zondag 7 mei 2017

Ecuador rondreis 5: Guamote

Donderdag, 27 april '17

Om 9u verlaten we Baños en zetten we de rit in naar Guamote voor een authentieke indianenmarkt. Onderweg zien we de Chimborazo vulkaan(bij Riobamba). Deze is de hoogste vulkaan en het hoogste punt van Ecuador met een hoogte van 6310 meter. Ecuadorianen wijzen er graag op dat gemeten vanaf de kern van de aarde de Chimborazo de hoogste berg op aarde is, dit omdat het maar 200 km vanaf de evenaar ligt! De top van de vulkaan is bedekt met gletsjers. De Chimborazo staat afgebeeld op het wapen van Ecuadoriaanse vlag, samen met een condor, symbool en veel voorkomende vogelsoort in de Andes. De vulkaan is een dode vulkaan en kan/mag je beklimmen.
Bij aankomst in het kleine dorpje 'Guamote', zien we meteen veel mensen en kramen. Donderdag= marktdag. Speciaal hiervoor komen we. Velen reizen dit dopje voorbij, omdat het enkel op deze dag wat te bieden heeft. 
Snel checken we in bij onze B&B en droppen onze rugzakken. 
We mengen ons tussen kleurijk geklede indianen en ervaren het echte marktgevoel op de kleurrijke grote indianenmarkt. Mannen en vrouwen in bontgekleurde klederdracht verhandelen hier hun producten: fruit & groenten; vlees, vis & kip; bonen & zaden; ter plaatse gemalen (volkoren) meel; levende varkens, kippen, schapen en cavia's; hun traditionele kleding: hoeden, pauwenveren, poncho's, kanten witte bloezen & vilten rokken en sjaals met borduursel, lange dikke kousen, enz...
Alles staat verspreid over verscheidene straten in het dorp, alsook op en langs de spoorweg! 
In de cultuur van Ecuador vind je nog veel aspecten terug van de Inca’s. Niet alleen dragen veel Indigenas (indianen) nog de traditionele kleurrijke kleding, ook spreken nog zo’n 2 miljoen inwoners de oorspronkelijke taal, het Quechua. Markten zijn een belangrijk onderdeel van hun indianencultuur, omdat ze hier allerlei handgemaakte goederen verhandelen, hun oogst aanbieden en vee verhandelen. Ruilhandel wordt nog hoog in het vaandel gedragen.
Het is een lust voor het oog om over deze markt te dwalen tussen de Indigenas, indianen. We zagen nog nooit zoveel van hen bij elkaar en nu zien we enkel hen en ze zijn hier talrijk aanwezig. Geweldig! Toch zijn wij voor hen eerder een attractie dan de markt en de bevolking zelf, aangezien we hier als enige blanken/toerist opvallen! Zelf zijn ze schuw en sommige reageren boos als ze merken dat je hen of hun dieren fotografeert...
We kijken onze ogen uit naar de mooie kleding die ze dragen. Het borduursel of weefpatroon en soort hoed is afhankelijk van de streek waar ze wonen.
We zoeken wat lekkers om te eten en te drinken. De kippenpotjes op de BBQ laten we links liggen, ook al knabbelen er meisjes smakelijk 😝 van!
Op een stoepje kunnen we rustig de tafereeltjes voor onze ogen laten glijden. Met bakfietsen rijden ze met hun waar of aankopen tussen de kraampjes, smalle straatjes en honderden mensen. Vrouwen met hun draagzak op hun rug die volgestouwd is met waar of een kind en nog enkele kinderen aan de hand. Verkopers pakken hun waar op en verhuizen naar de overkant, om enige tijd later weer hun vorige plek in te nemen. We vermaken ons kostelijk en laten alle indrukken op ons afkomen. Dit is een 'echte authentieke' markt 👍🏼 We LOVE it!
The Captain heeft een mindere dag... hij voelt zich niet lekker. Ja, als je bij de hond slaapt, krijg je zijn vlooien 😉 In dit geval mijn verkoudheid!
In de B&B worden we verwend met een heerlijke maaltijd en doet de warme wijn wonderen 😋
Vroeg naar bed en hopelijk morgen weer genezen.




