woensdag 16 september 2015

Portimão(PT)

Dinsdag, 15 september '15

Vanavond en vannacht voorspellen ze véél wind en regen tot donderdagnamiddag. We gaan bij het ontwaken, rechtover de ankerplek, de haven in. Tijd om de batterijen vol te laden en Zensation nog eens een verwenbeurtje te geven met zoet water. 
Met de dinghy varen we terug naar de havenwinkel, verder de rivier op. Daar lopen we een Nederlands vertrekkerskoppel van de 'Hullu Poro' tegen het lijf. We hebben hen al ontmoet op een lezing van 'Toerzeilers' en op de vertrekkersdag van die vereniging. Met z'n zessen palmen we de winkel in en kletsen er gezellig op los ;-)
Wanneer we terugvaren, worden de wolken donkerder en de zon verdwijnt...we nemen de taxi naar de doe-het-zelf-zaken en vinken alweer enkel spullen van ons aankoop-lijstje. We slenteren nog door het winkelcentrum en nemen de taxi weer terug. De dag is alweer bijna om en we trekken de stad nog in voor een hapje en Portimão by Night.

Alvor-Portimão(PT)

Maandag, 14 september '15

Onze dag begint met een dinghy-tochtje door de lagoon hier op de Rio de Alvor. We nemen wat fotootjes van de blootliggende zandbanken en de vongolé-zoekers en genieten van de mooie kleurcontrasten van het water. Maar een dinghy-trip altijd een avontuur! Zeker als je de vaargolven van motorboten moet incasseren en inschatten... Op een gegeven moment vliegen Christel en ikzelf bijna uit de dinghy: de klappen op het water die we met de bijboot maken op de golven zijn soms krachtig en hard. We lijken soms wél op een rodeopaard of -stier te zitten ;-) 
Na ons ontspannend en wild tochtje, lopen we nog even rond in het dorp. Daarna maken we onze dames 'vaar-klaar', terwijl we wachten op HW om de lagoon/rivier weer uit te varen op kiel.
Onze paparazzi(Heidi & Louis) staat ergens klaar op een strand naast de kust voor een fotoshoot. Er is wat wind en de zeilen gaan open. Dat oogt mooier op foto's ;-) We laten Zensation van haar mooiste kant zien! We zijn benieuwd naar het resultaat...
We varen terug naar Portimão en droppen het anker voor de beach, waar we enkele dagen geleden ook lagen. Soms hoor en zie je iets springen in het water...het zijn 'harders', vissen die we kennen van in de thuishaven. Maar, hier zie je ze niet alleen in havens, ook in zee en de rivieren. Kleine en grote harders die al lucht happent rondzwemmen. Soms maken ze een kring/ovaal met zen allen en soms lijken het wel dolfijnen die uit het water springen! Leuk om ze bezig te zien :-)
We houden een rustige en gezellige avond aan boord met onze vrienden en plannen, voor de volgende uitstappen en trips, worden onder de loep genomen...

Alvor(PT)

Zondag, 13 september '15

Rustig en heerlijk geslapen, en als ik buiten kijk liggen alle buren nog op hun plaats. Oef... Het is rustig in de lagoon, uitgezonderd enkele vissers- en excursieboten die voorbij sjezen. Spijtig dat ze geen respect hebben voor ons...
Het is LW en op de drooggevallen zandbanken lopen mensen rond en zoeken en peuteren ze in het zand op zoek naar vongolé schelpen. Ze dragen laarzen, want het is wat modderzand en met een riek, schep of ander voorwerp gaan ze aan de slag.
The Captain zet zich voor de laptop en IPad en probeert al het nodige online in orde te brengen voor onze Iridium: satelliet-telefoon. Maar wij zijn beide 'Digibeten' ;-) Dus het is een hele opdracht en er wordt gezwoegd, nagedacht, gefronst, ge..oekt, enz...!!!
Na een aantal uur wordt de handdoek in de ring gegooid en vertrekken we naar het dorp.
Het is er gezellig druk en het kleine dorp en smalle straatjes zijn gevuld met bars en restaurants en leuke winkeltjes. De geur van BBQ's en gegrilde vis komen ons tegemoet. Na onze wandeling keren we met z'n vier weer naar Zensation. 
Onze vrienden van Ikiro proberen ons digibeten te helpen met de Iridium. En na véél geduld en tijd wordt de eerste Grib file(weerbeeld/-voorspelling) binnengehaald met de satelliettelefoon. Tnxxx!