donderdag 1 september 2016

Curacao, Spaanse Water 2(Caraïben)

Woensdag, 31 augustus '16

Één van de gastenkamers is vannacht reeds in gebruik genomen...neen, er is niemand vroeger gearriveerd of blijven plakken! Een flesje water was de oorzaak: dopje niet vastgedraaid... en zo zatten we met een nat bed aan één kant. Stom! Lakens opgehangen en zo verhuisden we naar de achterkajuit.
Toch wél wennen zo een andere kamer, andere geluiden en in de loop van de nacht verhuis ik naar ons vertrouwde plekkie in de hoop de slaap alsnog te kunnen vatten...
Het zal ook wél het aftellen zijn naar de aankomst van onze vrienden. Want morgen is het zover!
Nog wat spullen wegtoveren met af en toe een verfrissend zwemmetje tussendoor en zo zij we klaar voor hun komst.
Nog één keertje slapen...

Curacao, Spaanse Water(Caraïben)

Dinsdag, 30 augustus '16

Nog twee keer slapen en we krijgen bezoek! Voor het zo ver is, hebben we nog wat werk... De achterkajuiten doen meer en meer dienst als stockageruimte en al wat er in ligt moet een nieuw plekje krijgen...niet evident op onze veertien meter woonruimte!
Het opruimen telt verschillende breaks door bezoek die ons even komen dag zeggen, knuffelen, bijkletsen, pakketjes ophalen (koeriersdienst Zensation heeft nog iets bij van Tenerife voor SY Jonas en uit Grenada voor SY Lazuli), enz...
Leuk, heel leuk, maar zo geraken de suites voor onze logé's nooit tijdig klaar!
Ach, morgen is er nog een dag ;-)

Bonaire, Kralendijk - Curacao, Spaanse Water(Caraïben)

Maandag, 29 augustus '16

Met de verrekijker zien we ons Dinghietje weer dobberen bij de steiger. Met snorkel en zwemvliezen begint the Captain aan de reddingsactie en komt met de bijboot terug. Oef! Met zijn allen staan we om acht uur aan het douane en immigratiekantoor om uit te klaren. De dame van immigratie laat op zich wachten...
Maar om 9u30 liggen de bijboten vastgesnoerd op het voordek, worden de meerboeien losgelaten en varen Flip Flops en Zensation de baai uit. Ondertussen smullen we van enkele sneden suikerbrood van de AH...njammie :-)
De trip naar Curacao verloopt vlot met een ruime koers en wind tot 30knopen. Het gaat vooruit en we zien zelfs, eenmalig, 12,7 knopen verschijnen bij 'koers over de grond'! Wouw, wat gaan we als een speer. Met een gemiddelde snelheid van boven de 8 knopen, bereiken we in minder dan vijf uur het Spaanse Water.
Daar droppen we het anker tussen bekende boten en hun zwaaiende, verwelkomende crew ;-)
Snel dinghy weer vaarklaar maken, opfrissen en naar de kant. Het Spaanse water is een groot meer met rondom: havens, resorts, villa's en helemaal aan de andere kant van onze ankerplaats, zijn enkele bars, dinghydok en de parking. We kunnen met Dominique & Ton meerijden, met de wagen van een vriend, helemaal naar de hoofdstad 'Willemstad'. Hier bevinden zich douane en immigratie, elk aan een andere kant van de stad...niet evident als je geen auto hebt! Dankzij onze vrienden worden we meteen wegwijs gemaakt in de grote stad met grote prachtige kleurrijke gebouwen en zijn we samen op een uur weer ingeklaard: 'Bon Bini Curacao'=welkom in Curacao. De bandleden zijn weer thuis en nemen afscheid.
'Dushi Curacao', deze grote letters versieren het Wilheminaplein. 'Dushi' lezen we op vele uithangborden.
(Papiaments (ook wel Papiamentu/Papiamento) is een creoolse taal die onder andere in Curaçao, Aruba en Bonaire wordt gesproken. Het woord dushi is in veel Nederlandse steden met de straattaal vergroeid. Men denkt dat het woord dushi afgeleid is van het Portugese woord dulce, wat zoet betekent. In het Papiaments heeft het woord onder andere ook deze betekenis. Daarnaast kan het onder andere lief, zacht, lekker en mooi betekenen. Dushi wordt in het Papiaments gebruikt als koosnaampje voor een aantrekkelijke vrouw. Het woord kos dushi betekent snoepgoed, ook hier wijst het woord dushi weer op zoet.) Op één van de terrasjes eten we wat en keren daarna moe en voldaan naar ons huisje op onze nieuwe verblijfplaats.

Bonaire, Kralendijk 11(Caraïben)