Ecuador rondreis 4: Baños

Maandag, 24 -> donderdag, 26 april '17

Achter in de afgedekte laadbak, van een 4x4 wagen, tussen de reistassen nestelen Geert en ik ons voor een ritje van 5' (volgens de privé-taxichauffeur) naar de hoofdweg 'Panamerican Highway'. Daar kunnen we de bus nemen naar de busterminal in Latacunga en overstappen op de bus naar Baños. Birgitte, Reinhilde & Frits zitten op de comfortabele zetels in de wagen. Het zicht vanop onze 'super-deluxe-plek' is wél uniek. We passeren vele lokale indianen, in hun traditionele klederdracht met een draagzak op hun rug met daarin een kind, gereedschap, oogst, enz... , die langs de grote weg stappen of op hun steile veld werken.
De rit duurt al langer dan de 'slechts' 5 minuten (tijd is hier relatief en vermenigvuldig je al snel x2, hi, hi, hi,...).
Wanneer de wagen stopt, komen onze vrienden en de chauffeur zijn voorstel uitleggen. Voor een prijsje brengt hij ons verder naar de 'rechtstreekse' bus naar 'Baños'. En zo zitten we nog een tijdje te hobbelen in de achterbak met uitzicht op de prachtige landschappen van gebergten en valleien, die aan ons voorbij glijden, langs de goede baan/weg van de 'Panamerican Highway'.
Na enige tijd houden we weer halt langs de weg. Dit is onze stop en nog voor onze reistassen uit de laadbak zijn, komt onze volgende lift er al aan. Nog een kleine twee uur bus. 
Dat is ook steeds een aparte belevenis, door de verkopers langs de weg en die op de bus stappen om hun waar aan te prijzen. Ze zijn creatief met het stapelen en dragen ervan, torens chips & nootjes, stokken met suikerspin, enz... Zo kopen & proeven we gekende en onbekende dingen: een bananencake/-brood voor 1US$ (daar kunnen we hem zelf niet voor bakken!) en soja-chips (een beetje kroepoek achtig).
Een kronkelende kolkende rivier kerft een weg tussen het gebergte en het dorp Baños, dat we via een brug bereiken. Meteen valt de gezellige drukte van het levendige stadje ons op.
We kunnen kiezen tussen meer dan honderd hostels & hotels. Dit stadje is een trekpleister voor actieve backpackers en een populaire ontspanningsoord bij de bevolking. Westerse restaurants en barretjes vind je aan het plein, waar een ontspannen 'reizigersvibe' heerst. Al snel lopen we op enkele bekende backpackers.
Meteen bij het eerste hostel/hotel zijn we tevreden en zeggen we toe voor een nacht. 
Baños ligt op een hoogte van 1800 m, door het vochtige klimaat en de ligging aan de voet van een vulkaan is de omgeving van Baños groen, er zijn verschillende watervallen en warmwater hotsprings. Het wordt het 'Outdoor Paradise' genoemd.
De 'Tungurahua' vulkaan, wat in het Quechua 'Vuurnek' betekend, is 5016 meter hoog en blaast zo nu en dan een mooie aswolk uit. Het is een actieve stratovulkaan die ook bekend staat onder de naam "De Zwarte Reus". In 1999, na een relatief lange periode van rust, begon een nieuwe fase van activiteit. 25 000 inwoners van Baños moesten evacueren in 1999/2000. De activiteit van de vulkaan resulteerde in het vrijwel volledig smelten van de ijskap. De gletsjer is verdwenen maar soms is er nog wel sneeuw te zien.
In juli 2006 moesten er weer meer dan 5 000 mensen worden geëvacueerd. Op 17 augustus 2006 vielen er 7 doden, in Februari en Juli 2008 was er weer sprake van een flinke uitbarsting. Als je geluk hebt kan je de top van de vulkaan zien met zijn rokende pluim maar hij ligt meestal in de wolken. Op de kaart van Baños staat aangeduid waar de veilige plekken zijn in geval van een nieuwe uitbarsting, aangezien die reeël tot de mogelijkheden behoort. In vrijwel ieder hostel/hotel of in de stad, zie je een kaart hangen met deze info en evacuatieplan!
We zouden wél eens graag een vuurspuwende vulkaan zien, vooral in het donker, wat op foto's en films prachtige beelden opleveren 🌋
Op dit moment is ie rustig en houdt hij zich schuil achter de wolken... jammer. 
We slenteren langs de vele winkeltjes, leuke pleinen, de Mercado en talrijke reisagentschappen die actieve dagtochten aanbieden. 
De echte avonturiers en durfals moeten in Baños zijn, hier kun je naar hartelust raften over de wildste rivieren, bergbeklimmen, abseilen, canyoning langs een waterval, paragliden, de vulkaan beklimmen, mountainbiken door de bossen, bungeejumpen van hoge bruggen en met de toppen van je tenen het water raken. Keuze genoeg om de adrenaline door je lichaam te laten razen 😉 Maar je kan het ook rustiger aan doen en een wandeling maken tussen de frisgroene bergomgeving of een busrit maken in een 'chiva' (open busje) langs al deze spannende avonturen of vele watervallen. 
