maandag 5 december 2016

Curacao, Spaanse Water 2(Caraïben)

Zaterdag, 3 december '16

Al voor het ontbijt is Frits aan boord, neemt een kijkje en de nieuwe dynamo wordt meteen gemonteerd. Dan motor starten, alles extra uitmeten en het lijkt allemaal OK! Joepie :-))
Duimen maar!!!
Na het ontbijt wordt het weer druk met surfers om ons huisje... Tijd om anker op te gaan en te verhuizen naar ons oude plekje van onze vorige verblijven hier.
De elektrische ankerlier werkt perfect en nergens gaan piepjes of lichtjes branden!
Het manueel droppen van het anker is nog even wennen voor me, maar het lukt.
Hier liggen we rustiger voor de wind, andere boten en ver van de vaargeul van de surf- & zeilclub.
Ook Humberto heeft al weken problemen met zijn motoren en dynamo's (heeft een catamaran en dus twee stuks van deze onderdelen). Vandaag is ook eindelijk bij hem alles gemaakt en omdat te vieren is er een bijeenkomst bij hem en zijn moeder Tilly aan boord. Met enkele andere cruisers toosten we op het herstelsucces en onze komende bestemmingen. Sommige van het clubje liggen hier nog en weer een heel aantal nieuwe mensen/zeilboten.

Curacao, Spaanse Water(Caraïben)

Vrijdag, 2 december '16

6u45: dinghieën we naar de kant en zitten om 6u55 reeds op de bus te wachten.
Wanneer komt ie? Bij de bustijden staan enkel de vertrekuren vanuit Punda vermeld. Een halfuur tot een uur moet je hier bijtellen...hoe lang de bus onderweg is naar hier, is afhankelijk van het verkeer. Tussen 7u en 7u30 zou ie kunnen toekomen...
7u15: de bus is er en meteen staan we in de file richting Willemstad. Tijd genoeg om de omgeving te bekijken. De meeste woningen zijn al gedecoreerd met kerstversiering en -verlichting.
7u55: zijn we bij de busterminale in Punda.
De stad ademt kerst uit: overal lachen kerstmannen, weliswaar van plastiek of stof, ons toe. Kerstverlichting en -versiering hangen op aan en in de vele zaken.
Even een verse fruitsmoothie voor ontbijt kopen en snel opdrinken onderweg naar de douane. Iets over 8u staan we aan het loket van een aardige, grappige ambtenaar. Dan weer de pontjesbrug over en naar immigratie in Otrabanda. Met reeds ingevulde documenten (hadden ons huiswerk gisterenavond reeds gemaakt) zijn we in 'now time' weer voorzien van de nodige stempels.
Bij 'Digicel' (provider) wordt de simkaart met extra data opgeladen. Zo kunnen we aan boord weer online zijn :-)
De pontjesbrug is open en voor het eerst nemen we de overzetboot van de ene oever in Willemstad naar de andere, van Otrabanda naar Punda.
Bij de stoffenzaak Ackerman halen we de bestelde schaduwdoeken op.
9u55: op het terras van 'Iguana Bar' aan de pontjesbrug.
We zitten al aan een warm drankje wanneer onze vrienden arriveren.
Maaike & Leo hebben aangeboden om ons terug te voeren met hun huurwagen en een stop te maken bij de watersportwinkel.
Hier informeren we naar een nieuwe, zwaardere, vooral snellere buitenboordmotor. Dit staat op mijn Captain zijn Sinterklaaslijstje...
Na wat overwegingen wordt de bestelling geplaatst!
Ondertussen heeft Antoine gebeld, de dynamo is aangekomen en afgehaald!
Nog even wat lekkers kopen bij 'Vreugdenhil' en dan worden we met al onze boodschappen weer naar de vissershaven gevoerd, waar ons Dinghietje ligt.
Wat een service! 'Masha Danki' Maaike & Leo x
Snel een hapje eten en dan naar de Kima Kalki Marina varen, waar Antoine reeds staat te wachten met ons pakket. Ja, dat is hem: de nieuwe 'dynamo/alternator'!
Geert wil hem meteen monteren.
Frits, SY Bella Ciao, komt polshoogte nemen en wil alles toch nog een keer uitmeten, om zeker te zijn dat er nergens geen slecht contact is, alvorens de nieuwe dynamo wordt gemonteerd. Morgen komt hij helpen, dus nog even wachten.
Rondom Zensation is het druk van heen & weer varende zeilbootjes en surfers die het beste van zichzelf geven en kunstjes maken op hun board. Wauw...die kunnen het wél! Een jonge dame in een dinghy komt naar ons toe, ze is van de surfclub en komt ons vragen of we willen verhuizen. Blijkbaar liggen we in de vaargeul van de surf- & zeilclub. Tuurlijk willen we dat, met veel plezier, maar... ja, we hebben één probleem, het anker kan niet op, hopelijk morgen... Ze begrijpt dit en hoopt dat het ons lukt, want volgende week zijn er wedstrijden gepland.
Andere boten om ons heen beginnen aan de verhuis, behalve de buurman die heeft ook motorprobleem...

