maandag 21 september 2015

Albufeira & São Bartolomeu de Messines, Algarve(PT) 3

Zaterdag, 19 september '15

Onze vrienden komen nog even afscheid nemen, ze varen straks door...wij volgen volgende week. We blijven hier tot donderdag liggen. Is toch veiliger dan op anker, als er niemand anders in de baai ligt en wij heel de dag weg zijn. En praktischer: auto staat hier veilig in de parkeergarage en geen dinghy die je moet achterlaten op het strand en 's nachts weer in moet om thuis te geraken.
Vandaag is het marktdag in Loulé. De gps stuurt ons wat rond en het is al laat als we toekomen. We volgen mensen met zakjes, vragen waar de markt is en komen tussen kraampjes terecht met streekproducten. We komen in de stad en lopen door de 'Mercado'(dagelijkse binnenmarkt met verse producten). Maar waar is de zigeunermarkt met kleding, schoenen, handtassen en accessoires? Na veel vragen en wandelen, vinden we het plein met de markt, die bijna afgelopen is. Maar we kunnen nog net bijna alle kraampjes voorbijlopen, voor ze hun artikelen hebben ingepakt. Het is heet en we zoeken verkoeling op een terras in de schaduw en bespreken de volgende uitstap.
De zoektocht naar de auto gaat vlotter dan verwacht. Onze volgende stopplaats, 'Palaca de Estoi' is niet te vinden...plots stoppen de wegwijzers. Dus geen tuin en paleis!
Dan maar doorrijden naar Olhão met de rivier 'Ría Formosa'. Dit is ook een lagune, met zandbanken die zichtbaar worden met LW. In de buurt komen we van de week liggen. De vismarkt is reeds afgelopen. En we genieten van een hapje en het zicht op een terras. Na een wandeling keren we terug naar de B&B. Daar rusten we even uit en kiezen we wat we de komende dagen nog gaan doen en waar we gaan eten. 
A.d.h.v. het roadbook van de B&B zoeken en vinden we, met foto's en pijlen, het restaurant. Het is zalig buiten en het eten is niet te versmaden. Tevreden keren we terug naar de B&B en rijden we met zijn twee weer naar ons bootje.

Albufeira & São Bartolomeu de Messines, Algarve(PT) 2

Vrijdag, 18 september '15

The Captain zijn rugpijn wordt erger, hij heeft zelfs uitstralingen... Tijd om toch maar eens een profesionele behandeling in te lassen. Via Heidi & Louis krijgen we een adres en komen terecht bij een Nederlandse Fysiotherapeut/Osteopaat. De praktijk is in de nieuwe stad, een aantal kilometer van de haven. We lopen door de 'Strip', een straat vol bars, bars en bars. 's Avonds is het hier een bekende uitgangsbuurt en door de verlichting heeft het dan wat weg van Las Vegas, maar dan in't klein, van daar de naam 'de Strip'. We stappen de praktijk binnen en vragen nr een afspraak. Binnen 50' kan hij ons zien. 
Er is net te weinig tijd om over en weer naar de B&B te rijden om mijn ouders op te halen. We verkennen even de omgeving en gaan op een terras aan de baai zitten. We zien het water op sommige plaatsen rollen en op andere niet. Zou het te doen zijn om straks voor anker te gaan liggen? Onze vrienden van Ikiro zijn onderweg naar de baai aan de haven. Straks horen we of het daar rustig liggen is...
De therapeut ontvangt ons en stelt veel vragen, voelt, behandelt en geeft the Captain huiswerk! Dinsdag moet hij terug.
Eindelijk kunnen we naar de B&B rijden en op stap gaan met zijn vier. De trip gaat naar Zensation en de planning is buitenvaren en voor anker gaan te liggen. Maar ondertussen krijgen we bericht van Ikiro dat ze toch naar de haven komen, want het rolt te véél en is niet comfortabel liggen. 
Er wordt kennis gemaakt met de Marina en onze vrienden van Ikiro. Na wat lekkers en de apo trekken we samen richting oude stad. Het is een mooie wandeling langs de baaien en straatjes en het strand. Enkele artiesten stellen hun prachtige zandsculpturen  te toon op de plage en er lopen zelfs schildpadjes in rond.
We dineren met zicht op the beach en maken nog een avondwandeling langs de gezellige smalle straatjes, alvorens we terugwandelen naar de Marina. 
Daar horen we nog een live-muzikant spelen. 
In het donker zoeken we onze weg weer naar de B&B en terug naar Zensation.

Portimão-Albufeira(PT)

Donderdag, 17 september '15

Vandaag is het een 'hoog-dag': de mamie en papie komen aan! We ontwaken met een blauwe hemel en gooien al vroeg los, om verder te varen naar Albufeira. Het laatste halfuur komt er nog een beetje wind en zetten we zeil. Voor het strand van Albufeira staat er nog wat deining en ankeren is geen optie, omdat we heel de week, dagelijks van boord gaan... Straks pikt Louis Mast ons op, om ons naar de luchthaven te brengen en mijn ouders en de huurauto op te halen.
Achter de havenpier liggen vissersbootjes aan moorings. Er verschijnt een smalle havengeul en daarachter ligt de havenkom. Rondom de haven staan appartementsblokken en villa's met gevels in verschillende vrolijke kleuren. 
In de haven is het eng om te manoeuvreren en de plaats die we toegewezen krijgen, blijkt wat smal voor ons Zensation...de buurvrouw is wat breed om nog tussen en naast te gaan liggen. Dus even om een andere plaats vragen via de marifoon. Wat ronddobberen, plek bekijken, fenders en landvasten verhangen en perfecte maneuvers van the Captain... We liggen alweer vast en veilig.
We maken ons klaar om naar de luchthaven te rijden. Louis toont ons onderweg nog enkele plaatsen in Albufeira en geeft ons veel tips.
De luchthaven in Faro nadert en we zijn een beetje te vroeg en staan in de hal te wachten. Op het bord zien we dat hun vliegtuig geland is en even later bellen ze dat ze er zijn. Nog even bagage oppikken en dan gaan ze verschijnen...spannend!
Al van ver zien we ze en zwaaien naar elkaar. Het weerzien is emotioneel...
We halen de huurwagen op en sinds lang heeft the Captain een kleiner stuurwiel in handen en gaat hij een voertuig met banden besturen! Na vier maanden weer autorijden! Kan je dat dan nog? Het is een beetje wennen ;-) 
We volgen Louis naar de B&B. Daar worden we hartelijk ontvangen door Heidi met wat lekkers. De B&B is prachtig en heeft een schitterende locatie en uitzicht. Hier gaan ze niks te kort komen!
Er is extra bagage meegekomen met boot-onderdelen voor Zensation & Ikiro en nog enkel dingen die we vergeten waren of missen. En nog wat lekkers, waaronder natuurlijk de zelfgebakken overheerlijke wafeltjes van het thuisfront :-)
Heidi's moeder is ook op bezoek en met z'n allen rijden we naar hun stamkroeg, waar elke donderdag de pizza-wagen(in Sines hebben we voor het eerst met dit concept kennis gemaakt) staat. De pizza's verschijnen op de tafels en we genieten van het lekkers en de leuke sfeer.
Het is al laat als we in het donker met z'n twee en ons nieuw voertuig de weg zoeken naar ons Zensation, die in de haven(20' rijden) op ons wacht.