dinsdag 2 januari 2018

Dag 3: Frans Polynesië: Markiezen: Fatu Hiva, Bay of Virgins - Tuamotus, Fakarava

Dinsdag 26 december ‘17, 13u tot woensdag, 27 december ‘17, 13u  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 126NM
Gemiddelde snelheid: 5,25kn
Knopen wind: 7,5 - 11,1kn
Positie: 14º10’82S  144º06’44W
Koers: 221°
Afstand tot bestemming (Fakarava): 147NM

We gaan lekker op Spi, met een aantal gijpen onder Spi, waarbij telkens het spinnakerzeil wordt toegedaan met behulp van de slurf. Dit gaat makkelijk en vlot, met z’n drie zijn we een goed team 👍🏽
De vislijn hangt nog steeds uit, na enkele uren wordt het aas gecheckt en ontdekken we dat de vishaak verdwenen is! 
Af en toe komt een vogel langs gevlogen. Het is reeds donker en the Captain zit achter het stuurwiel, terwijl één van de vogels probeert te landen boven hem op de zonnepanelen. De vleugel komt langs zijn hoofd en Geert schrikt en laad een krijs, terwijl het arme beestje van het geluid snel er vandoor vliegt. Als het niet lukt op de zonnepanelen, dan maar de windex😳. Na een mislukte landing houdt de vogel het voor bekeken maar wij kunnen de mast in daar de windex vervormt is. 
De maan groeit elke dag weer een stukje en dolfijnen spelen in het maanlicht met onze dame. 
De motor moet jammergenoeg weer aan... we gingen net zo lekker!
‘s Nachts wordt er nog een vangst binnengehaald, maar het rare beest is reeds dood. Hoe lang hing ie al aan de lijn? Het was toch maar een akelig smal slangachtig ding met scherpe tanden dat er niet echt eetbaar uitzag, volgens de mannen. De foto is wat onscherp en onduidelijk om de vissoort te bepalen... of is het een slangensoort?!
Voor de rest gebeurt er weinig en is het voor de mannen moeilijk om tijdens de wacht wakker te blijven... enkel het urenlange motorgebrom is een storend element. 
Tegen de ochtend regent het. De geur van een versgebakken bierbrood vrolijkt de stemming op. 
De spinnaker staat weer en we zijn blij met het ruizende geluid van de wind in het zeil en het water dat onder ons doorglijdt. 
De zelfgemaakte kaas smaakt heerlijk bij het verse krokante bierbrood 😋

De dag begint goed 👍🏽

Dag 2: Frans Polynesië: Markiezen: Fatu Hiva, Bay of Virgins - Tuamotus, Fakarava

Maandag, 25 december, 13u tot dinsdag 26 december ‘17, 13u  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 131NM
Gemiddelde snelheid: 5,4kn
Knopen wind: 1 - 13kn
Positie: 12º59’86S  142º19’69W
Koers: 216°
Afstand tot bestemming (Fakarava): 271NM

Na onze vangst blijft de wind uit. De motor gaat aan tot en met de volgende ochtend... pfff vervelend die brompot...
Tegen de ochtend kan de spinnaker eindelijk weer gezet worden. De weersvoorspellingen laten geen wind zien, dus we duimen dat deze onjuist zijn en de wind enkele knopen méér zal blazen 🌬
Ondertussen doen we een handwasje en gaat het naaiatelier open, waar zelfs ‘ad interim’ Tim als een volwaardige leerling aan deel neemt 😉👍🏽
Het kunstaas heeft de nacht niet overleeft, half afgeknabbelde sliertjes blijven er over van ons zielig inktvisje 🦑
Een nieuw aas wordt gemaakt en uitgegooid.
En tweede kerstdag start met een feest-pannekoeken-ontbijt 🥞
Wind, wind, we willen wind...

