donderdag 3 september 2015

Sines(PT)


Woensdag, 2 september '15

We zitten aan de ontbijttafel, wanneer we een grote rib met twee mannen in uniform op ons zien afkomen...'we krijgen bezoek', zegt the Captain. En ja hoor: douane! 'you eat first, we comeback back later', zegt één van de mannen. Ze varen al verder naar onze vrienden van Ikiro. Ze gaan niet aan boord, maar we zien papieren verschijnen en één van hen schrijft, terwijl de andere de rib onder controle houdt. Bij de ander buren gaan ze ook nog langs en zijn ze terug bij ons. Één douaan komt aan boord en schrijft onze gegevens op. Hij is heel vriendelijk en vertelt over een tax voor de toeristische boten, die we moeten betalen voor Portugal, incl. Madeira, ongeveer 3 of 4€. We moeten er wél voor aan land en op het kantoor onze documenten gaan laten zien en  betalen. Dat is voor straks. Morgen is ook goed, zegt hij.
Nog even wat klussen. The Captain gaat enkele malen de mast in, om de isoleerbuizen, als bescherming voor de zeilen, aan de zaling te bevestigen. Hij bezeert zijn rug bij het instappen in het stoeltje, waarmee hij naar boven wordt gehesen.
Na de middag pikken we met ons Dinghietje onze vrienden op en maken we een strandlanding. Er is weinig volk op de plage, ondanks het mooie weer. Zou de school hier ook weer gestart zijn? 
Er ligt hier een mooie boulevard en een toren met lift naar boven. Beneden langs de boulevard en de plage is er niets. We wandelen langs de boulevard naar de vishaven en we klimmen naar boven. Naar waar we denken dat het douane-kantoor is, maar er is niemand en er hangt ook geen herkenning aan de deuren of gevel...is het hier of ergens anders. Drie van de vier hebben begrepen dat het hier is, maar misschien heeft de ééne gelijk...maar dat gebouw is terug naar beneden. Misschien gaan we er straks nog heen en anders morgen. We hebben nu hoogte gewonnen en willen eerst hier alles verkennen. Er staan hier moderne, recente woningen, appartementsblokken, hotels en wijken. Maar, weinig beweging, winkels of horeca... Waar is iedereen? Waar gaan ze hier eten? Winkelen? We zien een kleine superette, apotheek, bakker en een gezellig barretje. We hebben dorst en gaan het gezellige 'loese' barretje binnen, dat een gezellige voor- en achtertuin/-terras heeft. We zitten er goed en komen wat op krachten alvorens we verder wandelen. In het dorp boven vinden we een viswinkel. The Captains breiden hun  visvangst-kansen uit en de winkeliers zijn gelukkig, zo'n verkoop op één dag! Nu hopen dat al dat geld ook véél vis aan onze haken opleverd!
Dan zien we wegwijzers staan naar Lidl, Pingo Doce, Continente Supermercado...drie supermarkten. We zullen eens gaan kijken hoe ver het wandelen is, dan kunnen we er straks of morgen naar toe komen met onze winkelkarretjes/-trolley's. 
De apotheek is nu open en ik ga er binnen voor een zalf voor mijn gezicht, op advies van de dermatologe. Er staat een knappe apotheker aan de toog, die mij, in vlot Engels, en met een vriendelijke glimlach helpt ;-)
We wandelen nog langs het kasteel, de kerk en het beeld van 'Vasco Da Gama', de ontdekkingsreiziger van de 15de á 16de eeuw, die de maritieme weg naar India ontdekte en hier zou geboren en gezegend zijn. 
We hebben hier een prachtig uitzicht op onze dames die voor anker liggen in de mooie baai.
Echt veel is hier niet te beleven of te zien en we besluiten dan maar om wat aankopen(draagbaar) te gaan doen in Lidl. De weg terug is lang en we lopen ook wat te slingeren tussen de wijken, waar doolde de straten zijn, waardoor de terugweg langer is dan normaal...een plan of Tom Tom of dergelijke is altijd handig ;-)
Met ons Dinghietje volgeladen varen we naar onze dames en koken wat lekkers. Daarna pikt onze taxi onze vrienden weer op voor een 'nightcap' aan boord van Zensation. Gaan we morgenvroeg doorvaren of blijven? Planning is normaal gezien pas vrijdag doorvaren, maar aangezien Sines weinig te bieden heeft... We blijven toch maar. Wat klussen en misschien met de karretjes naar de winkel, want eens de hoek om: de Algarve, zou het duurder worden/zijn.