Klein Curacao - Curacao, Spaanse Warter(Caraïben)

Donderdag, 1 december '16

Nog even een duik in het aquarium-heldere water en de bewoners begroeten, . Nog even chillen en genieten van het 'alleen op de wereld zijn'...
Dan komen de excursieboten, de passagiers vullen meteen een deel van het strand en het water.
Tijd om door te varen. Enkele zeeschildpadden laten hun kopje zien om ons uit te zwaaien.
Met een kleine 10knopen wind varen we rustig naar Curacao.
Aan de ingang van het 'Spaanse Water' wordt het voorzeil opgerold en gaat de motor aan. Het anker wordt klaargemaakt. Maar, de elektrische ankerlier het werkt niet! Dit is de oorzaak van de dynamo, hij geeft niks meer. Nochtans was dit nog eens extra gecontroleerd in Bonaire. Wat The Captain ook probeert, het helpt niet, de ankerlier blijft dienst weigeren. Dat wordt manueel ankeren. Wat reeds gepland was vanaf nu, om het ankerlier te ontlasten, met het idee dat we het wél elektrisch kunnen ophalen natuurlijk. D.w.z. dat het ankermanoeuver van de eerste keer moet goed zijn, want dertig meter ankerketting ophalen met een anker van 33kg eraan is gene kado!!!
Een ruimere plek wordt uitgezocht en dan laten we het anker aan de ketting in het water donderen...even er aan trekken...op het eerste zicht is het ankeren gelukt.
De wind neemt toe en we krabben niet! Nu maar hopen dat de nieuwe dynamo er snel is...volgens de laatste berichtgevingen zal ie morgen toegekomen op Curacao en opgehaald worden.
Meer wind = weg muggen! Fantastisch! Alleen is er hier een vliegenplaag op het 'Spaanse Water' volgens de andere cruisers. En ja hoor, al snel vliegen er een tiental zwartrijders in onze dame rond! En even snel plakken er enkele aan onze ouderwetse vliegenvanger. Hi, hi, hi,... wie het laatst lacht... :-))
Tegen Happy Hour(HH) dinghieën we naar 'The Pier'. Al snel zien we ons bezoek: Maaike & Leo van SY Chimo. Ze zijn hier op vakantie en Chimo ligt in Grenada. De zeilershap op donderdag bij 'The Pier' is de ideale plek om hen kennis te laten maken met andere zeilers en de live-aboards van het eiland.
Samen genieten we van het weerzien, elkaars gezelschap, bijkletsen van een half jaar, een drankje en de pasta met scampi...
Wat vliegt de avond weer!

Bonaire, Kralendijk - Klein Curacao(Caraïben)

Woensdag, 30 november '16

Dinghy vastsjorren en om 7u30 gaan de landvasten los. Loes & Leen zwaaien ons vanop de kade uit...
Voorbij Klein Bonaire zetten we spinnaker. Dat is een hele tijd geleden dat die nog eens uit zijn slurf mocht komen. Prachtig om hem nog eens te zien in zijn vrolijke kleuren en bolheid. Van 2,3 gaan we plots naar 4,5knopen snelheid! Zalig... Zensation en haar crew genieten :-))
Tegen de middag liggen we aan een meerboei voor het mooie eiland 'Klein Curacao'.
Snorkels op en op zoek naar zeeschildpadden. Extra schillen van de mango, papaya en ananas zijn bewaard om hen te lokken. Maar...waar zijn de schildpadden? Ze zijn niet te zien :-(
Een extra kado voor de kleurrijke vissen die ze met plezier opsmullen!
Tegen zonsondergang zijn alle andere boten weg. Het eiland is nu van ons alleen ;-)
Rust, stilte, een eindeloze sterrenhemel en in de verte een donkere lucht en bliksemschichten...

Bonaire, Kralendijk 21(Caraïben)

Dinsdag, 29 november '16

Wind...waar is de wind???
Om terug te varen naar Curacao hebben we wind nodig, want we willen de motor zo min mogelijk gebruiken om de kapotte dynamo en diodebrug te sparen.
Wanneer kunnen we weg?
Vanmorgen leken de vissen wél piranha's! Vooral de schil van een mango en papaya wordt gesmaakt en levert een onderling gevecht op, waarbij zelfs de Franse Keizervis aan deel neemt.
Loes & Leen komen al zwemmend op bezoek. De oude snorkels worden opgedoken, uitgeleend en al proestend uitgeprobeerd. Een nieuwe wereld gaat voor hen open, ze genieten ervan en er wordt een extra eetfestijn gehouden met toastjes voor onze onderwaterbewoners. Dit levert een fantastische ervaring en leuke foto's op :-))
Klustijd gaat verder: the Captain maakt een groot gat in de wand onder de navigatietafel, die uitkomt onder de bank. Hier komt een nieuw extra rooster, dat gisteren een laatste vernislaag kreeg, dat moet zorgen voor extra verluchting voor de diepvriezer. Pas- & meetwerk, extra stukken isolatie voor de lege ruimtes op te vullen en dan kan de diepvriezer weer op zijn plaats onder de bank gemonteerd worden.
In de namiddag wordt een nieuw weerbericht opgehaald en ontleed. Er wordt een beetje wind voorspelt voor de komende dagen. Net genoeg, dat moet lukken, desnoods op spinnaker.
Snel nog spullen opruimen en dingen regelen: mooring afrekenen en uitklaren.
Net op tijd klaar voor een laatste keer HH bij Karel's met Loes & Leen.
Als afscheid nog samen een patatje/frietje steken bij 'Wattaburger' en dan scheiden onze wegen: zij vliegen morgen weer naar Nederland en wij zeilen naar Klein Curacao. Fijne mensen waar we weer een gezellige tijd mee beleefden.
Ooit zal Zensation tot in Makkum varen en gaan we bij hen in de haven op bezoek. Maak dat ligplaatsje al maar klaar voor deze passanten ;-)