zaterdag 18 juli 2015

Link naar meer foto's

http://zensationsailing.tumblr.com/

Meer foto's van onze avonturen met Zensation

Gijon(ESP)

Woensdag, 15 juli '15

De geluiden en mensen in en van de stad zijn nog niet lang slapen, wanneer wij ontwaken. Dit is onze eerste keer dat we in een haven in Spanje liggen, aan een steiger sinds de oversteek uit Port-Médoc(FR). Zensation wordt vandaag extra geswanjeerd: een zoetwaterwasbeurt met shampoo van uren... Haar baasje kruipt zelfs in dinghietje om elke millimeter van haar romp onder handen te nemen. Ik heb een wasbak klaar en kan nog net mee met de taxi-boot van de haven naar het havengebouw. Dat is luxe(waar we ook voor betalen, want het liggeld(ook al hebben we 50% korting) is ni niks! Wordt per m2 berekend). Te voet is het rond twee havenkommen omheen wandelen en met een volle waszak... En ik ben net op tijd, want achter mij komt de buurvrouw binnen. Ik heb men was al in de machine zitten en zoek de zeepbakjes, dan pas zie ik dat ik het in de droogkast i.p.v. In de wasmachines heb gestopt. Ik verontschuldig me aan onze buurvrouw, die ook net wil wassen... We kunnen er samen om lachen! Nog niet goed wakker, zeker ;-)
De andere tochtjes naar de boot en terug naar het havengebouw voor de was en douche, gebeuren te voet, want de taxi-boot is telkens afwezig of bezet. We zijn de hele dag in de weer. Zensation is weer spik & span en ligt stralend te blinken. De zon liet het afweten vandaag, maar ons bootje schittert nu voor héél Gijon!
Het is al avond wanneer we de stad eindelijk intrekken. Er is deze week een festiviteiten in Gijon: 'semana negra'. We zijn benieuwd en gaan een kijkje nemen. We wandelen voorbij het strand, waar drie gebouwen staan, die het uitzicht hebben van een cruiseschip. Het oogt apart.
Op de festiviteiten is allerlei: optredens, kraampjes met eten & drinken uit de streek, kraampjes met kleding, schoeisel, accessoires en een heus boekenfestijn met stripboeken en -figuren die extra aandacht krijgen en tenten waarin lezingen door auteurs en tekenaars wordt gegeven. Er zijn ook tenten met buffetten en grote ketels waarin 'pulpo'=inktvis wordt gekookt. Daarna worden alle tentakels met een schaar in schijven geknipt en op een typisch houten bordje geserveerd. Dit lokt veel eters, die in rijen staan aan te schuiven voor een tafeltje(zoals tijdens de palingfeesten in Mariakerke). En er staat een kermis met vele attracties, zoals op de Sinksenfoor. Het grote rad hadden we gisteren vanop het water al in de verte zien staan. Aan een bus zien we een man hangen/leunen helemaal bovenaan, met een hand tegen de bus en zijn voeten zweven meters boven de grond. Raar, hoe doet die dat? De steunende arm is wel langer en zijn benen hangen ook iets gebogen en relaxed. We kunnen er niet aan uit. Geert denkt dat die in een harnas hangt. Hij trekt in ieder geval veel kijklustigen. Het is hier gezellig rondwandelen en we kiezen voor een plekje aan het kleine podium, waar we smullen van lekkere tapas. Het uitschenken van de lokale drank sidrer(soort cider) gebeurt hier zonder opvang-/morsbak. Het is een geweldig tafereel om iedereen om ter best die sidres te zien uitschenken vanuit de hoogte. Er zijn er zelfs die het doen zonder te kijken naar de beker die ze (willen) vullen. Ze vullen die ook slechts voor max. 2cm, drinken dan, de rest wordt uitgeschud en schenken weer in... Ik moet jullie niet vertellen dat dit een serieuze plakboel oplevert ;-) Maar dat hoort er bij. We genieten van de Spaanse gezelligheid en het is al snel laat, wanneer we weer terugkeren naar de haven. Onderweg horen we mensen een Vlaams nummer zingen en we zingen spontaan mee...het zijn Vlaamse Spanjaarden, die hier bij hun familie op vakantie zijn. Het zijn voornamelijk Spanjaarden die hier aan de Noordkust op vakantie komen, we hebben nog niet veel andere talen gehoord. Maar je merkt het ook wanneer je iets gaat eten of drinken, er staat niks in een andere taal vermeld, als ze al een (menu)kaart hebben! Maar het is hier zeker een aanrader om eens een vakantie te plannen. Onbekend is onbemind, hé! Een tijd later horen we op onze boot vuurwerk in de verte, maar we zien niks. het is 00.00u net op tijd voor the Captain's Birthday, dat heeft hij dan al gehad, hé ;-) morgen vieren we verder! De muziek gaat nog een hele tijd door...