maandag 1 februari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 18

Dag 18_ Maandag, 1 Februari 16  '20:00 UTC -4
Afgelegde afstand : 145NM?waarvan 136NM dichter bij doel
Gemiddelde snelheid : 5,8Kn
Knopen wind : 13-20Kn o
Positie : 14°22'N 059°58'W
Koers  : 270°
Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 64NM


Vandaag de klok weer een uur achteruit gezet, dus klokken vandaag onze dag af op 25u i.p.v. 24u

 
Nog even gooit Geert een vislijntje uit en al snel gaat de molen tekeer. Ik rem de lijn af en we nemen de snelheid uit onze dame. Maar, het is weer niks! Of was het een pruik of heb ik te snel de lijn afgeremd?!
Speciaal op aanvraag van the Captain, staan er frietjes op het menu. De aardappelen zijn op, maar met een bataat, de Canarische zoete aardappel, proberen we dit toch te creeëren in de oven (Cherrenstef staat wat sceptisch tegenover deze kookstijl...). Het resultaat mag er zijn! Samen met een chicken-Lidl (als je het op zijn Engels uitspreekt, is het reclame voor de leuke animatie film!) en ketchup en mayonaise, hebben we alweer een heerlijk diner.
Al heel onze oversteek genieten we van haute-cuisine! We gaan jullie alle gerechten en details besparen, om andere collega-cruisers niet te veel te laten watertanden. Maar we zijn niks tekort gekomen, hebben nooit op onze kin moeten kloppen. We hebben gegeten 'zoals God in Frankrijk!' En...inclusief elke dag een alcoholisch drankje (ik pas sinds enkele dagen, verkoudheid en medicatie...) tijdens de APO! Soms probeerden ze nog één of andere reden te verzinnen om een tweede...vermoeiend elke keer streng hier tegenin te moeten gaan (één keer heeft dit gepakt en hebben ze als straf moeten afwassen!). Het is al een luxe dat ze dagelijks ene hebben kunnen drinken, aangezien de afspraak eerst géén alcohol was, daarna enkel ééntje bij goede weersomstandigheden...en het weer is altijd goed geweest. Dus, denk ik niet dat ze te klagen hebben, toch?!
Ja, ja, ik hoor ze ten huize Wijnegem zich alweer de vraag stellen: 'hoe zit dat met de kilo's?!' Wél ik denk dat we er alle drie strakker uitzien in onze badkleding. We zijn klaar voor het Martinique Baywatch-team ;-)
Na het avondeten en de afwas wordt de klok alweer een uur terug gedraaid. Hierdoor kan ik nog even twee uur rusten, alvorens de wacht op te gaan.
Na het aflossen van Geert, zie ik een groen-blauwe lucht. Wouw, wat is dat?! Zijn mijn ogen nog niet aan het donker aangepast, door het licht daarnet binnen, of is er iets?
Achter me zie ik weer een enorme dikke zwarte wolk komen. En ik voel een druppel. Heum...het zal toch weer niet waar zijn, hé. Een bui of een squal? Ik zet me achter het stuurwiel bij Selfie en samen met Zensation slaan we de handen in elkaar en gaan we de strijd aan tegen de wolk. Ze gaat langs links aan ons voorbij. De ene is nog niet weg of er verschijnt er weer één rechts van ons. Komaan dames, niet opgeven! Ook die overwinnen we en zien we links van ons passeren. Oef. Goed gedaan ladies. This is 'Girl Power'! Even later moeten we nog één te lijf gaan. We blijven droog en de toenemende wind die er telkens mee gepaard gaat, houden we onder controle. Zensation schommelt met momenten van links naar rechts, omhoog, omlaag. Soms lijkt ze wél de attractie-boot van Bobbejaanland (o ja, die is er niet meer denk ik...eens navragen bij mijn neef, die er werkt), dan misschien die van Walibi?! Ah neen, die doet een 360° en dat willen we niet, want we hebben geen plastiek bak om haar heen, om alles in op te vangen ;-) Hi, hi, hi, als we de nachtwacht maar wat kunnen opvrolijken met onze fantasieën, hé. Neen, neen, we zijn nog niet aan het hallucineren!
Het laatste half uur van mijn wacht is een zeilboot evenwijdig met ons, op ongeveer 5 mijl, verschenen op AIS. Zullen we ze straks zien bij daglicht?
Ook de mannen houden het droog tijdens hun wacht, of toch bijna. Ik vind ze 's morgens in de leefruimte, met een gesloten kajuitingang, schuilend voor een buitje. Maar ook nu weer breekt de zon door en lossen de meeste wolkjes op als sneeuw voor de zon.
We rekenen en rekenen en moeten afremmen! Dus doen we maar een 'Williameke'(=varen met enkel het voorzeil (bekend onderonsje met onze Kortgeense steigervrienden, hi, hi, hi,...)). Dit een zicht dat je van ons Zensation zelden zal zien, want the Captain zet liever alle zeilen op. Maar nu zeilen we met een gereefd,  uitgeboomd voorzeil en proberen we niet meer dan 5kn snelheid te halen. Aan dit tempo denken we morgen, dinsdag, 2 februari bij zonsopgang in de ankerbaai 'Anse Mitan', op Martinique toe te komen.
De twee vislijnen worden uitgegooid en al snel gaat er een molen. Voor we de snelheid uit onze dame hebben, is de lijn op en knakt...en lijn die 30kg aankan! Welk beest is er weg met onze lijn en kunstvis? Dat moet een gigantisch beest zijn! Of is het het zeemonster dat al dagen onder ons door zwemt en zich niet durft te laten zien?!
Onze vrienden komen toegesneld om ons alvast welkom te heten in de Caraïben. Heerlijk hoe ze zich met de golven laten meevoeren en in de top van de golf eruit springen. De eerste groep dolfijnen is nog geen vijf minuten weg, of een volgende groep komt ons hun kunstjes tonen en voor de boeg van onze dame te spelen. Vliegende visjes springen, vliegen en zweven naar alle kanten! Bij de twee groepen zijn moeders met jongen bij en ook weer enkele show-stelers: één die met een achterwaartse salto het water in plonst! Hier worden we zo gelukkig van! Mijn smile loopt van oor tot oor :-) I love them!!!
De dag gaat voorbij en al snel is het apo-time. De laatste keer klinken op een behouden toekomst op Martinique.
De wind neemt af en we gaan te traag, dus zetten we het grootzeil weer bij.
Binnen 12u denken we er te zijn...we houden jullie op de hoogte! En misschien kunnen jullie ons reeds weer volgen via Marine Traffic of Vessel Finder (zie linken op blog bij positie). Denk eraan dat het in België/Nederland reeds ook vijf uur later is(=UTC +1), dan hier op de Caraïben (=UTC -4)