dinsdag 16 juni 2015

Îles de Groix-Start Volvo Ocean Race-Îles de Glénan(FR)

Dinsdag, 16 juni '15

Het is een heerlijke weertje, geen wind en een warm zonnetje. Tegen de middag verlaten we de haven en varen we naar een mooie baai voor het eiland en droppen het anker. Voor de eerste keer liggen we in zwemkledij te zonnebaden in de kuip. Het is warm en openen al snel onze bimini(zonnetent), want zoveel zon en hitte tegelijk kunnen we niet aan. Een zuchtje wind is welkom...
Vanop de ankerplaats kunnen we de wacht houden op de beweging vanuit de haven van Lorient. Van zodra we de startopstelling en de deelnemers zien buiten varen, halen we ons anker op en varen richting start. De wind is gekomen en we kunnen zeilen.
We varen door en willen zo voorsprong nemen, zodat we ze onderweg nog eens treffen en kunnen vastleggen met de lens. Ze moeten nog een klein traject afleggen voor de haven en de kustlijn van Lorient en Îles de Groix, alvorens hun koers in te zetten richting Nederland.
We zijn al een eindje voor en zien ze plots verder i.p.v. dichter naar ons toe te komen... Oei, ze nemen een andere koers, rond nog wat eilanden en op zoek naar wind, want die zakt meer en meer in. De laatste uren moeten we de motor op zetten om nog voor zonsondergang op Îles de Glénan te komen. 
We kiezen een ankerplek bij het eerste archipel, Penfret. Er liggen nog boten hier voor anker en het ligt er vol visballetjes, -stokjes, enz... En er worden nog wat visnetten gedropt rondom ons. Het is hier rustig en nog aangenaam warm. We kijken in de kuip naar de ondergaande zon.

Îles de Groix 2(FR)

Maandag, 15 juni '15

Vandaag is het berggeiten-dag... Eerst stappen we naar de supermarkt en vullen onze vriezer... De komende dagen gaan we geen bakker of winkel tegen komen, want we varen morgen nr het archipel Îles de Glénan. Dus heb we weer wat verse proviand ingeslagen, zodat we lekkere slaatjes en fruit e.d. kunnen eten.
Daarna maken we een flinke wandeling op het eiland en genieten van de natuur en mooie uitzichten op de haven, het water en stranden. De zon is sinds de namiddag wat verdwenen, maar de temperatuur is aangenaam en tegen Apo-time komt het zonnetje nog even mee aperitieven. We krijgen nog bezoek aan boord: een dikke meeuw nestelt zich bovenop de zonnepanelen en hoopt een hapje mee te mogen proeven.
Op dit eiland was vroeger de eerste tonijnfabriek en een vissershaven. We hopen vanavond een lekker stukje tonijn te kunnen gaan eten en stappen een restaurant binnen, waar op het menubord te lezen staat: thon grilé. Jammer genoeg is er geen tonijn meer, maar wél lotte. Mmm...ook héél lekker, met quiche van venkel en gemarineerde tomaatjes en paprika's erbij.
Ondertussen komen er meer en meer boten aangevaren en raakt de haven en de meerboeien vol. Vanuit het restaurant houden we angstvallig onze Zensation in de gaten, want er zijn nogal kapiteins bij! We hebben er al enkele bootjes zien rammen. The captain heeft al voor het eten bijna in de dinghy gezeten om terug te roeien naar Zensation. Oef, onze twee nieuwe buren hebben het er goed vanaf gebracht, geen brokkenpiloten.

Lorient-Îles de Groix(FR)

Zondag, 14 juni '15

Vandaag proberen we tegen 10u aan wal te komen met onze dinghy aan the Village. Om 11u45 is het een parade van de teams en daarna varen ze buiten voor de Inport Race die om 14u start.
We bereiken the Village zonder problemen. Joepie! Kunnen we het toch een beetje van dichtbij bekijken, alvorens we zelf uitvaren om de Race te volgen.
We bezoeken nogmaals de steigers en enkele boten. Bij de raceboten zien we reeds enkele tea melden, waaronder de Belg die met het team Brunel meevaart. De Top Gun-piloten(het Frans stuntteam die we gisterenavond aan het werk gezien hadden) zijn ook aanwezig. Kan ik ze ook op vaste bodem fotograferen ;-) We gaan ook langs het Nederlands paviljoen. Onze Noorderburen zijn de volgende stop-over voor de Volvo Ocean Race in Schevingen, Den Haag. Hier willen ze de mensen kennis laten maken met een aantal specialiteiten, waaronder: stroopwafels, verschillende kazen en poffertjes. We trakteren ons zelf op een portie poffertjes in afwachting van de parade.
We stellen ons op richting onze dinghy, want we willen zo snel mogelijk naar de Zensation, wanneer het meisjes team van SCA het ponton opkomen. We hebben geluk, de dames worden als 2 de voorgesteld en komen al snel de steiger op gewandeld. We haasten ons naar de dinghy en naar onze boot.
Eenmaal de haven uit kunnen we op zeil naar de start zeilen, maar we zijn zeker niet alleen. Wouw wat een mierennest op het water: motorboten, ribs, zeilboten, ferry's met genodigden, enz...
De wind draait en de start en parcourboeien worden verlegd...na 40' vertraging wordt het startsein gegeven. Alle boten varen mee in de richting van de wedstrijd, en na het ronden van de boei, weer terug...ni te doen. Heel die mierennest die van hier naar ginder vaart en volle gas! Je weet niet waar eerst kijken, met al die boten om je heen en dan nog de deelnemers.
Één van de deelnemers, het Vesta-team, komt voorbij steeds dichter en dichter bij...ze gebaren ons uit de weg te gaan. Met enkele boten geven we meer gas...pfoeie dat was 'close'. Het meisjesteam is goed gestart, maar maakt en fout. Jammer de overwinning is dit maal niet voor hun. Een unieke ervaring om dit van dichtbij te kunnen beleven.
We varen naar het Île De  Groix, daar gaan we enkele dagen genieten van de rust. Dinsdag pikken we om 17u de start van de Race mee en varen we met hen mee(zullen ze toch niet kunnen volgen, varen véél sneller dan wij!), richting Îles de Glenan. Even terug richting het noorden. We willen deze archipel nog zien.
Île de Groix is nog druk bezocht als we toekomen. We hebben geen plaats in de haven en moeten aan een meerboei, of wél twee: één vooraan en één achteraan. Nog nooit gedaan, maar al wel gezien. De havenmeester is heel behulpzaam en al snel liggen we op onze plek en roeien we naar de wal voor een wandeling.
Enkele uren later, nadat enkele ferries vol toeristen en dagjes-mensen het eiland hebben verlaten, is het stilletjes hier...genieten!