zondag 30 september 2018

Samoa: Upolu, Apai deel II

Vrijdag, 17 - vrijdag, 31 augustus ‘18 (UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

En zo trekken we er op uit. Eerst verkennen we twee dagen het eiland ‘Upolu’. Met een lokaal rijbewijs (21 tala = ±7€) stapt the Captain achter het stuur van de huurwagen. Het stuur staat rechts en ze rijden hier dus aan de linkerkant van de weg. Even aanpassen, zeker wanneer de hendels van de richtingaanwijzer en de ruitenwissers ook andersom staan. Maar zelfs voor de Samoanen is het aanpassen, sinds vier jaar zijn ze  overgeschakeld van rechts naar links rijden. Dit was een economische keuze, nml.: ze kunnen goedkopere tweedehandswagens invoeren met het stuur rechts vanuit Nieuw Zeeland.
We starten in Apia en volgen de noordkust naar het oosten. Zwarte lavastranden langs de kustlijn glinsteren in de zonnestralen, we zoeken een plekje uit om te picknicken en ons worstenbroodje als ontbijt te nuttigen. Langs de weg zien we vele kerken & fales, om de paar meter en huizen, staan ze er: een kerk, nog een kerk, een fale en nog een fale... Hier en daar is het uitkijken voor gaten in de weg. Planten & bloemen langs de baan, creëren een nette en kleurrijk straatbeeld. De loslopende varkens met hun biggen zorgen voor grappige taferelen. 
Langs de kust vervolgen we de weg naar de ‘Puila Cave Pool’. Aan de kerk moeten we de wagen laten staan en 5 Tala (=€1,65) per persoon betalen. Hier nemen we een verfrissende duik in het zoete water van een grot met visjes om ons heen en de oceaan op de achtergrond. In de tuin staan verscheidene fale’s, waar je, in de schaduw van het palmbladeren dak, kan genieten van de omgeving. 
Daarna buigt de weg het groene dichtbegroeide binnenland in en rijden we zo naar Dr oostkust waar enkele eilanden (= Aleipata Islands) in de appelblauwzeegroene lagoon liggen. Bij het prachtige idyllische lange zandstrand van ‘Lalomanu Beach’, aan de zuidoostkant. Met uitzicht op ‘Nuutele Island’ bied het een mooie plek met leuke Samoaanse strand fales, die een orginele slaapplaats zijn. We verorberen een late lunch en gaan op verkenning bij de verscheidene ‘Beach fales’ om een slaapplek voor de nacht te zoeken. Een Samoaanse beach ‘fale’ (= een Samoaans open gebouw (meestal ovaal-vormig) op poten, gemaakt van een gebogen palmbladeren geweven dak dat rust op houten pilaren voorzien van geweven palmbladeren luiken). 
We kiezen voor de ‘Taufua Beach Fales’ en een inclosed fale. Ons strandgebouw is dus gesloten, d.w.z.: met muren van houten planken, een deur en een terras. Binnen is de vloer voorzien van geweven pandanus matten, waarop een bed met een muggennet staat. Het ziet er idyllisch & romantisch uit. We kijken uit op een oogverblindende turquoise appelblauwzeegroene lagoon en horen de golven op het rif beuken... we voelen ons meteen thuis in ons ‘Baywatch’-huisje voor één nacht. Het is geen super deluxe accommodatie, maar wél typisch Samoaans & uniek. Een gezamenlijke sanitaire blok met douches & toiletten bevind zich een beetje verder. Voor slechts ± 65€/fale verblijven we hier met z’n twee, inclusief avondeten & ontbijt. De sfeer is zoals in een hostel. Alle gasten eten aan een lange tafel en komen van over de hele wereld, elk met hun eigen verhaal, avonturen & reisplan(nen). We hebben een leuke tijd en ontmoeten interessante mensen.  
De volgende ochtend na het ontbijt, vervolgen we onze reis. Eerste stop is de ‘To Sua Ocean Trench’(10 Tala=€3,30 /pers), in ‘Lotofaga’. To Sua betekent letterlijk 'groot gat', maar daar is niet alles mee gezegd. Via een lange, houten trap kom je in het water waar de diepe krater mee gevuld is. Het dertig meter diepe gat staat in direct contact met de oceaan, waardoor het water zachtjes heen en weer deint. Je kunt hier zwemmen en al snorkelend genieten van de gekleurde vissen. De groene kleuren van planten  & kleurrijke bloemen, van de gigantisch verzorgde tuin, steken duidelijk af tegen de azuurblauwe kleur van het water beneden. Terwijl je de lange houten trap afdaalt zie je het water onder je. De nabijgelegen zee ruist zachtjes in de verte. In de tuin kiezen we een fale uit en nemen de omgeving in ons op.