We wensen jullie allen fijne feestdagen en lekkere kerstkalkoen of ander lekkers.
Geniet van de liefdevolle mensen om jullie heen.
We denken aan jullie 💗



Dag 1: Frans Polynesië: Markiezen: Fatu Hiva, Bay of Virgins - Tuamotus, Fakarava

Zondag, 24 december, 13u tot  maandag, 25 december ‘17_13u  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 134NM
Gemiddelde snelheid: 5,5kn
Knopen wind: 4, 4 - 7,1kn
Positie: 11º49’29S  140º30’05W
Koers: 242°
Afstand tot bestemming (Fakarava): 401NM

Hier sluiten we ons bezoek aan de Markiezen Archipel af en zetten we koers naar de Tuamotus Archipel. Grillige dramatische bergtoppen, diep valleien, weelderig groen en overvloed aan verse groenten & fruit worden straks weer ingeruild voor de vlakke atollen van koraalbodem met een vlakke lagoon in oneindig véél tinten blauw gevuld met koraalbommen, riffen en een rijkelijke onderwaterwereld.
De spinnaker gaat erop en Zensation zoeft door het water. Met het beetje wind dat ons kado wordt gedaan, proberen we zoveel mogelijk mijlen te maken. Maar na enkele uren zakt de wind in tot slechts 2knopen, daar blijft de Spi niet van bol staan en de motor zorgt voor enige vooruitgang.
De vislijn hangt uit, hopend op een kerstvis. Zien we daar nu een kerstmuts drijven?! Dolfijnen komen even langs zwemmen 🐬🐬🐬, maar een beet blijft uit.
Uit de vriezer wordt uit eigen vangst voor elk een stuk zeilvis & dent de chien klaargemaakt met een avocadoslaatje & gebakken blokjes broodvrucht. Voor de gelegenheid en omdat we met z’n drie zijn, klinken we met een biertje & een half wijntje. Kerstavonddiner 🎄 op & top op de Grote Oceaan. De kerstverlichting is voor een ander moment.
De mannen geven me een fantastisch kado: géén wacht lopen! Heerlijk mag ik onverstoord uren aan één stuk slapen 😴💤
Maar ook voor hen zijn de wachten rustig en dommelen ze af & toe even weg onder de wacht 😉, regendruppels van enkele buien en naburige squalls zijn de natuurlijke wekdienst.
Bij het eerste ochtendlicht kunnen we de spinnaker weer hijsen.

Net voor we afklokken wordt de Spi vervangen door het voorzeil en begint ook de vislijn af te rollen. Een kersttonijntje komt onze proviand aanvullen 😋

Frans Polynesië: Markiezen: Hiva Oa, Atuona, Tahauku Bay - Fatu Hiva, Hanavave: Bay of Virgins

Zaterdag, 23 & zondag, 24 december ‘17  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Weer aan boord, na onze eilandrondrit met de 4x4, maken we in het donker onze dame zeilklaar, want we verlaten Hiva Oa vandaag nog voor een nachttocht. Dus dinghy aftuigen en al het fruit afspoelen en wegbergen.
Maar... de elektrische ankerwinch laat het afweten! Het is alweer de relais! Een nieuwe wordt vanonder het bed (één van de stockageruimtes aan boord waar reserve materiaal ligt!) gehaald en geïnstalleerd. Dit gaat snel met twee MacGuyvers aan boord 🔩🔧 die met behulp van hoofd- & zaklampen het klaar spelen in het donker. Het anker kan weer elektrisch opgehaald worden en om 22u verlaten we Hiva Oa en varen de nacht te gemoed. ‘Ad Interim’ Tim, zoals hij zichzelf noemt of ook wél ‘eerste matroos’, kijkt eruit naar uit om de wacht de doen en de nachttrip te ervaren. The Captain & Tim besluiten in de kuip te slapen en beurtelings eens rond te kijken, terwijl ik mag slapen in onze kajuit 💤😴 De wacht verloopt rustig, er is niks te zien onderweg. Tegen zonsopgang naderen ze de bestemming en zien Aranui uit de baai varen. Dolfijnen komen even meespelen met onze dame en de mannen genieten ervan 🐬🐬🐬
Ik wordt wakker wanneer het anker gedropt wordt... en heb al de rest gemist!
Slaperig stap ik de kuip in en kijk om me heen. Zijn we in een sprookjestafereel terecht gekomen?! Of in Wonderland?! Stijle puntige valleien lijken elk moment in het water te kunnen donderen... een fascinerend hallucinant landschap brandt op onze netvliezen 😎
We dobberen rond in de schitterende Maagdenbaai van het eiland Fatu Hiva. De oorspronkelijke naam was ‘Baie des Verges’ in’t Frans, wat letterlijk ‘Baai van de Penissen’ betekent. De missionarissen zetten er een ‘i’ bij: ‘Baie des Vierges’, dus ‘Maagdenbaai’. Een mooie plaats, waarschijnlijk één van de mooiste baaien ter wereld (volgens de reisgids) en onder de cruisers gekend als de baai waar valwinden de bergen afrollen tot wél 40kn. Of heeft een Amerikaan dat gezegd en geschreven 😜


