zaterdag 14 november 2015

Tenerife, Santa Cruz(ES_Canarische)

Vrijdag, 13 november '15

Al vroeg is the Captain aan het klussen: stuurautomaat en roer worden gecontroleerd en aangedraaid. Het frame waarin de bovenste roerlager is gemonteerd was losgekomen. De onderste steun van de Hydrovane bleek ook nu en dan eens een beetje te verschuiven bij het varen in een hoge deining, dit ging gepaard met een storend geluid. De steun wordt gedemonteerd en Tec7  wordt tussen de plaat van de Hydrovane gespoten en weer aangedraaid. Lijstje voor de 'ship-handelers' wordt gemaakt en foto's van onderdelen genomen. In de namiddag gaan we op pad met ons lijstje en adressen van de zaken. Siësta hadden we verwacht, maar dat ze slechts van 10-14u open zijn?! Tja, dan moeten we morgenvroeg terug komen. Dan maar op zoek naar mobiel internet... Daar komen we ook van een koude kermis thuis en dus gaan we iets drinken op een terras met WiFi. Zo kunnen we weer via een site wat GB bijladen, of 't is te zeggen wat eurokes, want hoeveel GB of MB we ervoor krijgen, is een ? Maar we hebben dan toch betalende 3of4G die we kunnen gebruiken, bij gebrek aan gratis WiFi.
In Santa Cruz  is ook een Mercado en die willen we ook wél even bezoeken. Het gebouw is prachtig en ook al is het al in de late namiddag, ze is open tot 20u, maar de meeste kramen/togen zijn gesloten of leeg...'s morgens kan je het best verse producten scoren. Rondom is er nog veel volk en sfeer in de tapa-bars.
In de winkelstraten hangt al kerstverlichting en zelfs etalales zijn al versierd met kerstbomen en -versieringen, en natuurlijk pronkt de nieuwe herfst-/wintermode op de etalagepoppen. Raar, het is hier nog zo warm en toch zien we warme truien, winterjassen, laarzen, enz... Het strookt volgens ons niet met het weer en onze inleving dat dit hier nodig is en verkocht wordt. Binnen zes weken zullen we het wél kunnen verdragen in ons Belgenlandje, maar dat kunnen we ons nu moeilijk inbeelden.
De parkjes in de stad zijn mooi aangelegd en er staan speciale bomen, met wortels of takken die van ergens bovenin de boom naar beneden hangen, of zijn het lianen? Daar hebben we in de Dominicaanse ooit eens aangehangen en gezwierd. Aan de parken bevinden zich bar-kiosken en terrasjes, heel uitnodigend en gezellig.
Van de ene zoektocht gaan we door naar de andere, dit keer is het zoeken naar de voetbalmatch België-Italië. Dit zou geen probleem zijn, want overal hangen flatscreens, waren het niet dat vanavond ook net het Spaanse elftal speelt. Dan maar via de radio-app de match beluisteren. Beter iets als niets ;-)
En zo is de dag alweer voorbij gevlogen.

Gran Canaria, Las Palmas-Tenerife, Santa Cruz(ES_Canarische)

