dinsdag 15 januari 2019

Nieuw-Zeeland: Noordereiland: Auckland

Maandag, 17 - vrijdag, 21 december ‘18 (UTC +13u = +12u tijdsverschil met BE(=UTC +1u) winteruur in België !)

Al van ver kan je de ‘Sky Tower’ (zie * voor meer info) aan de skyline van de stad ‘Auckland’ zien. Zensation en haar crew naderen de stad. Masten, overal zien we zeilboten op en neer dobberen en masten die hoog in de lucht steken. De inwoners van Auckland houden van watersport en het water. De havenstad dankt hieraan haar bijnaam: 'City of Sails'. Dagelijks is er wél een zeilwedstrijd, de stad verwelkomde reeds de Volvo-Ocean Race en in één van de clubs pronkt de  “America’s Cup” beker. Ondertussen bereidt de stad zich voor voor de “America’s Cup 2021”. De stad ademt ‘zeilen’!
Voor de ‘Harbour Bridge’ draaien we af naar de mega grote ‘Westhaven’ Marina (meer dan 2000 boten van alle groten!). We meren onze dame af en kijken naar de Sky Tower. Welkom in de “City of Sails”!

Auckland
In het Maori heet Auckland “Tamaki-Makau-rau”, wat “de maagd met honderd minnaars” betekent. Deze naam dankt de stad aan de vele Maori-stammen die hier leefden. Tegenwoordig is de naam toepasbaar op de smeltkroes van culturen. Vandaag de dag woont In het kosmopolitische Auckland een etnisch zeer gemixte groep mensen. De traditionele Maori zijn sterk vertegenwoordigd. Zij bewonen al sinds 1400 het gebied rondom de stad. Naast deze oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland wonen hier ook Europeanen, Aziaten en de grootste groep mensen van Polynesische afkomst ter wereld.
De stad die op maar liefst vijftig vulkanen gebouwd is! Over héél Nieuw-Zeeland zijn er dagelijks enkele bevingen, meestal niet voelbaar. (zie https://www.geographixs.com/bewegend-nieuw-zeeland.html)
Hoewel Auckland de grootste stad is van Nieuw-Zeeland, is het niet de hoofdstad. Dat was de stad in het verleden wel. Maar in 1865, na slechts 25 jaar, raakte Auckland die titel kwijt aan het kleinere Wellington.
Door de goudkoorts trokken veel kolonisten naar Auckland. Vervolgens zorgde agrarische productie op de vruchtbare grond ervoor dat de stad uitgroeide tot de grootste stad van het land. En Auckland blijft nog altijd groeien. Het is meteen ook het dichtstbevolkte gebied van Nieuw-Zeeland. Eén derde van alle Nieuw-Zeelanders woont in Auckland. Auckland ligt aan de kust van Northland, een gebied op het Noordereiland. Het centrum van de stad is gebouwd rondom twee natuurlijke havens. 

