dinsdag 2 januari 2018

Dag 1: Frans Polynesië: Markiezen: Fatu Hiva, Bay of Virgins - Tuamotus, Fakarava

Zondag, 24 december, 13u tot  maandag, 25 december ‘17_13u  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 134NM
Gemiddelde snelheid: 5,5kn
Knopen wind: 4, 4 - 7,1kn
Positie: 11º49’29S  140º30’05W
Koers: 242°
Afstand tot bestemming (Fakarava): 401NM

Hier sluiten we ons bezoek aan de Markiezen Archipel af en zetten we koers naar de Tuamotus Archipel. Grillige dramatische bergtoppen, diep valleien, weelderig groen en overvloed aan verse groenten & fruit worden straks weer ingeruild voor de vlakke atollen van koraalbodem met een vlakke lagoon in oneindig véél tinten blauw gevuld met koraalbommen, riffen en een rijkelijke onderwaterwereld.
De spinnaker gaat erop en Zensation zoeft door het water. Met het beetje wind dat ons kado wordt gedaan, proberen we zoveel mogelijk mijlen te maken. Maar na enkele uren zakt de wind in tot slechts 2knopen, daar blijft de Spi niet van bol staan en de motor zorgt voor enige vooruitgang.
De vislijn hangt uit, hopend op een kerstvis. Zien we daar nu een kerstmuts drijven?! Dolfijnen komen even langs zwemmen 🐬🐬🐬, maar een beet blijft uit.
Uit de vriezer wordt uit eigen vangst voor elk een stuk zeilvis & dent de chien klaargemaakt met een avocadoslaatje & gebakken blokjes broodvrucht. Voor de gelegenheid en omdat we met z’n drie zijn, klinken we met een biertje & een half wijntje. Kerstavonddiner 🎄 op & top op de Grote Oceaan. De kerstverlichting is voor een ander moment.
De mannen geven me een fantastisch kado: géén wacht lopen! Heerlijk mag ik onverstoord uren aan één stuk slapen 😴💤
Maar ook voor hen zijn de wachten rustig en dommelen ze af & toe even weg onder de wacht 😉, regendruppels van enkele buien en naburige squalls zijn de natuurlijke wekdienst.
Bij het eerste ochtendlicht kunnen we de spinnaker weer hijsen.

Net voor we afklokken wordt de Spi vervangen door het voorzeil en begint ook de vislijn af te rollen. Een kersttonijntje komt onze proviand aanvullen 😋