We verkennen de zuidkust verder naar het westen tot aan het plaatsje ‘Nuusuatia’. Na een lunchstop zetten we koers naar ‘Siumu’, waar we de weg nemen die in het midden van het eiland van de zuid- naar de noordkant gaat. Onderweg bewonderen de lange ‘Papapapaita’ waterval en de tuin van de grote ‘Bahai’ tempel. De ‘Papase’ea Sliding Rocks’ laten we links liggen, wegens te weinig water om van de rotsten te glijden... dat zou wat pijnlijk zijn aan onze gevoelige kontjes! Jammer.
In de vroege avond arriveren we weer in de hoofdstad ‘Apia’. 
Bij de fleemarket gaan we even langs de naaister om mijn tweedelig kledingset (=Samoaanse naam= puletasi) te passen en aanpassingen te laten uitvoeren.
Na het weekend zou het klaar zijn. Het ziet er alvast mooi uit. 
De weekends in de Marina zijn niet zo leuk vertoeven, omwille van het lawaai dat van de verscheidene omliggende bars komt en het vrolijke cliënteel! De omheining houdt hen niet tegen om de steiger te betreden en daar verder te feesten... dat geeft ons geen goed gevoel. 
Dagelijks hangen er heel wat kinderen rondt die bedelen of je iets kleins proberen te verkopen, terwijl de ouders even verderop op de uitkijk staan/zitten. Daar doen we niet aan mee. Soms vragen ze ook iets te eten en nu & dan geven we hen een overschotje, waar dan bijna letterlijk om gevochten wordt! Het zijn de dorp-Chiefs, die de boel onder controle moeten houden, de politie praat met hen en onderneemt pas actie na contact met de chief!
Slechts vijf minuten wandelen van de Marine bevind zich het ‘Palolo Deep Marine Reserve’ (5Tala=€/pers.). Een beschermde koraalrif trakteert ons daar op levend kleurrijk koraal met nieuwsgierige vissen en blauwe zeesterren. 
Het is heerlijk vertoeven in de schaduwrijke tuin met fales. 
Bij het ‘Taumeasina Island Resort’ is het ook fijn snorkelen en genieten van het zoetwaterzwembad van het moderne resort. We zijn altijd te vinden om te hotel-crashen en even van extra luxe en onbeperkt zoetwater te genieten... Het is een halfuurtje wandelen van de Marina en we treffen er meerdere jachties met hetzelfde idee. Hi, hi, hi,...
The Captain start met enkele stikprojecten en de schaduw-/privédoek krijgt vorm en wordt tijdelijk opgehangen, aangezien drukknopen besteld zijn en later bevestigd zullen worden. Na het comfort van een muggennet te hebben ervaren en het windstil is in de haven, voorzien we er één boven ons bed. Met wat naaiwerk en aanpassingen hangen we het net op. Dit geeft meteen toch ook een beetje een romantisch tintje aan onze kajuit.
In de buurt van de Marina bevinden zich verscheidene restaurants. Net over de deur is er ‘Gourmet Seafood’ waar we lekker en goedkoop kunnen smullen van de rauwe visgerechten: ‘poké’ (rauwe vis met sesamolie & soja, enz...) & oka (rauwe vis in kokosmelk (zie ‘poisson cru’ in Frans Polynesië)). Als nagerecht of tussendoortje serveren ze verschillende kaastaarten en het lekkerste ijs in allerlei smaken met bollen ter grote van een tennisbal! Boft the Captain even.
Een leuke cruisersbende is neergestreken in Apia Marina & in de ankerbaai. Er worden allerlei uitstappen ondernomen naar evenementen & restaurantuitstappen. Zo worden onze smaakpapillen verwent bij het ‘Tifaimoana Indian’ restaurant, gaan we naar een Samoaanse ‘Fiafia’ avond met lokale gerechten, dansen en als kers op de taart een ‘vuurdans-show’!
Tussendoor plannen we onze trip naar het zustereiland ‘Savai’i’.

Extra info:
Voor het betreden van een fale:
*schoenen uitdoen voor het betreden
*als er ouderen zitten, blijf je staan tot je toestemming krijgt om te gaan zitten
*wanneer je neerzit, vermijd dat je voeten naar anderen wijzen. Bedek ze met een lava lava of kruis je benen (lotushouding).
*vraag steeds toestemming voor je een foto neemt

Toegang & inkom:

De meeste grond/land is eigendom van een dorp, familie of persoon. Vraag toestemming aan een persoon in het nabijgelegen dorp of betaal het bedrag (meestal 5 à 10 Tala).