FATU HIVA, TAPA-EILAND

Fatu Hiva was volgens de legende het dak van het 'huis van de goden', de Markiezeneilanden, waar de goden woonden. Dit kleine, maar prachtige eiland van 85 km² oppervlakte en ongeveer 630 inwoners, ligt ver weg van alles en iedereen dat het nog authentiek & puur is. Zodra je van over de zee aankomt, vergaap je je aan de wonderlijke natuur met wonderlijke bergvormen met de hoogste berg ‘Tauaoua’ (1125m). De betoverende schoonheid van het eiland fascineert al wie er aanmeert. In 1937 zetten een zekere Thor Heyerdahl en zijn vrouw voet op het eiland om er te leven zoals in het begin der tijden. Vandaag is er niet veel veranderd... De meeste plaatselijke bewoners wonen rond het dorp 'Omo'a, waar ze de traditionele en vermaarde ‘tapa’ maken uit boomschors.

Tijdens het ontbijt wordt het weer bekeken en besproken. Er is een ‘weather window’ om door te varen naar de Tuamotus Archipel... wat doen we? Kerstavond en Kerstmis hier vieren en het risico nemen om al motorend er naar toe te moeten varen of straks vertrekken en profiteren van het beetje wind dat voorspeld wordt?
In de baai liggen nog een aantal boten en al snel krijgen we bezoek van enkele jachties die ons uitnodigen voor een pot-luck om samen kerstavond te vieren. Leuk... maar, we hebben beslist om voor zonsondergang te vertrekken... Jammer...
Maar eerst nog snel even het dorp doorwandelen en de grillige kliffen van dichterbij bekijken. Volgens ons zien we tiki’s in de rotsvormen of lijken ze op de kerstman, of is het ‘Kerstmis’ die nadert en ons doet denken en/of fantaseren over...🎅🏽?! 😉
Enkele huizen zijn versiert met kerstslingers en andere kerstdecoratie. Dit hebben we nog niet eerder gezien, hierdoor groeit er toch een beetje een kerstgevoel bij ons drie. 
De bijboot wordt weer afgetuigd en uitgezwaaid door de andere cruisers verlaten we dit mooie sprookjesachtige plekje.
Met een boot vol fruit denken we de trip, van vier tot vijf dagen & nachten, naar de Tuamotus te overleven en hoeven we niet meteen te vrezen voor een ‘scheurbuik’ 😜
Het kerstdiner, binnen enkele uren, tijdens kerstavond, wordt nog een ‘?’. Wordt het een vers gevangen kerstvis of een kalkoen die plots uit de lucht valt of...?
Tuamotus ‘here we come’!


