zondag 5 juli 2015

Port-Médoc(FR) - Spain

Zondag, 5 juli '15

Voilá, we zijn vertrokken in Port-Médoc. 6u55 hebben we onze trossen hier losgegooid.
We hebben ongeveer 170 Nautical Miles voor de boeg en hopen dat de wind en het weer ons gunstig is en tegen maandagavond in Bilbao of Santander toe te komen. Au revoir France.
We hebben minder vast en goed geslapen dan anders...wat zenuwen? 
Het water in de trechter van de rivier is heel woelig, wanneer we eruit varen. Eens we de Golf van Biskaje weer opvaren, zetten we Selfie aan het werk, maar het lijkt wél of ze dronken is, ze slingert wat. Zou madam van de nacht stiekem op het trouwfeest gezeten hebben?! :-)
Normaal moeten we nu 3NM in de kust blijven, of 45NM er buiten, want daar tussen  ligt het schietgebied Landes. Maar het is zondag en dan wordt er normaal(zeker checken vooraf) niet geschoten en mag je er doorvaren, dit scheelt ons toch wél 20NM.
Er staat een mottige deining en Zensation rolt op de golven. Ik voel me een beetje misselijk, maar het gaat, als ik boven blijf. We doen om de beurt een tukie in de kuip. Enkele uren later neemt de wind af en we zetten SPI en ik maak the Captain's lunch...het gaat wat mis. Ik voel me weer slechter worden en neem een half poepsnoepje(tegen zeeziekte), ik heb het lang genoeg uitgesteld en gehoopt dat ik al wat ingeslingerd was. Als het zo'n rollende golven zijn, van wind tegen stroom, dan heb ik wat last. Na een kwartiertje is het over, maar van de supo heb je als nevenwerking dat je suf wordt en ik leg me even neer. 
Na het avondeten valt de wind weer weg en halen we de SPI weg. De motor staat aan en ik neem de wacht. Enkele uren later neemt Geert over en varen we de nacht in. 

Port Médoc(FR)

Zaterdag, 4 juli '15

We liggen hier op de rivier Gironde, vanaf hier kan je een stuk doorvaren op kiel en mast en wat van de Verdon, wijnstreek verkennen. Dit zal voor ons voor een andere keer zijn. We maken ons vertrekkensklaar om morgenvroeg de oversteek naar Spanje te wagen. 
Vandaag is het zover: Geert zijn eerste knipbeurt door mezelf aan boord. Hij bleef het precies maar uitstellen en excuses verzinnen...een beetje bang misschien?! Maar als we een kapper passeerden en ik hem daar binnen wou sturen, wilde hij ook niet. Dus nu gaat het gebeuren. Mijn gereedschap ligt klaar, hij kan er niet meer onderuit!
Tijdens de knipsessie komt de buurman al een afspraak maken ;-) Ik waarschuw hem dat het men eerste klant is en geen garantie geef... Ook hebben we een toeschouwer bovenop de kade: een Antwerpenaar, lid van de KLYC, die ook al 4 jaar onderweg is. En al vele verhalen heeft.
Mijn eerste snit lukt redelijk goed, de klant en ikzelf zijn content. I've learned from the BEST ;-)
We hebben bij positie ook nog een extra link geplaatst om ons te volgen, via vessel Finder: https://www.vesselfinder.com/?mmsi=205804010
Het is al laat en reeds etenstijd, wanneer we terugkomen van 't dorp. Geert haalt de was af en plooit hem op in de kuip en krijgt hierbij vriendelijk blikken en bonjourekes van menig passerend vrouwvolk...ne 'nieuwe man', zullen ze denken. Ik ga ondertussen nog een machine was naar de wasserette brengen. 
We kiezen voor het restaurant tegenover Zensation om te dineren. Vlakbij, want het is al laat en we hebben nog wat voor te bereiden voor morgen. Er is ook een huwelijkspaar dat met een groep van een 20-tal personen er hun receptie en diner houden. Maar er is nog een plekje voor twee op het terras. Ondertussen kan ik de was in de droogkast stoppen en na het eten gaan we samen de lakens opplooien, bedden opmaken, ja meervoud: we hebben namelijk midscheeps in de leefruimte van de zetel een bed gemaakt, om tijdens de wachten daar te slapen/rusten, terwijl de andere boven de wacht houdt. Dit is de comfortabelste plek op het schip en dan ben je vlakbij, als er hulp nodig is voor de zeilen of dergelijke. Voilá, alles is gewassen en gestreken, eten ligt klaar voor de tocht en nu wat proberen te slapen. Ondertussen is het trouwfeestje hier boven in 't restaurant losgebarsten en we vallen in slaap met de muziek.
Next time you hear us it's from Spain.

