zaterdag 4 november 2017

Frans Polynesië, Genootschapeilanden, Tahiti, Taina

Dinsdag, 18 juli - vrijdag, 4 augustus '17 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE!) 

En, nu zijn we toegekomen aan het hoofdeiland, Tahiti. Maeva (= welkom) in Tahiti.
 De Tahitiaanse woorden 'Ia ora na’ (= bonjour/goede dag) & ‘Māuruuru’ (= merci/bedankt) rollen al na enkele dagen vlotjes over onze tongen. En zeg nu zelf... van deze leuke woorden (probeer ze maar eens uit te spreken), wordt je toch opslag vrolijk van!

Tahiti behoort tot de Genootschapseilanden (Frans: Îles de la Société; officieel: Archipel de la Société), ze zijn één van de vijf eilandengroepen van Frans-Polynesië in de zuidelijke Grote Oceaan. Een groot deel van de Frans-Polynesische bevolking leeft op deze eilanden.
Het grootste en meest ontwikkelde eiland in Polynesië is Tahiti. Op dit hoofdeiland leeft 50% (ongeveer 169.674) van de inwoners en bevindt zich de Frans-Polynesische hoofdstad Papeete. Op dit eiland woont de grootste Chinese gemeenschap van het zuiden van de Grote Oceaan.
De Genootschapseilanden/Society Islands, is de meest bezochte archipel van Frans-Polynesië, de 'Samenleving Eilanden' liggen halverwege tussen Australië en Californië in de Stille Zuidzee en zijn verdeeld in twee groepen: de Bovenwindse Eilanden: Tahiti, Moorea, Tetiaroa & de Benedenwindse eilanden: Huahine, Raiatea, Taha’a, Bora Bora (populair & bekend voor huwelijksreizen), Maupiti.
Sinds de Engelse ontdekkingsreiziger kapitein James Cook eerst op de kust van Tahiti lande, in 1769, werden de eilanden populair om naar toe te reizen. Door de klassieke film van 1935 "Muiterij op de Bounty" en haar remake in 1962,  werd de archipel de ultieme eiland-vakantiebestemming. Eeuwen geleden gevormd door vulkanen, zijn de Genootschapseilanden steil & bergachtig, bedekt met weelderige jungle groen en omgeven door kristalfijne stranden en turquoise lagunes. 
De tropische regenwouden van Frans-Polynesië bevatten veel zeldzame plant- en diersoorten. De eilanden zijn vooral bekend vanwege de geurige coulissen. De "Tiaré Tahiti'" die uitsluitend bloeit op de Genootschapseilanden, is een zeer sterk geurende bloem en het 'nationale symbool' van Frans-Polynesië en Tahiti. Hij staat momenteel onder bescherming. 
Ondertussen heeft de Disney animatiefilm “Moana,” Polynesisch voor ‘de oceaan' = de zee buiten het rif, wereldwijd een blik geopend op deze prachtige eilandengroep en de bewoners.

Nog even een pannenkoekenontbijt achter de kiezen nemen en dan snel ons Dinghietje klaar maken om op ontdekkingstocht te gaan. Meteen krijgen we een cultuurschok van het tweevaksbaan verkeer, de bijhorende geluiden en geur! Het positieve zijn de supermarkten, groot en een ruim aanbod aan producten. Één is 24/24u en 7/7dagen open! Carrefour supermarkten zijn hier ook, grappig om aan de andere kant van de wereld de producten te herkennen van in je thuisland. En natuurlijk hebben ze ook Belgische producten & bieren, incl. Duvel! The Captain is happy, al mocht de prijs wat minder zijn 🍺
Nieuw voor ons hier is dat je al etend kan winkelen,  nog nooit gezien! Je koopt bijvoorbeeld een broodje panini, 'cache crout'(broodje friet) of pizza, rekend meteen af, dan kan je smullen & winkelen maar 😜 Een voordeel aan de Franse invloed hier in Frans Polynesië, is dat we reeds sinds onze aankomst telkens Belgische frietjes in de vriezer, aan boord, hebben liggen en zo ook natuurlijk klaarmaken & eten 🍟
Een ander positief iets aan het hoofdeiland is de WiFi. In tegenstelling tot de andere eilanden hebben ze hier reeds de snellere 3G versie, i.p.v. de lang-za-me 'Edge'! In de Mairie (gemeentehuis) van ‘Punaauia’ maken we regelmatig gebruik van deze gratis aangeboden WiFi tijdens de kantooruren. Onderweg naar daar kopen we ons ontbijt en tijdens het updaten van alle toestellen (zelfs Navionics voor de plotter lukt, verorberen we het lekkers 🥖