Info:

‘tapa’ = papier gemaakt van boombast dat bewerkt wordt tot een kledingstuk of wanddecoratie versierd met Polynesische tekeningen

Frans Polynesië: Markiezen: Tahuata, Vaitahu : Resolution Bay - Hiva Oa, Atuona, Tahauku Bay

Donderdag, 21 - zaterdag, 23 december ‘17  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Met dolfijnen naast onze dame haar boeg varen we, bij het eerste daglicht, 9 mijl terug naar Hiva Oa. In de verte springt een manta uit het water.
Aangezien Aranui vandaag toekomt, kunnen we niet achter de pier ankeren. Voor alle zekerheid wordt, na twee jaar, de ankerbol weer opgevist en opgehangen, zodat ze kunnen zien dat we voor anker liggen ⚓️ en ons niet overvaren!
Afgelopen dagen is er wat gewerkt om ruimte en een kajuit vrij te maken. Zensation is klaar voor de komst van onze vriend Tim, die vanmiddag landt.
Op de kade aan het tankstation, wachten we op onze bestelde taxi die ons naar de luchthaven zou brengen en terug. Na meer dan een half uur is er nog geen taxi... terwijl ik geduldig op een muurtje zit te wachten, stopt er een vrachtwagen. De vrolijke vriendelijke chauffeur maakt een praatje met me en vraagt wat ik hier doe. Hij wil ons wél een lift geven naar de luchthaven, zijn werk is er naast en hij gaat toch die kant uit. En zo brengt Maurice ons in de uniekste taxi ooit de bergen in, naar het midden van het eiland. We zien nog net vanuit de stuurcabine het kleine toestel van Air Tahiti landen 🛬
Tim verschijnt op de landingsbaan en stapt, zonder enige aanwezige of verplichte controle 🛂🛃, het schamele luchthavengebouw in. Hier is hij dan aan de andere kant van de wereld, bij ons.
Al snel vinden we een lift terug van een vriendelijke dame met een heupwiegend ‘Hoela hoela popje’ op het dashboard. De dansensde Polynesische Vahina’s doen me steeds aan zo’n popje denken. In levende lijven ze deze bewegingen zien maken in hun rokjes van natuurlijke materialen is toch nog net iets leuker 🙃👍🏽
Al limbo-end dinghieën we onder de gigantische dikke landvasten van Aranui, naar ons dobberend wachtende dame. 
Met een frisse Duvel wordt er geklonken op het weerzien en een fijne tijd samen. 
Tim kan zich niet houden en zit al snel in het water. Hij scoort meteen goede punten bij the Captain door het onderwaterschip proper te maken...  Zijn reistas zit ook vol met allerlei spullen voor ons & onze dame (wat we zelf niet meer mee kregen in oktober!): de kerstman is er vroeg bij van’t jaar. Alweer scoort hij punten, in ruil mag hij nog even blijven 😜

HIVA OA, HET EILAND VAN BREL & GAUGUIN

Volgens de legende schiepen de goden de Markiezeneilanden als hun woning. Hiva Oa betekent dan ook ‘nokbalk’. Vandaag wordt het meestal de 'tuin van de Markiezeneilanden' genoemd dankzij de vruchtbare grond waar bloemen en planten weelderig groeien. Aan de groene natuur lijkt geen einde te komen. Er zijn nauwelijks wegen of huizen. Het fascinerende landschap bestaat uit spitse bergkammen, doorkliefd door schitterende valleien met archeologische sites, ruïnes en de grootste tikibeelden van Frans-Polynesië. Hiva Oa is omzoomd met zwarte zandstranden en steile kliffen die zich in de Grote Oceaan storten.
Het belangrijkste dorp van het eiland, 'Atu'ona’, bevindt zich op het einde van de Ta'a'ao'baai in de schaduw van de hoogste bergen (Temetiu, 1276 m en Fe'ani, 1026 m). Dit is ook de plek waar twee beroemde kunstenaars hun hart verloren: de Franse schilder Paul Gauguin en de Belgische dichter, zanger en acteur Jacques Brel.
Als ‘echte’ Belgen kunnen we niet anders dan een ode brengen aan Jacques Brel door het museum en het graf van hem te bezoeken en natuurlijk ook van Gaugain. 

