zondag 7 mei 2017

Ecuador rondreis 5: Guamote

Donderdag, 27 april '17

Om 9u verlaten we Baños en zetten we de rit in naar Guamote voor een authentieke indianenmarkt. Onderweg zien we de Chimborazo vulkaan(bij Riobamba). Deze is de hoogste vulkaan en het hoogste punt van Ecuador met een hoogte van 6310 meter. Ecuadorianen wijzen er graag op dat gemeten vanaf de kern van de aarde de Chimborazo de hoogste berg op aarde is, dit omdat het maar 200 km vanaf de evenaar ligt! De top van de vulkaan is bedekt met gletsjers. De Chimborazo staat afgebeeld op het wapen van Ecuadoriaanse vlag, samen met een condor, symbool en veel voorkomende vogelsoort in de Andes. De vulkaan is een dode vulkaan en kan/mag je beklimmen.
Bij aankomst in het kleine dorpje 'Guamote', zien we meteen veel mensen en kramen. Donderdag= marktdag. Speciaal hiervoor komen we. Velen reizen dit dopje voorbij, omdat het enkel op deze dag wat te bieden heeft. 
Snel checken we in bij onze B&B en droppen onze rugzakken. 
We mengen ons tussen kleurijk geklede indianen en ervaren het echte marktgevoel op de kleurrijke grote indianenmarkt. Mannen en vrouwen in bontgekleurde klederdracht verhandelen hier hun producten: fruit & groenten; vlees, vis & kip; bonen & zaden; ter plaatse gemalen (volkoren) meel; levende varkens, kippen, schapen en cavia's; hun traditionele kleding: hoeden, pauwenveren, poncho's, kanten witte bloezen & vilten rokken en sjaals met borduursel, lange dikke kousen, enz...
Alles staat verspreid over verscheidene straten in het dorp, alsook op en langs de spoorweg! 
In de cultuur van Ecuador vind je nog veel aspecten terug van de Inca’s. Niet alleen dragen veel Indigenas (indianen) nog de traditionele kleurrijke kleding, ook spreken nog zo’n 2 miljoen inwoners de oorspronkelijke taal, het Quechua. Markten zijn een belangrijk onderdeel van hun indianencultuur, omdat ze hier allerlei handgemaakte goederen verhandelen, hun oogst aanbieden en vee verhandelen. Ruilhandel wordt nog hoog in het vaandel gedragen.
Het is een lust voor het oog om over deze markt te dwalen tussen de Indigenas, indianen. We zagen nog nooit zoveel van hen bij elkaar en nu zien we enkel hen en ze zijn hier talrijk aanwezig. Geweldig! Toch zijn wij voor hen eerder een attractie dan de markt en de bevolking zelf, aangezien we hier als enige blanken/toerist opvallen! Zelf zijn ze schuw en sommige reageren boos als ze merken dat je hen of hun dieren fotografeert...
We kijken onze ogen uit naar de mooie kleding die ze dragen. Het borduursel of weefpatroon en soort hoed is afhankelijk van de streek waar ze wonen.
We zoeken wat lekkers om te eten en te drinken. De kippenpotjes op de BBQ laten we links liggen, ook al knabbelen er meisjes smakelijk 😝 van!
Op een stoepje kunnen we rustig de tafereeltjes voor onze ogen laten glijden. Met bakfietsen rijden ze met hun waar of aankopen tussen de kraampjes, smalle straatjes en honderden mensen. Vrouwen met hun draagzak op hun rug die volgestouwd is met waar of een kind en nog enkele kinderen aan de hand. Verkopers pakken hun waar op en verhuizen naar de overkant, om enige tijd later weer hun vorige plek in te nemen. We vermaken ons kostelijk en laten alle indrukken op ons afkomen. Dit is een 'echte authentieke' markt 👍🏼 We LOVE it!
The Captain heeft een mindere dag... hij voelt zich niet lekker. Ja, als je bij de hond slaapt, krijg je zijn vlooien 😉 In dit geval mijn verkoudheid!
In de B&B worden we verwend met een heerlijke maaltijd en doet de warme wijn wonderen 😋
Vroeg naar bed en hopelijk morgen weer genezen.