La Charente-Port Médoc(FR)

Vrijdag, 3 juli '15

Het is hier stil en de boten liggen ook stil op de stroming. Het water is bruin, door de stroming. We hebben goed geslapen, maar willen snel polshoogte gaan nemenop de Insomnia en varen er na de douche, meteen naar toe. De Insomnia-Captain heeft niet veel geslapen en Beau heeft nog geen plasje ofzo gedaan. We hebben een loopbruggetje iets verder op de rivier gezien, misschien kunnen ze daar aan wal. Maar, wil Beau wél in de dinghy, hoe gaat ze reageren.
Het boske neemt Beau in z'n armen in de dinghy en Geert vaart met hen weg. Ze blijft rustig. Onderweg krijgt ze wat water over haar en ze likt het zout van haar snoetje. De mannen geraken aan wal en Beau laat alles achter wat ze al heel de tijd zó flink ophoudt. Wat een ongelooflijk brave, rustige hond.
We nemen afscheid van elkaar en wensen elkaar een goede vaart. De ankers worden gelicht en hier scheiden jammer genoeg onze wegen... Alweer fijne mensen die we toevoegen aan onze contacten. Tot gauw...
We hadden graag nog verder de rivier opgevaren naar Rochefort, maar dat zal voor een andere keer zijn. We zetten verder koers naar het zuiden.
Er is weinig wind en dan ook nog van de verkeerde kant en stroom tegen! We kruisen heel de dag op, maar geraken bijna niet verder, Île d'Oleron blijft even groot en naast ons liggen. Er liggen overal weer vele visnetten waar we goed moeten voor opletten en af en toe voor uitwijken. We hebben nog een hele trip voor de boeg naar Royan of Port-Médoc, liggen over elkaar, vooraan op de rivier 'Gironde'. Het zal zowiezo donker zijn als we toekomen. 
Om 20u30 is de wind op...motor wordt aangezet... Het is nog redelijk wat mijlen naar de rivier Gironde. Ik geef even forfait en the Captain houdt samen met George de koers aan. De laatste uren hebben we meer en meer stroom tegen, zelfs meer dan 4 knopen op het einde. Dit scheelt ons wél zeker 1,5 uur! Het is dan ook bijna één uur 's nachts, als we binnenvaren in Port-Médoc en afgemeerd zijn. Blij dat we er zijn. Morgen wat wassen, cocoonen en voorbereiden op onze trip naar Spain.

La Rochelle-Île D'Aix-La Charente(rivier richting Rochefort)(FR)

Donderdag, 2 juli '15

Het onweer vannacht was zo goed als niks...wat regen en wat gerommel. 's Morgens is het wat grijs en vallen er nog enkele druppeltjes, het is ook frisser. We gaan op stap met onze buren en hun lieve, mooie hond Beau naar de havenwinkels(er zijn hier heel wat verscheidene gespecialiseerde zaken) en de viswinkel. Roeispanen vinden we niet voor onze dinghy, maar ons vis-set is weer aangevuld, inclusief een groter schepnet. Laat die visjes maar komen ;-)
We nodigen onze vrienden van de Insomnia uit om ons achterna te varen naar een anker-/meerboeiplek aan het eiland Île D'Aix, het croissanteiland genoemd, omwille van haar vorm. Napoleon liet hier en fort bouwen en er is een museum van hem.
Het is helemaal opgeklaard en het is weer zonnig en warm. De tocht verloopt goed en we varen langs Fort Boyard, bekend van het TV-programma. We hadden het graag bezocht, maar dat kan en mag niet...het is in privé-bezit. Er worden excursies hier naar toe verkocht, maar die vedettes varen ook enkel maar rond het fort. Nou, wij hebben de luxe om er op eigen kiel naar toe en rond te varen. Tof om het in't echt te zien, maar op TV lijkt het groter.
We arriveren aan de ankerplaats en pikken een meerboei op. En helpen Insomnia, met behulp van onze dinghy om hen ook aan een meerboei te leggen. Het is nieuw voor hun en ze hebben op hun nieuwe boot nog niet alle uitrusting, zoals een pik- en/ of meerboei-haak en een dinghy. Er staat veel deining, maar de wind zou afnemen en keren. We moeten ankeren, want omdat het springtij is, gaat er net niet genoeg water blijven staan bij LW. Dus voor we aan het eten beginnen, droppen we Insomnia's anker. We varen naar Zensation en terwijl wij ons anker droppen, zien we dat Insomnia verlijert. We varen er meteen weer naar toe met de dinghy en ondertussen is de deining toegenomen i.p.v afgenomen. Hier doen we geen oog toe en we spreken af om verder te varen richting Rochefort, de rivier 'Charente' op, hopelijk is het water daar rustiger. Het is nog een stukje varen op motor en als we toekomen is het donker, maar de volle maan zorgt voor wat verlichting. Als ons anker gedropt is, varen we naar Insomnia en droppen samen met hun anker. Zo, er staat hier wél behoorlijk wat stroming, wél 3 knopen, maar geen deining of geschommel. Oef, hier liggen we goed voor de nacht, maar we kunnen hier niet aan wal, de zijkanten van de oever is al modder. Het is reeds 23u. We sprokkelen nog wat eten bij elkaar van op de twee boten en eten nog samen voor we onze kooi opzoeken.
We voelen ons schuldig: we dachten een fijn ligplekje te hebben aan het Île D'Aix en tijdig aan wal te kunnen gaan, samen iets te gaan eten en het eiland verkennen. Dat is even anders uitgedraaid: woelige ligplaats, anker gelost, niet aan wal kunnen en Beau die niet kan gaan wandelen en haar behoeftes doen. Ze hebben een speciale mat voor haar gekocht die op gras lijkt, in de hoop dat ze daar haar behoeften op de boot. Maar ze wil niet of doet er niks op. Ocharme dat beestje en de Insomnia-crew. Wat doen we hen toch aan! Hopelijk doen ze een oog dicht vannacht, voor het eerst met Insomnia voor anker liggen...altijd toch spannend. Sorry lieve mensen en Beau.