woensdag 17 mei 2017

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 6

Dag 6: Maandag, 15 -> dinsdag 16 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -6) 

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 165 NM
Gemiddelde snelheid: 6,8kn
Knopen wind: 16-20kn
Positie: 06°58'S 093°27'W
Koers: 218°
Afstand tot bestemming: 2612 NM

Met flink gereefde zeilen gaan we de avond in. De laatste sqaulls zijn opgelost. De lucht klaart op, sterren glinsteren in de donkere lucht en fonkelen in het water. De schuimende golftoppen lichten op! Het onrustige golvenpatroon zorgt voor een bevend schuddend schip. Maar onze dame houdt zich sterk & stoer en laat zich niet van haar stuk brengen. De mijlen glijden onder ons voorbij. De nacht is zo om.
Een blauwe hemel met witte 'goed-weer' wolkjes en een vrolijk zonnetje doet ons deugd. Windgolven rijzen als bergpieken boven ons uit en zorgen nu en dan voor een spray! We blijven er vrolijk van, liever dit dan een miezerige regendag. Zolang ons versgebakken focaccia & bananencake aan de ontbijttafel maar droog blijven ;-)
Zoals dagelijks, effe alles checken. Selfie haar moeren kunnen een extra draai verdragen en dus kruipt Geert in het onderluik (niet de makkelijkste doorgang) en begeef ik me op de zwemtrap en even later staan alle bouten weer muurvast.
Op aanraden van onze walkapitein proberen we nog een keer zuidelijker te varen. Met een knik in de schoot gaan we de golven tegemoet. De koers is comfortabeler dan gisteren en de golven werken mee.

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 5

Dag 5: Zondag, 14 -> maandag, 15 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -6) 

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 157 NM
Gemiddelde snelheid: 6,5kn
Knopen wind: 15kn
Positie: 05°53'S 090°57'W
Koers: 238°
Afstand tot bestemming: 2776 NM

Na een prachtige zeildag en bevredigend aantal afgelegde mijlen, halen we tegen onze zin de spinnaker naar beneden. Meer wind wordt voorspeld tijdens de nacht.
Onder het genot van de ondergaande zon, smullen we van een vispannetje uit de oven met onze zelfgevangen Mahi Mahi, verse groenten: spinazie, broccoli, paprika, enz... en een lekkere bechamelsaus van verschillende kazen. Njammie!
Quick of Flupke komen langsgevlogen, of is het één van hun vrienden? Verscheidene pogingen tot landen op de zonnepanelen worden ondernomen, maar niet getolereerd door the Captain. Dan maar vooraan proberen en blijven rondcirkelen in het gezelschap van twee meeuwen die ook hun kansen wagen! Zo'n vogel moet toch beschikken over heel wat kracht en energie om zover op zee hier te geraken. Sterke beestjes zijn het!
De avond valt en al snel neemt de wind toe. Selfie hangt het deze keer bij mij uit! Na drie uur onaangeroerd de perfecte koers aan te houden bij the Captain, lukt het niet meer tijdens mijn wacht. De wind is wisselvallig en Selfie ook. Dan maar de hulp van George inzetten om haar te ondersteunen.
De windgolven en deining nemen eveneens toe en opspattend water katapulteert iets glibberigs tegen Geert z'n borst: een inktvisje! Vliegende vissen belanden in de kuip en op het dek. 
Het wordt licht en we zijn omsingeld door gigantische donker wordende wolkenformaties. Squalls laten hun overvloedig vocht los, twee rechts, twee links en één achter ons...hier komen we goed van af...althans voor even. Wolken blijven zich vormen en overmeesteren de hemel. Cumulus zus en cumulus zo... het levert imposante beelden op waar vele weerdeskundigen van zouden smullen. Er is geen uitweg! Hierdoor is weer & wind instabiel : minder wind, meer wind=zeilen reven (verkleinen) en dan een bui. Minder wind=reven eruit (vergroten), meer wind=zeilen reven en dan een bui. Zo gaat het door en dat houdt the Captain bussy. Tja, zeilen is een sport, zelfs op de oceaan!
Zensation danst op de woeste golven en krijgt nu en dan een flinke klap langszij. We balanceren en proberen bij elke beweging ons evenwicht te bewaren. Niet evident, met blauwe plekken, een stuk van de neus (Captain draait zich te snel om en botst tegen de deur...Auwch!) en een buil op het voorhoofd (de koelkastdeur vang ik zo even op!!! Waarvoor was dat haakje aan het touwtje  alweer?!) als gevolg 
Tijdens het dagelijkse controle rondje op het dek worden er nog wat vliegende vissen gevonden en opgeruimd.
De dag brengt geen straaltje zon, wél grijs en nat. Gelukkig zijn er jullie sms'jes & mails die voor zonneschijn zorgen. Telkens we de 'trrrt' horen zijn we benieuwd 'wie het is en wat ze sturen'. De lichtpuntjes in onze dag brengen ons up to date over: voetbal, Formule 1, zeilwedstrijden of -uitjes, optredens, hoe het gaat: met de jullie, de (klein)kinderen, gezondheid, op het werk, school, studies, enz... Fantastisch die technologie waarmee we met jullie kunnen communiceren. Ook al is het beetje B2B met de toetsen op de satteliettelefoon, weer effe wennen aan het drie keer drukken voor een 'c', tien keer voor een '&', enz... In het tijdperk van de touchscreen is het 'back in time'. Niet 'wrijven'! En dan het geweldige 'tuut', 'tuut', 'tuut '-geluid bij elke druk op een toets maakt het helemaal af. Hi, hi, hi,... ;-) 
Als je niet telkens of meteen een bericht terugkrijgt, niet getreurd. Aangezien het 'toch' blijkbaar iets kost van onze kant om te replyen (zijn we gisteren te weten gekomen), beperken we dit een beetje. Maar dat hoeft jullie niet te weerhouden om te blijven sturen, het kost jullie niks en levert ons véél vreugde en leesplezier op, elke keer op nieuw! Yeh :-)) Tot gauw schrijvende zonnetjes x