zondag 28 mei 2017

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 17

Dag 17: Vrijdag, 26 -> zaterdag, 27 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -8)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 143 NM
Gemiddelde snelheid: 5,9 kn
Knopen wind:  12 kn
Positie: 17°56'S 121°03'W
Koers: 260°
Afstand tot bestemming: 859 NM

Het eerste sikkeltje van de nieuwe man komt even piepen, alsook sterren tussen de vele wolken. De lucht wordt helderder en de sterren fonkelen heviger naarmate de nacht vordert.
Bij het ontwaken worden alle zeilvoeringen uit de kast gehaald. Wind, we willen meer wind en sneller varen. The Captain doet er alles aan om de streefdatum te halen. Te veel extra mijlen, door verder zuid of noord te varen, willen we niet maken, als het effe kan. Uiteindelijk houden we het bij het 'melkmeisje' (= kotterfok en voorzeil uitgeboomd naast elkaar), die ons een voordewindse koers met een aanneembare snelheid en koers oplevert.
Net voor het afklokken van deze dag krijgen we een squall over ons heen en zien we massa's wolken die ons insluiten... dat beloofd voor de avond en nacht die volgt :-(
De wind valt volledig weg en de motor gaat aan. Hopelijk blijft er nog wat wind over voor de komende dagen, want we hebben niet voldoende brandstof om de resterende mijlen te overbruggen en we zijn ten slotte met een zeilboot onderweg!

P.S.: 1 dode vliegende vis... en nog steeds een stinkende vishanddoek.