Wij kiezen voor een mountainbike tocht 'Routa de las Cascadas' (= waterval route), langs denderende watervallen en uitzichtspunten over de groene heuvels rondom de stad. 
Voor slechts 5US$ meerprijs (boven op de 5US$ huurprijs voor een gewone mountenbike) krijgen we nieuwe mountainbikes met voorvering en degelijk materiaal, héél wat anders dan de fietsen in Cotopaxi!
De temperatuur is hier aangenaam, een beetje lente-achtig. Short/-rok, t-shirt/topje en sandalen kunnen weer aan 🌞 Heerlijk...
De volgende ochtend worden we met een map (met de routebeschrijving, tips en achtergronden voor leuke stops onderweg, zoals: watervallen en korte wandelroutes) en de fietsen afgezet aan 'Casa del Arbol', een plaats boven op een heuvel achter Baños, op een hoogte van 2640 m. Het is een aanrader om een bezoekje te brengen aan “Casa del Arbol” (= de boomhut). Aan deze ´boomhut´ hangen twee schommels waarmee je letterlijk boven de wolken kunt schommelen! Als dit een beetje gevaarlijk klinkt, geen zorgen. De ‘boomhut’ bestaat uit een éénvoudig houten huisje met een prachtig uitzicht, gebouwd op een betonnen paal, rond een levende boom met een goed onderhouden metalen frame. Eigenlijk bestaat deze schommel al zo’n 10 jaar, maar in 2012 is “Casa del Arbol”, de boomhut waar de schommel aan hangt, opeens heel bekend geworden door een foto in 'National Geografic'.
En zo beginnen we onze dag met een schommelpartijtje 'boven de wolken'.
Voor wie het toch wat spannender wil, zijn er uitdagender schommels even verder op. We rijden er langs en nemen even een kijkje. Ook leuk zo bengelen boven het stadje...
We dalen verder af en slaan hier en daar af bij wegwijzers naar watervallen en wandelen er naar toe. De immense kracht waarmee het water naar beneden dondert en ons nat nevelt blijft prachtig 💦
De route van ongeveer 22 kilometer gaat grotendeels bergafwaarts op de geasfalteerde wegen, soms langs de hoofdweg, dan weer langs een exclusief fietspad naast de rivier, een tunnel door, enz... prachtige bloemen, waaronder orchideeën trekken onze aandacht.
We houden halt bij de 'adrenaline' activiteiten en zien mensen liggend op hun buik, aan een stalen kabel, door de lucht glijden, van de ene kant naar de andere, waar ze toekomen aan een waterval op de bergflank. In een bakje kan je deze tocht ook maken. Er is véél concurrentie. Elke 100m is er wél een mogelijkheid om een avontuur aan te gaan. We stellen ons vooral vragen bij de degelijkheid van het materiaal. Is het veilig?! 
We bezoeken de grootste waterval,  ‘El Pilon del Diablo’ (= Mond van de Duivel).
Hiervoor is er weer wat benenwerk nodig en zo belanden we onderaan de waterval. De weg naar boven leidt ons langs een stenen trap en onder tunnels, waar we op handen en voeten doorkruipen. Doordat de waterstraal van de waterval te hevig is op het moment, is droog verder klimmen en er achterlangs lopen niet bij 💦💦 Hier moeten we jammergenoeg onze klim staken. Desalniettemin is het zicht dat we hier hebben al 'meer' dan de moeite waard en 'adembenemend'!
De klim terug naar onze fietsen is weer even pittig...
We fietsen door naar Machay, daar maken we gebruik van een zogenaamde ‘Collectivo’, een vrachtwagentje met twee houten banken en plaats voor de fietsen, die ons weer terug brengt naar Baños. 
Wat een zalige dag en fantastische uitstap 🚴🏽‍♀️🚴🏽 We zijn moe, maar voldaan door al het natuurlijk moois 😍
De volgende dag is het 'verwendag'! We beginnen met een laat ontbijt en gaan 'massage-hoppen'. Een hele straat vol met het ene massagesalon naast het andere. M.b.v. 'Tripadvisor' kiezen we er één uit en anderhalf uur later stappen we ontspannen en tevreden weer buiten. 
De naam Baños betekent 'baden' en die vind je aan de rand en rondom het stadje, van thermale warmwaterbaden tot denderende watervallen.
In een van de Thermale baden doen we ons te goed aan relaxen en stomen in de sauna, jacuzzi en Turks bad met grote verse afgekapte takken eucalyptus. Goed voor mijn verkoudheid 🤧
Als 'backup' nog even een tussenstop maken bij de apotheek voor extra medicijntjes.
De laatste avond worden we in een restaurant getrakteerd op een live-optreden van muzikanten uit de Andes, die prachtige klanken produceren uit hun panfluit, gemaakt van bamboe 🎋🎼

Dit stadje heeft ons aangenaam verrast en we hebben dan ook enkele dagen de tijd genomen om van omgeving en de sfeer te genieten!