In Tahiti is weer veel te verkrijgen, alsook bootbenodigheden dus wordt het kluslijstje afgewerkt en onze dame weer grondig onder handen genomen.
Zensation kan weer overvloedig met zoetwater in de watten gelegd worden en zo vinden we een dode salamander/gekko op het dek. Oeps, zou dat een vriendje of een kindje zijn van onze overboord gevallen vriend?!
Vanop onze ligplaats hebben we een prachtig uitzicht op het buureiland Mo'orea. Boven de bergen blijven meermaals de wolken hangen, storten zich uit en worden er dubbele regenbogen getoverd 🌈🌈 In heel Frans Polynesië worden we bijna dagelijks op deze natuurverschijnselen getrakteerd.
Het plotter-/navigatieprobleem wordt verder onderzocht: ontkoppelen en beneden aansluiten en... zo werkt ie. Het probleem zit in de kabel boven in de kuip. Deze kunnen we hier niet vinden en dus zullen we een nieuwe uit België moeten meebrengen. 
The Captain helpt de nieuwe batterijen bij SY Calagorm aan boord te installeren, terwijl de ladies op uitstap gaan. Als dank voor de hulp krijgen we van hen de beste, van de oude, batterijen en zo hebben we aan boord extra energie. 
Tijd voor wasjes te draaien. Aangezien the Captain druk aan het klussen is, moet ik zelf dinghieën. Het is alweer even geleden, dat ik er alleen mee vandoor ging. Het landen vind ik het moeilijkst. De dinghysteiger ligt vol, maar heel 'professioneel' land ik op de kop van de steiger. Bij het afstappen gaat het mis: de steiger is hoog, ik glij uit, verlies mijn evenwicht en val in het water. De sleutel ken ik nog net op de steiger gooien en nog net de kabel van de dinghy grijpen! Er is niemand op de steiger en geen trap... 
Langs de scherpe schelpjes aan de hoge rand probeer ik er bovenop te klimmen. Pfff, gehaald. Met de waterslang, die aan de steiger hangt, spoel ik me af en kom bedruipt de wasserij binnen... niemand 'moved' en maakt een praatje met me alsof er niets aan de hand is 💦
Pas aan boord bekom ik van de schok en word de schade pas duidelijk: alle schrammen worden ontsmet. Tja, het dinghieën gebeurt met vallen en opstaan 😱

Tijdens onze uitstapjes, via autostop 👍🏽, onze favoriete verplaatsingsmethode, komen we in contact met leuke mensen en hebben we interessante gesprekken. Zo komen we te weten waarom het leven hier voor ons 'Europeanen' zo duur is: hun loon is dubbel zo hoog, als in België voor hetzelfde beroep. Nu weten we ook waarom er zoveel Fransen hier wonen & werken, namelijk: Fransen die door de overheid worden aangeworven voor een ambtenaars-positie, krijgen het loon van Frans Polynesië, plus het loon van Frankrijk, een bonus (om hier te wonen, huurprijzen zijn bijna drievoud van in BE) en één keer per jaar een retourvliegticket naar Frankrijk. Het gaat over een tweejarig contract dat eenmalig verlengd kan worden met nog eens twee jaar. Niet slecht, hé om te komen werken in het 'Paradijs'.

De vriendelijkheid en vrijgevigheid van de locals blijft ons verrassen. Ook al moeten de chauffeurs niet zo ver, zeggen ze zelf na een paar kilometer en enkele zinnen verder, spontaan dat ze ons wél tot aan onze eindbestemming brengen, ook al moeten ze hier kilometers voor verder of omrijden! Ongelooflijk...
En wil je oversteken aan een zebrapad, dan stoppen ze meteen en zetten hun vier pinklichten aan.