In 1901 kwam Paul Gauguin naar Hiva Oa, gevolgd door Jacques Brel in 1975, beiden op zoek naar 'innerlijke rust'. Niemand weet of ze die ook hebben gevonden... Wij in ieder geval wél! Niet zo moeilijk, als je hier ‘s ochtends de zon ziet opkomen, die met zijn lichtstralen de adembenemend natuur in de spotlights zet, zo puur & mooi. 

Na 1967 behaalde Brel zijn vlieg- en zeilbrevet en bevoer samen met zijn minnares Maddly Bamy per zeiljacht Askoy II de Atlantische & Stille Oceaan. Uiteindelijk belandde het paar op Hiva Oa. 
Nadat bij Brel in 1974 longkanker werd geconstateerd, vestigde hij zich definitief op Hiva Oa. Met het vliegtuigje ‘Jojo’ (genoemd naar zijn kort tevoren overleden vriend) verleende hij hand-en-spandiensten aan de lokale bevolking. Hij vervoerde vooral medicijnen & zieken, hij was graag gezien door de Polynesiërs.
In het museum staat een hangar in de tuin, waarin het vliegtuigje ‘JoJo’ staat. Aan de muren hangen kaders met posters en info, de ene na de andere chanson van Brel klinkt uit de boxen. 
Nadia, een enthousiaste Franstalige Belgische dame en fan van Jacques Brel laat zich maar al te graag door haar landgenoten (wij dus 🤗) fotograferen met elk Brel-item. Een heel jaar heeft ze hard gewerkt om Frans Polynesië te bezoeken met als hoofddoel een hommage aan haar idool te brengen...

In het Paul Gaugain museum zijn replica’s te bewonder o.a. van Gauguin's ‘Maison du Jouir’. In de tuin wippen we het kleine museum en replica van zijn huis (paalwoning) binnen dat gewijd is aan de schilder. Zelfs de verfrissingsput, waarin hij vanuit zijn raam sprong met behulp van een bamboestok hebben ze nagebouwd in de tuin, maar voor alle zekerheid voorzien van ijzerwerk, om te vermijden dat iemand het wil uitproberen. Toen Gaugain op de Markiezeneilanden woonde, schilderde hij een aantal van zijn bekendste werken, waarbij hij zich liet inspireren door het dagelijkse leven van de eilandbewoners, maar ook door legendes en oude religieuze tradities. De weelderige, naakte bruine vahina’s (=vrouwen) waren zijn favoriete objecten die hij op het doek tot leven bracht. 

Als je het spoor van deze twee kunstenaars volgt, kom je ook bij hun graftombe op het Calvairekerkhof, waar ze allebei rusten met zicht op de Ta'a'oa' baai, in de zoete geur van de frangipani-bloemen. We kunnen ons slechtere plekken inbeelden...

Aan boord klinken we op Jacques Brel terwijl we luisteren naar zijn muziek, die Tim speciaal voor de gelegenheid op een memorystick heeft gezet & meegebracht 🎶


