zaterdag 30 april 2016

St. Martin, Marigot 2(Caraïben)

Donderdag, 28 april '16

Gisteren was het hier een feestdag. Althans op de ene helft van het eiland, de Nederlandse kant. Is het exact de helft? Enfin, 'Koningsdag' wordt ook hier gevierd en gaat gepaard met de kleur oranje in het straatbeeld. Dit hebben we niet kunnen waarnemen, aangezien we aan de Franse kant liggen en ik me te beroerd voelde om naar de andere kant te gaan. Enkel de Nederlandse vlag, die door enkele Nederlandse cruisers tot in de top van hun mast werd gehesen, was hier in de baai van Marigot, een visueel feestelijke herkenning van de
Nederlandse feestdag. Het is toch raar, twee landen op één eiland. Maar ook handig, want zo kan je genieten van de beste dingen van de twee: kaas, baguette en wijn van Frankrijk en bitterballen, kaas en Heineken uit Nederland. O, neeeeeeeee...Heineken...dat is het slechtste van het land! Sorry, dat was even een vergissinkje ;-)
Darmen hebben zich hersteld, we voelen ons weer goed vandaag.
Met een vochtigheidsgraad van 74% en een gevoelstemperatuur van meer dan dertig graden snakken we naar verkoeling en in het warme water zweten we enkel even niet ;-)
De eerste stop aan land is inmiddels ons dagelijks bezoek aan de 'boulangerie' met een ruim aanbod aan: broden, verschillende soorten baguettes, belegde broodjes/sandwiches(=boterhammen), croissants, koeken, macarons en een uitgebreid assortiment van patisserie, ontbijtbuffet, pannekoeken, ijs, warme en koude koffie en andere dranken, enz... met een grote tearoom-open-terras met airco en goede WiFi. Hier eten we en/of drinken iets en maken we gretig gebruik van de hotspot om online te gaan. Soms gaan we er twee keer per dag naar toe. Het is er goed zitten en betaalbaar. Af en toe kan the Captain de zoete lonkende pattekes, die vele gretige ogen en likkenbarende tongen uitlokken vanachter de koeltoog, niet weerstaan ;-)
Onze expeditie en research naar werven en offertes, een dinghy en anti-fouling gaat verder. Welke verf is de beste voor deze warme wateren? De zelfslijtende anti-fouling van België werkt hier niet of niet meer. Het spul moet straffer zijn! Dan toch maar voor harde anti-fouling kiezen? Maar dan moet er grondig geschuurd worden en dat ziet the Captain niet meteen zitten... En welk merk van dinghy met een harde bodem en welke grootte?
De knoop voor de 'hole-out' wordt door gehakt: dinsdag, 3 mei gaat onze dame uit het water en maandag, 9 mei kan ze er weer terug in.
Bij de wasserij was droppen en naar tweedehandsdinghies bekijken.
Ondertussen dinghieën we van de Franse kant het hele stuk van de lagoon door naar de Nederlandse kant. We hebben wind op kop en de windgolfjes zorgen ervoor dat we lekker gepekeld en nat arriveren! Maar dat hebben we er wél voor over, want is het getimed of toeval, dat we na onze prospectieronde net tijdens Happy Hour bij Bar 'Lagoonies' zijn?! Hier treffen we enkele 'oude' bekende en maken kennis met nieuwe en/of enkele die we via hun blog of Zilt magazine volgen/kennen. Het is een beetje 'thuiskomen' en de rumpunch smaakt met het gezellige bonte Belgisch-Nederlands-Duits gezelschap. Met name Crew van de boten: True Blue, Sailaway, September Blue, Lovis, Aurora, Morning Glory, Thorang-La, Traumtänzer en Zensation natuurlijk.
Na de Happy Hour wordt de avond uitgebreid met een gezamenlijk diner aan de brug aan de Franse kant. Vijf dinghies sjezen om ter snelst door de lagoon!
De verlenging van het diner gaat nog even door en de nieuwe dag is reeds gestart als we met z'n allen de brug onderdoor dinghieën, ieder op zoek naar zijn schip in de baai...