Met behulp van onze opgestoken duim belanden we in de hoofdstad Papeete, 45' rijden van Taina. Papeete is de hoofdstad en de enige stad van zowel Tahiti als Frans-Polynesië. Het havenstadje Papeete met 26.181 inwoners en 105.128 inwoners in de agglomeratie, ligt aan de noordwestkust. De stad heeft een oppervlakte van 77,3 km² en een bevolkingsdichtheid van 1360 inw/km².
De haven ligt in een opening tussen het rif. Van een koloniale stad is weinig meer te merken; de Chinese houten huizen en de Franse villa's en andere koloniale gebouwen zijn vaak vervangen door betonnen flats. Sinds de jaren zestig is er vooral nieuwbouw landinwaarts verschenen. Men spreekt er Tahitiaans en is vaak protestants (54%) of rooms-Katholiek (30%). De luchthaven Faa' a ligt vijf kilometer van Papeete. De naam Papeete betekent 'Water uit de mand'. Het bier dat in Papeete wordt gebrouwen heet Hinano. 
Het is de bruisende hoofdstad van Tahiti en het economisch kloppend hart van het eiland, met zijn drukke handel, industriehaven en lokale markt.
De stad heeft een bruisend nachtleven scène met locaties die van rustieke bars tot particuliere nachtclubs variëren. Hier treffen we sinds lang weer 'Happy Hour'. Of het nu gaat over de zwarte parels en shelpsieraden of traditionele "pareu" (Pareo) kleding, Papeete is de beste plek in de Genootschapseilanden om te winkelen.

Maar eerst moeten we even officieel inklaren bij de Havenautoriteiten & douane, alsook documenten bekomen om taxvrije benzine & diesel te kopen. 
Daarna bekijken we met grote ogen de stad. Opvallend is het gebouw van de Kathedraal: 'Notre-Dame Cathedral de Papeete'. 
'Le Marché', is het hart van de stad. Deze levendige plaats & markt heeft een kleurrijke lokale atmosfeer van de geschiedenis, het culturele en het sociale gebeuren. Van 4u tot 16u kan je hier terecht en vind je onder de overdekte hal, van twee verdiepen en 7000m2 oppervlakte, niet alleen verse groenten & fruit, vis & vlees, maar ook bloemen en allerlei handwerk van alle eilanden van over Frans Polynesië, nml.: geweven hoeden van de Australs, Markiezen stenen & houtkerving, tikis, pahu (drums), tapa, peue (geweven matten), manden, tifaifai (patchwork), Monoï oil, juwelen van schelpen & zwarte parels, prachtige pareo's & kleurrijke stoffen met prachtige prints, enz... Allen een lust voor het oog en de ideale plek om souveniers te kopen. Vele locals komen hier ontbijten of lunchen.

In de stad aan het water komen ’s avond, net voor zonsondergang, bestelbusjes/foodtrucks aangereden op een plein. Er gaat een soort van luik open, tafels, stoeltjes, kleedjes, etc. komen naar buiten en in een mum van tijd ontstaat er een gastronomisch plein... Bij de "Roulottes" (zoals ze de foodtrucks noemen) kan je voor relatief weinig geld (US$20 pp is hier goedkoop) een simpele, maar smakelijke maaltijd nuttigen. Heel gezellig & lekker... 😋 'Ton rouge froid et chaud' , is onze lievelingskeuze.
We wandelen door het 'Paofai Park', een groot weelderig groene omgeving met uitzicht op de waterkant, kan je een picknicktafel reserveren onder een pergola, door een  papiertje in het voorziene uithangbord te stoppen. Zo bereiken we het 'Toata' stadion. In dit stadion vindt het jaarlijkse grootste culturele feest van héél Frans Polynesië plaats. Meer hier over in de volgende blog...

P.S.: zin in meer Tahitiaanse, vrolijk klinkende, woorden?
NEDERLANDS - TAHITIAANS

Welkom = maeva, manava
Hallo = ia ora na
Tot ziens = nānā
Dank u = māuruuru
Hartelijk dank = māuruuru roa
Ja = e, ‘oia
Nee = ‘aita
Hoe gaat het? = e aha te huru?
Goed, dank u = maita’i māuruuru
Geen probleem = ‘aita pe’ ape’a
Proost! = manuia!
Echtgenoot, man = tane
Echtgenote, vrouw = vahine
Mooi = nehenehe
Groot = nui
Goed = maita’i
Hemel = ra’i
Bloem = tiare
Eiland = motu
Zee = miti
Oceaan = moana
Voedsel = ma’a
Oude religieuze site = marae
Lied = himene
Traditionele dans = ori
Trommel = pahu
Samen dansen = tamure
Traditionele prauw = va’a
Beeldhouwwerk = tiki
Prettige vakantie = 'Ia maita'i i te fa'afa'aeara'a

Veel plezier = 'Arearea maita'i