zaterdag 21 januari 2017

Colombia, Taganga & Santa Marta


Zondag, 15 & maandag, 16 januari '17

Brrr...wat is het water hier koud...maar een zwemmetje werkt steeds verkwikkend. Klaar om op verkenning te gaan.
Bootjes varen af en aan en brengen mensen naar één van de stranden in de baai. Een douaneboot cirkelt rond en doet enkele boten stoppen en te controleren of iedereen een reddingsvest draagt. Onze gele vlag(=carenteine vlag) hangt onder de zaling te wapperen, wij zijn nog niet ingeklaard in Colombia, dus zijn we hier in principe illegaal! Maar, geen probleem, we worden niet gecontroleerd en ze zijn alweer de baai uit wanneer we de dinghy instappen. De vraag wél of geen reddingsvest is dan al snel uitgeklaard en zo hoeven we er aan land niet mee te zeulen.
Vlakbij het strand zien we op de bodem héél wat afval liggen en ook op het strand en in het water spotten we plastiek zakken, flesjes en andere rotzooi!
Het is zondag en dat is duidelijk 'strand-dag' voor de locals. Het is gezellig druk op en rond het strand en in het dorp.
Taganga, is de place 2BE voor backpackers. Vele jongeren met goed gevulde tassen op hun rug slenteren door de straten en leuteren op het strand.
Strandbars en restaurants draaien een topdag en op de borden lezen we 'Menu del dia'. Dit kennen we nog van in Spanje & de Canarias. Langs de weg vinden we straatverkopers met vers fruit, waaronder mango-frietjes 😋 Ja, niet gebakken hoor, gewoon de mango voorgesneden in frietvorm, hapklaar. Ook een verse fruitsmoothie wordt ter plaatse voor je gemaakt, smaak/fruit naar keuze.
Vissers showen hun vangst en een enorme langouste lacht naar ons, maar hoe krijgen we die ooit in een kookpot?!
'Madame Arabelle' (zie serie 'Collega's 😂) draagt koffie rond in haar karretje.
Eindelijk vinden we een geldautomaat en worden al snel halfmiljonair 🤑. COP=Colombiaanse Pesos hebben we op zak en de wisselkoers is weer effe een aanpassing. (10000 COP=+_3,20€)
Met ons eerste geld kopen we een sim-kaart met data.
Vanop een terras zien we iemand op SY Bella Ciao! Frits gaat kijken...jongeren die aan het zwemmen zijn en even willen uitrusten...nou, dat hebben we liever niet!
Tijdens het eten van een lekker visje genieten we van de leuke sfeer die er heerst. Vooraf krijgen we een gevulde soep 'sancocho' (met plantana bananen, aardappelen, yucca en vis) en dan nog een hele vis met kokosrijst, slaatje en plantana...veel en veel te veel. We eten voor een 'appel en een ei' en nemen onze doggiebag mee voor de volgende dag.
Er staat véél wind in de baai, vooral valwinden teisteren ons huis, waardoor de nachtrust wat onderbrekingen telt.
De volgende morgen nemen we de bus naar Santa Marta. Tijdens de rit krijgen we een prachtig zicht op hoefijzeren baai en onze boten. In de stad worden we overspoeld met vele indrukken: straatverkopers, herstellers van allerlei, je kan het zo gek nog niet bedenken en je vind het hier! Wat een stad, hoge gebouwen en gevulde straten vol kraampjes en karretjes. Op de hoek van een straat zetten we ons op een plastiek tuinkrukje bij een kraampje en lunchen met een heerlijke verse fruitsmoothie en empanadas met kip/kaas.
Voor het donker zijn we weer in Taganga en laten we alle indrukken van de dag even bezinken...