zaterdag 27 februari 2016

St.Maarten, Simpson Bay 3(Caraïben)

Donderdag, 25 februari '16

Om zeven uur liggen we reeds aan de steiger. Het waait nog steeds hard en het optuigen van het voorzeil doen we straks wel even tijdens het opmeten.
Drie mannen komen aan boord en meten met meters de oppervlakten, breedtes, hoogtes van mast en heel onze dame, positie van de motor, hoeveel water en diesel, enz... De extra drank & proviand, gereedschap en Tupperware wordt niet gewogen of genoteerd...jammer :-( De mannen zijn wél een dikke twee uur zoet hiermee. Eén van hen is een sympathieke Nederlander, die het hele gebeuren leidt en noteert. En dan komt de afrekening...ik ga jullie het bedrag besparen $$$ (elke hobby en sport heeft z'n prijs, hé, als the Captain en z'n crew zich maar amuseren!) Gelukkig hoeven we voor de ligplaats niets te betalen, sponsoring in de vorm van de aankoop van een polo van de club (t.v.v. kinderen 'sail for kids') stellen ze al zeer op prijs. Dat doen we dan met véél plezier.
Een bezoek aan de twee grootste supermarkten is véél belovend en duidelijk op de Europese en vooral de Amerikaanse toeristen/bewoners gericht...we gaan hier niks te kort komen.
Tegen Happy Hour trakteren we ons bij de Simpson Bay Yacht Club op bitterballen, curryworsten speciale en natuurlijk frietjes! Yammie...:-)

St. Maarten, Simpson Bay 2(Caraïben)

Woensdag, 24 februari '16

Iets over acht staan we al in het havenkantoor en...joepie, we hebben plaats en het is nog betaalbaar ook! Weg zorgen i.v.m. dinghy en anker. Nu even ons bij de andere havens van de wachtlijst laten halen.
Next problem: de meting van Zensation, om haar handicap te berekenen voor de wedstrijd. In België en Nederland vaarde ze in de reeks 'ongemeten', maar dat kan hier niet, wanneer je met SPI vaart...dus...
Al weken wordt hier druk over en weer voor gemaild met verschillende mensen (opmeters) en daarom moesten we hier ook ruim voor de regatta zijn. Pas gisteren kregen we een concrete datum en uur. Maar dan...de plaats? Moeten aan een steiger liggen en waar zij ons verwachten, weet de havenmeester van niets, heeft dit nog NOOIT meegemaakt in al die jaren, dat ze daar in de haven komen opmeten en...hij heeft géén ligplaats voor ons. Hij belt zelf met de opmeter en...hij kan ons een plek geven voor enkele uren, aan $25/u! Excuse me?! Mogen het aan $40/2u (liggeld 1 overnachting daar kost voor ons schip $80) hebben en als de meting langer duurt, zal er opnieuw over de prijs gesproken worden! Ik begin er zowaar van te duizelen... Hallo! Wij zijn géén Rockefeller die hier met een yacht van veertig meter ligt inclusief personeel!!!
Normaal gebeuren de metingen aan de club bij het Heineken-hoofdkwartier. We gaan daar bij de sympathieke Nederlandse dames ons probleem voorleggen. De havenmeester is er niet en de boot van het Nederlandse 'Brunel'-team van de Volvo Ocean Race, komt daar ook liggen morgen ofzo ( is nog even een ander wedstrijdje aan het varen), maar ondertussen mogen wij morgenvroeg al even het plekje opwarmen! Joepie!
Andere plek weer gaan annuleren en mailen naar de opmeter waar hij ons wél kan treffen, morgenvroeg om 7u30!
Pfff...wat een dag...tijd om na te chillen in de kuip...
Wind, wind, wind, hopelijk gaat die even liggen want het oude voorzeil moet er weer af en het ander erop voor de meting en wedstrijd. Even wachten...
En dan vliegen we erin, letterlijk en figuurlijk! Het voorzeil wordt afgerold en de schoot vastgemaakt op de lier, met de bedoeling om het zeil dan binnenboord te kunnen houden en trekken terwijl we het naar beneden halen. Maar de wind slaat in het zeil en we varen recht op de boot voor ons af. Schoot snel van de lier halen en Zensation keert naar de andere kant en een deel van het zeil valt in't water. Samen zwoegen we om het weer aan boord te hijsen...pfff...dat scheelde niet zo véél! Volgens the Captain was alles onder controle en was er géén gevaar en was er nog een bootlengte overschot/tussen... Helemaal buiten adem en met een hart dat tegen tweehonderd per uur klopt, bekom ik in de kuip. Zeilen op anker...het is weer eens wat anders ;-)
En wat hebben we geleerd vandaag?!
Het optuigen van het andere zeil stellen we uit tot morgenvroeg, als we vast aan een steiger liggen!