vrijdag 3 mei 2019

Trip: Nieuw-Zeeland: Noordereiland: Bay of Islands, Opua - Minerva Reef


Dag 1: woensdag, 1 mei ‘19, 13u - donderdag, 2 mei ‘19, 13u (UTC +12u = +10u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 172NM
Gemiddelde snelheid: 7,16kn
Gemiddelde knopen wind: 18kn
Afstand tot bestemming: 628NM
Positie: 33°01’40S 176°14’81E

Een uurtje later dan gepland varen we de box uit en verlaten we de Marina. Bij het douane-kantoor was het druk, meerdere boten en hun crew kiezen dit weergenster om te vertrekken en de warmere temperaturen van de tropen op te zoeken. De AIS-signalen op de plotter zijn het bewijs: voor ons zien we allemaal bootjes afgebeeld. Dat wordt een drukke nacht straks met hen om ons heen.
Eens we de beschutte wateren van ‘Bay of Islands’ verlaten, wordt onze dame gedragen, opgetild en voortgestuwd door hoge golven van minstens 3m! We varen ruime wind en gaan er meteen als een speer van door.
De golven van de zee lijken helemaal in de war en bespelen onze dame van alle kanten. Het zonnetje aan een helder blauwe hemel doet deugd, maar de wind is koud. Al snel zitten we ingeduffeld in ons zeilpak met muts & handschoenen... brrr...
De avond voorziet ons van een prachtige sterrenhemel & Melkweg. Dit beeld blijft toch magisch en extra indrukwekkend op zee, zonder lichtvervuiling om ons heen. De boten om ons heen zijn allen op een veilige afstand van ons, toch speuren onze ogen in ‘t donder naar drijvende lichtjes.
We lopen beurtelings 3u wacht, de eerste nacht gaat voorbij, het inslingeren gaat goed, we hebben weer ‘zeebenen’!
Een sikkeltje maan komt tegen de ochtend op en wordt snel gevolgd door de zon, de temperatuur daalt. Onder het flanellen donsdeken kom ik, na mijn wacht, weer op temperatuur.
De vloot om ons heen is voor’t grootste deel verdwenen. Slechts 1 bootje zien we nog op AIS.
Onze eerste dag zit er reeds op... nog minstens vier te gaan.