Tiki-eiland

Hiva Oa is een bezoek waard voor zijn vele Tiki’s en de verschillende archeologische sites. 
De ongerepte en adembenemende landschappen van Hiva Oa lenen zich uitstekend voor een verkenning te voet, te paard of met een terreinwagen. Watervallen, bergtoppen en rivieren... 320 km2 plezier voor natuurliefhebbers!
Met een gehuurde 4x4 wagen trekken we er met z’n vijven (Andrea & Jim_SY Island Prism) op uit. 
Eerst richting de me'ae (=heilige site) I'ipona in Puama'u, met het grootste tikibeeld van Tahiti en zijn eilanden, nml.: Tiki Taka'i'i (2,43 m). De rit er naar toe vraagt goede veringen. De betonnen stukken weg zijn in de minderheid en we hobbelen al klimmend langs een natuurlijk oncomfortabele weg naast het bijna ondoordringbare groen en de steile kliffen. Postkaart-uitzichten volgen elkaar op. Meerdere fotostops en “wouw, knap en oooo”... zijn de geluiden die uit onze monden klinken. De normale anderhalf durende rit, neemt dan ook dubbel zoveel tijd in. 
De site is mooi en de vijf Tiki’s staan elk onder een hutje. Het lachende gezicht van de grote “Tiki Taka’i’i” is al wat vergaan. Bijzonder en opvallend is “Tiki Maki Taua Pepe”, deze representeert een liggende vrouw op haar buik, met uitgestrekt hoofd en armen wijzend naar de lucht. Experten geloven dat ze een bevallende vrouw uitbeeld. Er is een bijgeloof voor koppels die trachten naar een zwangerschap. Ze wrijven over de Tiki en wensen voor een zoon of dochter. Er zouden volgens een gids nog minstens 250 Tiki’s verborgen liggen in de dichtbeboste bergen.
In rotsen ontdekken we ‘Petroglyphs’ van honden. 
De weg terug gaat iets vlotter, alhoewel we moeilijk de weelderige fruitbomen kunnen voorbij rijden... nu en dan valt er wat lekkers in de laadbak 😜. Er komen zelfs circus-kunstjes bij te pas om papaya’s uit de hoge kroon langs de smalle stam te plukken. De mannen draaien hun hand niet om om even pootje te zetten & een nek in te klimmen voor het bemachtigen van een vrucht 🤡.
7km voorbij het dorp Tatuona ligt ‘Taaoa’, waar de me’ae ‘Tohua Upeke’. Het is een immense eringsplaats met stenen structuren en tikibeelden in het hartje van de ongerepte natuur. Het vergt wat zoekwerk naar een Tiki die zich onder een banyaboom zou verschuilen. 
We nemen onze Canadese/Engelse vrienden mee naar de rustplaats van Jacques Brel & Paul Gaugain. Waar we de laatste zonnestralen over de baai zien schijnen.
Enkele jongeren genieten mee van het uitzicht en trakteren ons op een stukje ananascake of is het spacecake?! Wordt iedereen nu net wat vrolijker of is het door de laadbak die gevuld is met: een kam bananen, papaya’s, avocado’s, mango’s, pompelmoezen, broodvruchten & een kokosnoot 😁
Bij ‘Relais Moehau’ worden onze hongerige magen gevuld met een stevig diner, terwijl we de beelden van het eiland proberen op te slaan. 


Extra info:
*’Me’ae’ is de Markiezen equivalent van de Tahitiaans Marae. Een religieuze site, waar ook menselijke offers (kannibalisme) plaats vonden. De toegang was enkel voor enkele priesters of chefs met spirituele krachten/gaven
Ze waren meestal gebouwd bij een banyanboom= heilig

*‘Tiki’ is een monolisistisch godsbeeld die aantoont dat de Polynesische cultuur verwant is met de mystieke religie van Paaseiland. 
Menselijke gekerfde beelden die in verschillende groten kunnen voorkomen, van een paar centimeters tot bijna 3M. Maar, kleiner dan de monumentale ‘Moai’ op Paaseiland. 
Meestal staan Tiki’s dichtbij een heilige plaats, heeft het een religieuze & symbolische functie, waarschijnlijk een weergave van een belangrijk persoon. Vooral de enorme stilistische weergave van ogen (grote concentrische cirkels) en mond (lang en rechte smalle lijn) zijn opvallend & herkenbaar.
Tiki’s vindt je ook in kleinere modellen terug als souvenier, niet alleen uit steen, ook in reliëf op wapens, paddels, uitgeholde kano’s, enz...
Vele bijgelovigen geloven dat het een slechte/kwade kracht uitstraalt als het verplaatst of mishandeld wordt.


*’Petroglyphs’ tekeningen gekerfd in stenen. Ze stellen: haaien, schildpadden, kano’s, geometrische patronen ofzo voor