog in de prijzen vallen ook! Dit met véél ongenoegen voor de andere deelnemers. Protest aantekenen? Praat maar tegen de palmboom 🤬🌴🤣😂🤣

Zoals jullie al wél langer weten zit het racen & de competitie-drang in mijn ventjes bloed. Dus tussen de grote boten-racedagen door, staat the Captain ook op de lijst voor de ‘hobiecat’ race. 
Connor & the Captain vormen een team als ‘Crazy Zensation’. Hun eerste matchrace gaat uitmuntend, er is bijna géén wind, dus gaat Connor op de boeg liggen en peddelt met zijn armen 💪🏽de ziel uit zijn lijf. Een andere deelnemer wil het slim spelen en smokkelt een peddel onder zijn t-shirt, maar wordt hiervoor afgestraft.
Race twee, staat er véél wind. Vele deelnemers hangen plots in de lucht of kantelen met de catamaran om. Connor & Captain maken enkele fouten, maar gaan snel en onverwacht winnen ze nog net bij de finish lijn met enkele centimeters. 
In de halve finale verliezen ze door enkele fouten en een sterke tegenstander, die blijkbaar de winnaar van vorig jaar was! Jammer, maar ze hadden véél plezier!

De hele week is fantastisch georganiseerd en het goed gevulde programma heeft ook activiteiten voor de kinderen & jeugd,een rommelmarkt, seminarie over Vanuatu, Nieuw Caledonië & Australië, weer- & oversteekplanning naar Nieuw-Zeeland, hardloop- & wandelwedstrijd, enkele gratis maaltijden & drankjes, bandoptredens, DJ, ‘Carnaval’-verkleed party met thema: Circus, Piraten & Carnaval, enz... 
De laatste avond wordt afgesloten met een knallend vuurwerk 🎇🎆🎇

Na de drukke week is het ‘back to reality’. Zensation wordt klaargestoomd voor de oversteek naar Nieuw-Zeeland. De mooie laminaat genua is op... en wordt in stukken geknipt voor enkele naaiprojectjes. Het reeftouw is nog goed, dus deze wordt ontmanteld & ontlijmd en op de oude dacron genua genaaid, zodat deze weer een redelijke vorm heeft als hij gereefd is. Enkele stukjes in’t grootzeil worden door een hangende Captain in de mast met de hand genaaid 🧵! De verstaging wordt nagekeken. Dit alles doen we tussen enkele snorkel- & zeiltripjes in de ‘Mamanuca-groep’. 

Onze dame en haar crew zijn klaar om weer naar NZ te varen. Het dekbed ligt klaar, de zeilpakken & -laarzen, sokken, fleechetruien, enz... Het zal elke dag weer kouder worden en een extra laagje aantrekken zijn...
Woensdag 2 oktober in de late namiddag ‘19 beginnen we aan de oversteek van ongeveer 1200NM (min. 7dagen varen).

‘Vinaka Vakalevu’, ‘Bedankt’ Fiji 👋🏽
Nieuw-Zeeland, here we come 🇳🇿

Link:
*“Musket Cove”


*”Fiji Regatta Week”