Zondag, 28 augustus '16

Na een korte nacht zitten we met z'n allen, met kleine oogjes, al voor acht uur bij de bar 'El Mundo' voor het grote scherm. Formule 1 op Spa-Francorchamps (België) wordt hier met spanning door vele Nederlanders gevolgd voor hun racende landgenoot. De overwinning blijft echter uit...
Dominique, Ton, Antoin en ik rijden naar AH om wat lekkers voor het ontbijt/brunch te scoren en nog wat extra voor onze zeiltocht morgen naar Curacao. Deze keer geen tijdsdruk en ondertussen weet ik in welke gang ik welke producten kan vinden. Mijn lijstje is snel afgewerkt en heb ik nog tijd over om de winkel verder te exploreren ;-)
In de namiddag rijden we met zijn allen naar de oostkant van het eiland, naar de surfspot bij 'Sorobon Beach/Lac Baai' waar de band optreed in de beachbar 'Beachhut'. Onderweg wordt er uitgeweken voor loslopende ezels en spotten we een groep flamingo's.
De surflokatie is knap. Door het ondiepe water zijn de kleuren weer uit een boekske!
Het optreden van de band komt hier goed tot zijn recht en al veel te snel is het afgelopen en alweer donker.
Weer in Kralendijk treffen we ons Dinghietje onder de steiger aan...het is hoogwater en hij zit muurvast! Dan maar een lift en hopen dat ie morgenvroeg weer vrij is en niet te veel schade heeft opgelopen. Na het overvaren van de band-apparatuur. Is iedereen moe...de kraampjes, volksdansen en lokale eetstandjes van de 'Lokale feesten' laten we jammergenoeg links liggen... Aan boord schudden we samen nog wat lekkere hapjes uit onze mouw en proviand en toveren het op tafel bij Flip Flops. De tapa-avond wordt gesmaakt en onze lampjes zijn allemaal vroeg uit... Het was een fijn, leuk, plezant, muzikaal en sportief vermoeiend weekend in Bonaire.

Bonaire, Kralendijk 10(Caraïben)

Zaterdag, 27 augustus '16

De kiteschool laat geen tegenbericht achter op mail of Whatsapp. Dus worden we opgehaald door Jessica & Aron, die ook lessen volgen. Al van ver zien we enkele kites in de lucht vliegen en de busjes van de scholen hebben het strand gevuld en omgetoverd tot een klein dorp met: kitemateriaal, stoelen, zitzakken, hangmatten, schaduwdoeken, tenten,...
Extra dikke laag zonnecrème op alle blote lichaamsdelen, gordel om, helm op, lijnen goed leggen, kite oppompen, harnas aan en de 'real stuff' kan beginnen of wordt het weer zeewater drinken?! Bryan gaat vandaag proberen om mijn ventje wat bij te brengen.
Ondertussen probeer ik wat opnames te maken en bekijk iedereen zijn kunnen. Vooral de rondlopende six-packs zijn het bewonderen waard ;-)
De wind is nog niet sterk genoeg en de beginnelingen missen nog techniek om met deze windkracht op het bord te blijven staan, maar ze blijven proberen, drie uur lang!
Weer thuis is het even bekomen van de inspanning.
Verse rauwe tonijn met wasabi en sojasaus wordt bij een sundowner gepresenteerd door Johan op SY Aurora. Lekker!
Enkele uren later, na een voorslaapje, gaan we na bedtijd weer aan wal. Doel: optreden van de band in bar 'Woodstock'. De sfeer en klanken zitten er goed in en het is reeds een nieuwe dag wanneer we onze kajuit opzoeken...

Bonaire, Kralendijk 9(Caraïben)

Vrijdag, 26 augustus '16

De taxi brengt ons langs de westkust met de zoutmeren, slavenhuisjes naar de kitesurfschool. De 'vogelsoort' van het eiland krijg ik eindelijk ook te zien. Weliswaar vanuit de rijdende wagen, maar ik zie hun prachtige roze kleur en sierlijke lijfje: de flamingo's! Deze hoop ik zeker nog vast te leggen op foto...
Het strand is nog leeg en de vlaggen wapperen amper. Wanneer een van de busje van de school arriveert, wordt ons vermoeden bevestigd: te weinig wind, dus geen lessen vandaag.
De ene na de andere leerling duikt op. Nieuwe afspraken worden gemaakt en we druipen teleurgesteld weer af. We krijgen een lift terug naar Kralenijk en hopen samen op meer wind voor morgen.
Na meerdere pogingen, bezoeken en mail, treffen we eindelijk de IT-winkel open. Maar, hier vangen we alsnog bot voor laptop-herstellingen. De man stuurt ons naar een shop buiten de stad en we wagen het erop. De Chinese uitbater voert herstellingen uit. Dus even de laptops ophalen en wegbrengen...reanimatie voor de mijne lijkt op het eerste zicht onmogelijk...vingers gekruist en we horen wél hoe het afloopt volgende week.
Ondertussen genieten we van het heldere water en zijn bewoners. Voor het eerst zien we een manta, geen grote, maar het is er wél één en dicht bij Zensation. Rustig bewegen de brede vleugels op en neer en zweeft ie verder terwijl we hem volgen.
Zo ZEN...
Een hongertje of vooral een goestingske dringt zich op en deze laat zich verleiden in een pannenkoek en Brusselse wafel bij de Belg uit Gent en zijn Franse vriend. De mannen serveren het beste uit hun landen, inclusief Duvelbier! Nou, nou, nou,...
Net op dat moment zien we onze vrienden Dominique & Ton met SY Flip Flops aankomen vanuit Curacao. Niet veel later zitten we bij hen aan boord en kletsten er op los. St. Maarten hebben we in mei verlaten en we wisten dat we elkaar hier weer zouden treffen! Hun lieve honden Bobo & Sailor kwispelen vrolijk. Ze hebben hun muzikale vrienden van de band 'Carribean Courage' mee uit Curacao: zangeres Brigitte, trompettist Steffie & drummer Antoin en een deel van hun muziekinstrumenten en toebehoren. Dit weekend treden ze twee maal op in Bonaire.
Gezelligheid is weer troef en onze 'huis'-tonijn zorgt weer voor een extra showke ;-)
Voor het slapen gaan zien we in het avondlicht een grote donkere wolk in de verte, duidelijk een squall. Niet zo uitzonderlijk, maar de oplichtende gigantisché bliksemschichten die door de donkere wolk heen flikkeren zijn indrukwekkend!