Dag 18: Zaterdag, 27 -> zondag, 28 mei '17 _ 17.00
LT(local time= UTC -8)
Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 139 NM
Gemiddelde snelheid: 5,79 kn
Knopen wind: 12 kn
Positie: 18°07'S 123°29'W
Koers: 260°
Afstand tot bestemming: 728 NM
De eerste wachten zijn wat nat en worden opgevangen en
doorstaan in zeilpak, daarna breken de sterren door en klaart de donkere hemel
op.
Hey, hebben we een vogel aan boord? Een soort gepiep,
getjierp horen we zowel binnen als buiten. Het geleidingswiel van de bekabeling
van de stuurwielinstalatie is de schuldige. Bij het eerste daglicht kruipt the
Captain in het achteronder en lost het op met een smeermiddeltje. Bye, bye
vogeltje ;-)
De plotter wordt nogmaals buiten dienst gezet, kaarten
gewisseld in de hoop dat het ons probleem oplost, maar na enkele uren weer te
activeren is het nog steeds niet opgelost.
Dat de laatste 1000 mijlen moeizaam zouden verlopen door
weinig wind, was door onze walkapitein al een hele tijd voorspeld en gemeld.
Toch blijf je hopen op dat zuchtje wind die ons verder voert. Voor mijn
Shümietje niet makkelijk om de snelheid te zien minderen. Blijven trimmen en
zoeken naar meer...
's Middags komt er een kleine windshift in gunstige
richting, hier wordt meteen gebruik van gemaakt: breken het melkmeisje af en
vlinderen weer uit.
Deze spreuk is toepasselijk en de realiteit:
'Je moet zeilen op de wind van vandaag. De wind van gisteren
helpt je niet vooruit en de wind van morgen blijft misschien wél uit.'
We sluiten alweer een mooie zonnige zeildag af, ééntje om
aan ons kralensnoertje te rijgen.
Ondertussen is het beste brood ooit uit de oven van bakkerij
'Zensation' gekomen. Het recept willen we jullie niet onthouden. Bij deze...
Bierbrood (Amerikaans recept)
Ingrediënten:
1 blik bier (kamertemperatuur)
3 cups bloem
2 eetl. bakpoeder
3 eetl. suiker
Bereiding:
Alles samen mengen en in een ingevette vorm zetten en 1u
Laren rijzen. Bakken in een voorverwarmde oven van 175°C voor 40' à 50'.
Controleer met een satéprikker of het droog is binnenin = klaar.
Je kan allerlei ingrediënten naar smaak toevoegen: rozijnen,
noten, kruiden, Citroën, banaan, enz...
Smakelijk en... ni te zat, hé ;-)