En dan is het eindelijk tijd om Auckland te verkennen! Na enkele tips van An & Ivan (onze persoonlijke gidsen), trekken we er met z’n tweetjes op uit. Om de hoek van de jachthaven ligt een wandelweg/promenade die ons naar Auckland’s ‘Waterfront’ leidt en dat is dan ook ons startpunt.
We lopen langs de werven en pieren richting het ‘Wynyard Quarter’, waar dankzij een flinke opknapbeurt nu tal van restaurants met zeezicht, speelruimte en zelfs een kleine bibliotheek in een kleurrijke oude zeecontainer te vinden zijn. De befaamde ‘Sky Tower’ is nooit ver buiten beeld. Mensen op ‘Lime scooters’ 🛴 (elektrisch gemotoriseerd steps) racen ons voorbij. De nieuwe ‘hipe’! (zie * voor meer info). Op een kruispunt zien we iets héél grappigs: de voetgangers krijgen allemaal gelijktijdig ‘groen licht’ en steken i.p.v. recht over van zebrapad naar zebrapad, schuin over, naar de tegenovergestelde hoek 😳 en zo ontstaat er een wirwar van kruisende mensen 😂
We dwalen verder door het centrum van Auckland, waar kerken en volkstuinen worden afgewisseld door theaters, pubs, winkels, designerboetieks (Dior, Chanel,...), hippe restaurants & foodcourt. In ‘Queen Street’ vindt ieder wat wils.
Onze eerste pit-STOP houden we bij het Belgisch biercafé “Occidentale”. Hier hebben ze een uitgebreid gamma Belgische bieren in flesjes, alsook van de tap. Op het terras in’t zonnetje genieten we van bitterballen met Belgische frietjes (goed gebakken, 👍🏽 voor de chef 😉), samen met een Hoegaarden van’t vat en Lindemans Kriek. Dat smaakt!
Een stevige wandeling brengt ons naar de buurt ‘Ponsonby’ met nog meer leuke gezellige winkels, bar, restaurants en foodcourt. 
Het zakencentrum onderscheidt zich door hoge, glimmende torens, maar andere kant van de stad ontdekken we laagbouw, verschillende parken en tuinen met prachtige cottage-stijl huizen. De totale gemeente beslaat een gebied van maar liefst 1.000 km². Alhoewel de stad een groot aantal mensen huisvest, heerst er een dorpse sfeer. ‘s Avonds ervaren we een gezellige drukte met gevulde terrasjes. 
Onze Kiwi-cruisers-vrienden van Margarita hebben ook hun thuishaven in Westhaven en wonen op een kilometer van de Marina. Bruce & Dinah nemen ons mee op tour naar ‘Muriwai Beach’, west van de stad. Met de 4x4 rijden we tijdens laag water het 60 km lange strand af. Kan je het voorstellen?! In België zouden we ons zo in een ander land bevinden! We zien de Tasmaanse zee, hoge golven, prachtige stukken drijfhout, zwart zand en hoge duinen. Mensen komen hier vissen, met de motor of quad door de duinen ploegen, terwijl meeuwen & aalscholvers proberen wat lekkers te vangen. Aan de zuidpunt, ‘Otakamiro Point’ zien we een grote kolonie ‘gannets’, dit zijn de ‘Pacifische jan-van-gent’ en hebben een gele kleur op hun kopje. De rotsen zien wit van hun uitwerpselen en de troep vogels die kwetteren. Imposant om ze te zien opstijgen, zweven en dalen. Sommige zitten op een ei, anderen zijn reeds hun pluizige bolletjes aan het voederen en de reeds grotere exemplaren krijgen hun eerste vlieglessen. Het enige nadeel is dat de aroma niet te smaden is 👃🏽
De dag wordt afgesloten met een BBQ bij hen thuis.
De volgende dagen wordt Zensation in de watten gelegd en krijgt ze veelvuldig zoetwater over haar heen. De buitenboordmotor krijgt een nieuwe schroef. Deze beschadigden we enkele dagen terug met een tikje op een rotsje!
‘s Avonds trekken we de stad in en snuiven de kerstsfeer op in ‘Franklin Road’, de straat waar elk huis om ter meeste kerstverlichting heeft hangen & branden. In de etalages van de winkel “Smith & Caughey's”, zijn met bewegende poppetjes enkele taferelen uit het sprookje ‘De Notenkraker’ uitgebeeld. Kinderen drukken hun snuitje & handen tegen het glas om de prachtige sprookjesachtige voorstelling te bekijken. Even wanen we ons in Disneyland 😍
Onder de groen-rood verlichte ‘Sky Tower’ staan er enkele kerstkraampjes. Onze smaakpapillen testen de foodcourt in Ponsonby & Elliott Stables in de gelijknamige straat. 
De proviand, inclusief bubbels en Belgisch bier, wordt aangekocht & -gevuld om twee weken op ‘Great Barrier Island’ de feestdagen door te brengen en te vieren.
Al snel is het vrijdag en tijd om te vertrekken...
De meeste mensen bezoeken Nieuw-Zeeland niet voor de steden, toch vinden we het zelf fijn om eens in en stad te vertoeven en kunnen we Auckland wel waarderen. We keren hier zeker nog terug om meer van deze stad te zien.

Meer info:
*De ‘Sky Tower’ is een uitkijk- en telecommunicatietoren die gevestigd is in Auckland op de hoek van Victoria Street en Federal Street. De toren, in 1997 gebouwd, is 328 meter hoog, gemeten vanaf de onderste verdieping naar de top van de mast waardoor het het grootste vrijstaande gebouw in het zuidelijk halfrond. Door zijn vorm en hoogte, vooral wanneer je het vergelijkt met andere hoge gebouwen, is het een opvallend oriëntatiepunt in de skyline van Auckland. Je kan de toren bezoeken, gaan eten in het 360° ronddraaiend restaurant of even afspringen aan een elastiek, dit alles heeft natuurlijk een prijskaartje. 

*Lime Scooter:
Elektrische scooter, lijkt op een step met twee wielen (1 voor- & 1 achteraan) en een stuur. Met behulp van een gratis app kan je ze opsporen & gebruiken. Een andere manier om je van de ene naar de andere plaats begeven in een stad. Na gebruik laat je hem achter op je bestemming. Indien de batterij leeg is, wordt de scooter opgehaald & -geladen.
Meer op deze link: