dinsdag 30 mei 2017

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 18

Dag 18: Zaterdag, 27 -> zondag, 28 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -8)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 139 NM
Gemiddelde snelheid: 5,79 kn
Knopen wind: 12 kn
Positie: 18°07'S 123°29'W
Koers: 260°
Afstand tot bestemming: 728 NM

De eerste wachten zijn wat nat en worden opgevangen en doorstaan in zeilpak, daarna breken de sterren door en klaart de donkere hemel op.
Hey, hebben we een vogel aan boord? Een soort gepiep, getjierp horen we zowel binnen als buiten. Het geleidingswiel van de bekabeling van de stuurwielinstalatie is de schuldige. Bij het eerste daglicht kruipt the Captain in het achteronder en lost het op met een smeermiddeltje. Bye, bye vogeltje ;-)
De plotter wordt nogmaals buiten dienst gezet, kaarten gewisseld in de hoop dat het ons probleem oplost, maar na enkele uren weer te activeren is het nog steeds niet opgelost.
Dat de laatste 1000 mijlen moeizaam zouden verlopen door weinig wind, was door onze walkapitein al een hele tijd voorspeld en gemeld. Toch blijf je hopen op dat zuchtje wind die ons verder voert. Voor mijn Shümietje niet makkelijk om de snelheid te zien minderen. Blijven trimmen en zoeken naar meer...
's Middags komt er een kleine windshift in gunstige richting, hier wordt meteen gebruik van gemaakt: breken het melkmeisje af en vlinderen weer uit.

Deze spreuk is toepasselijk en de realiteit:
'Je moet zeilen op de wind van vandaag. De wind van gisteren helpt je niet vooruit en de wind van morgen blijft misschien wél uit.'

We sluiten alweer een mooie zonnige zeildag af, ééntje om aan ons kralensnoertje te rijgen.

Ondertussen is het beste brood ooit uit de oven van bakkerij 'Zensation' gekomen. Het recept willen we jullie niet onthouden. Bij deze...

Bierbrood (Amerikaans recept)

Ingrediënten:
1 blik bier (kamertemperatuur)
3 cups bloem
2 eetl. bakpoeder
3 eetl. suiker

Bereiding:
Alles samen mengen en in een ingevette vorm zetten en 1u Laren rijzen. Bakken in een voorverwarmde oven van 175°C voor 40' à 50'. Controleer met een satéprikker of het droog is binnenin = klaar.
Je kan allerlei ingrediënten naar smaak toevoegen: rozijnen, noten, kruiden, Citroën, banaan, enz...
Smakelijk en... ni te zat, hé ;-)


P.S.: ik deel de ingrediënten in de helft en bak dus een kleiner broodje waar we met z'n tweetjes twee maal van kunnen eten.