Donderdag, 12 november '15

Ook al heeft het maar wat gesmeuld in de schakelkast aan het contact van de boegschroef, doordat die wat los zat, en is er geen brandblusapparaat bij te pas gekomen, beseffen we maar al te goed dat we héél veel geluk gehad hebben! Alles werd extra verlucht om de rook en de brandgeur buiten te krijgen. 
De nacht was kort, maar we zijn blij dat we ze op ons drijvend huisje hebben kunnen doorbrengen. En wanneer we opmerken dat ze vuil is van de meerlijnen, zijn we blij dat ze nog vuil kan zijn! Ook voor de buurvrouwen naast ons, had het anders kunnen aflopen, hé. Maar gelukkig is het niet zo'n vaart gelopen en kunnen we zonder problemen afscheid nemen van de buren, die gisteravond zelfs niks in de gaten hadden en nu nog van niks weten, die worden helemaal opgeslorpt door het ARC-circus(zo noemen we die hele organisatie, die enorm comercieel uitgebuit wordt!). Het is ons hier te druk en voelen ons niet direct thuis door de vele ARC-ers.
We wilden gisteren, voor ons probleem, even enkele mensen dag gaan zeggen, maar dat zal voor aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zijn, want we willen vandaag Tenerife bereiken. Voor het buitenvaren, kunnen we toch nog even een praatje maken met Twixx-crew(hij vanop de steiger en wij vanop Zensation) en hun 'Fair Winds' wensen voor de oversteek...'tot ziens in de Caraïben!'
Een uurtje later dan voorzien, met al de babbeltjes met de buurman, Twixx en wachten op de deposite, verlaten we de Marina en Gran Canaria. Het was een blits-bezoek , met enkel verkenning van het havenkantoor en de steiger... binnen twee weken zijn we terug in Gran Canaria. Ja, we hebben een strakke planning voor de komende weken, om alle Canarische eilanden te bezoeken en familie en vrienden te treffen, dus je zal soms wél denken of je afvragen wat en waar we heen varen.
Wél eerst willen we nu al eilandhoppend in dagtochten langs boven aan het meest noord-westelijke eiland 'La Palma' geraken en dat dan voor enkele dagen bezoeken, om daarna terug eilandhoppend langs beneden via 'La Gomera' en 'Tenerife' naar 'Gran Canaria', waar we familie treffen binnen twee weken en het eiland verkennen. Daarna naar 'Tenerife' om het te bezoeken en ook vrienden te treffen, om vervolgens terug naar 'Gran Canaria' te varen om onze vrienden en bootsitters daar te verwelkomen op 20 december en wij naar België vliegen op 23 december '15. Dus effe stressen om zoveel mogelijk van de eilanden te kunnen meepikken en iedereen te zien ;-)
Op 6 januari '16 landen we dan weer terug op Gran Canaria en is het provianderen voor de oversteek naar de Caraïben en Zensation dus vol te stouwen! Nog een tussenstop bij het kleine zuid-westelijke eiland 'El Hierro' en dan nog naar 'Mindelo, Kaap Verdië'. Als we een goed weather-window hebben beginnen we dan van daaruit aan de oversteek. 
Maar zover zijn we nog niet...dus terug naar vandaag:
We vertrekken op motor en zien voorbij de haven een vliegende vis. Nu heb ik hem ook gezien, dus Geert ziet ze niet alleen vliegen ;-) Hij denkt ook dat hij een fontein van een walvis heeft gezien, maar slechts één keer...het kan. Eens we de kaap 'La Isleta' gepasseerd zijn, komt er wat wind en zetten we SPI. Dat is alweer een tijdje geleden dat we die nog eens kunnen opzetten hebben. Net als we de SPI aan het zetten zijn zien we enkele dolfijnen...ja, nu dat we geen tijd hebben om naar hen te kijken zijn ze eindelijk nog eens rond Zensation! Maar al snel zien we ze niet meer. Wanneer de SPI staat, hebben we een mooi gemiddelde en denken Santa Cruz nog wél te halen voor het donker. De trip is ongeveer evenveel mijl als gisteren, dus hopelijk blijft er wind. Al snel zien we terug dolfijnen, ze komen van alle kanten en ze blijven een hele tijd spelen voor de boeg. Geweldig! We krijgen er niet genoeg van en ik zet me op de ankerbak met mijn voeten buitenboord. Af en toe krijg ik opspattend water over mijn voeten en hoop een dolfijntje te voelen... Ze spelen en spelen van links naar rechts en van rechts naar links. F-A-N-T-A-S-T-I-S-C-H!!! Het varen gaat goed en we halen onze vrienden hun boot 'Anastasia', met hun bootsitters (Sophie&Frank zijn zelf op het moment in België) al gauw in. Onze dolfijn-vrienden komen nog eens twee keer even goeie dag zeggen. Wél vier keer dolfijnen op één dag, dat maakt onze dag weer extra geslaagd!
Net voor de traffic lane, neemt de wind nog toe en doordat een andere zeiler niet wil afvallen en een vislijn heeft uithangen, zijn we verplicht de SPI toe te doen en dit gaat wat moeilijker, doordat hij in ons geen ruimte geeft...Bedankt Canadees!!! Van collega-zeilers moet je het hebben...en dan nog in zo'n grote plas water!
Voorzeil weer uitrollen en door de toenemende wind, moeten we niet inboeten in sneldheid en gaat het goed vooruit. De mijlen tellen snel af en Tenerife verschijnt door de ijle lucht. Wat een gebergte! De vormen en kleuren zijn weer anders dan op de andere eilanden. Wauw! Huizen die tussen twee bergflanken zijn gebouwd. Net zoals de aankomst gisteren krijgen we ook hier dezelfde indrukken: een grote stad en ook in deze haven is er een grote industrie-/beroepshaven en cruiseboten en ferry's. Om 16uvaren we de haven al binnen en we zitten al op een terrasje in de stad, als we met Sophie & frank facetimen, als hun dame 'Anastasia' net voor zonsondergang de haven invaart... Captain-Shumi voelt zich wéér SUPER ;-)