zondag 12 juni 2016

St. Lucia, Marigot Bay 3(Caraïben)

Woensdag, 8 juni '16

Het is een zonnige dag en in de late voormiddag dinghieën we het gebogen bruggetje van het resort onderdoor en leggen hem in het kommetje bij de security. Onze namen worden genoteerd en een fijne dag toegewenst.
Aan het zwembad liggen de handdoeken al in een bolletje klaar op de ligzetels.
Eerst een douche en dan een zwemmetje in het grote zwembad. We genieten van de verwennerijen die we gratis krijgen voorgeschoteld en mogen gebruiken. Ze komen langs met: bakje ijs met twee flesjes water in, een kokosnoot waaruit we het verse kokoswater drinken, allerlei hapjes: fruitsaté's, ceviché van Lion Fish,...
Zoveel douches en liters zoetwaters als we willen...zuinig zijn hoort er effe niet bij ;-)
Een oase van rust om ons heen en slechts een tiental andere gasten, we hebben het hier bijna voor ons alleen!
Tijd voor onze duo-massage. De behandelingsruimtes zijn in een dorpje van allemaal dezelfde paalwoningen die d.m.v. bruggetjes met elkaar verbonden zijn en omgeven zijn door water en planten.
Het uur is zo om en we genieten na met een zuiverend drankje.
Aan het zwembad dompelen we ons onderlichaam in het water, al zittend op een barkruk aan de bar met bubbels aan onze kont(van de jetstreams) nippen we van een cocktail en krijgen we verfrissing langs verschillende kanten ;-)
Wat is het leven mooi...ik wil hier niet meer weg!!!
Tegen 17u varen we naar onze boot en maken haar klaar. De havenmeester brengt nog een attentie voor mijn verjaardag: Chocolate chips cookies, een chocolade gekko en twee frisse Piton(het plaatselijke merk) biertjes! Lekkere dingen, tnx.
We meren langzij af aan de steiger, er liggen bijna geen boten in de haven of de baai, dus plek genoeg. De vier passagiers komen aan boord en op voorzeil varen we de zon tegemoet...net voor ze ondergaat verdwijnt ze achter enkele wolken...
Jammer, maar onze gasten genieten van het zeiltochtje en na anderhalf uur komen we in het donker weer in de haven toe. Iedereen vond het fijn en een mooie afsluiter. Jane & John vliegen morgen alweer naar Londen. De anderen pas zondag.
Tegenover ons ligt het restaurant/bar 'Rainforest Hideaway'! Op hun flyer lezen we dat het jazz-avond is. De klanken bereiken onze kuip en even later onze kajuit ;-)

St. Lucia, Marigot Bay 2(Caraïben)

Dinsdag, 7 juni '16

Wisselvallig weer blijft boven het eiland hangen. Toch trotseren we de buien en de zwoele warmte en maken we de stevige klim naar boven naar Marigot, om daarna beneden op een bus te wachten. Onderweg treffen we vele mango's aan op de grond en we verstoppen ze om,ze straks' mee te nemen op de terugweg.
Beneden in het dal staan verschillende bananenplantages met lege kraampjes ervoor...
Gisteren waren het hier verkiezingen voor een nieuwe regering. Het was verboden om alcohol te serveren voor 18u! Gelukkig konden we gewoon aanboord genieten van onze lekker fles champagne ;-)
Iedereen is nog vol van de verkiezingen en alle verlichtingspalen zijn voorzien van een gele en rode vlag en de posters van de kandidaten. De 'GEEL' hebben gewonnen en de bevolking is tevreden. Ze rijden toeterend voorbij en laten de gele kleur wapperen of zijn zelfs in het geel gekleed.
Een local verteld ons meer over 'zijn' land en waar we moeten wegblijven in de stad, wegens 'te gevaarlijk'!
De busjes zitten allemaal vol. Het zijn ook hier privé-chaffeurs die hiermee een centje bijverdienen (2,50 EC$/pers./rit). Castries, de hoodstad, is onze bestemming. Via een kronkelende weg langs de kust stijgen en dalen we tot aan de overdekte markt. De locals proberen hier hun groenten, fruit en specerijen te verkopen, alsook zelfgevlochten manden, stoelen, houden, tassen en de sieraden en andere producten gemaakt van kokosnoot. De kleding, tassen, petten, enz... voorzien van de naam v/h eiland, die we op alle Caraïbische eilanden zien terugkomen, worden ook hier aan de man gebracht.
Buiten in de straten staat het vol met eetstandjes, foodtrucks overal en kraampjes met allerlei kleding, schoenen, petten met merknamen of zonder individueel verpakt in doorschijnende plastiek zakken, dit zagen we ook in Dominica. De mode is niet zoals in België en het lijkt hier al meer dan 30j te hangen...niet zo onze smaak!
Zoals op elk eiland worden we aangesproken voor een taxi...ze zien je blanke kop en hopla... Op de markt laten ze ons rustig rondslenteren, dat vinden we fijner dan dat ze je steeds aanspreken of iets willen opsolferen.
Geert krijgt regelmatig de vraag: 'Smoke?' tja, een stekkie is hier géén probleem, of eigenlijk net wél: een groot probleem omdat er zo vele stoned rondlopen!
De bus terug is moeilijker te traceren, overal staan busjes, maar niet diegene die naar Marigot rijden. Een vriendelijke dame, aan wie we het vragen, stapt een stuk mee door de stad tot aan de juiste bus, ze wil er zeker van zijn dat we weer in Marigot geraken. Zo lief. De mensen zijn ook allemaal vriendelijk en behulpzaam, maar niet iedereen doet het gratis of uit vrije wil en dat is jammer.
De bus brengt ons tot op de heuvel en dat bespaart ons een steile klim. Voor we de afdaling inzetten, maken we een pitstop bij bar/restaurant 'Juliette's', waar we een prachtig zicht hebben op de baai en ons huisje.
Jenna & Charlie een jong Schots/Engels koppeltje zijn er ook. We maakten reeds kennis met hen afgelopen zondagavond tijdens Happy Hour in 'Hurricane Hole'. Ze logeren in het hotel en hebben een auto gehuurd. Ze zouden graag de zonsondergang zien met een boot en Geert stelt voor om morgenavond uit te varen indien het weer het toe laat, samen met het andere Britse koppel Jane & John, die we met hen ontmoette.
Ze geven ons een lift terug naar het hotel en de auto wordt vanaf de receptie geparkeerd door een werknemer...decadent!
Meteen informeren we om ook een auto te huren voor twee dagen en reserveren er één voor donderdag en vrijdag.
Langs de prachtige verblijven wandelen we naar de uitgang. Enkele hebben zelfs een privé jacuzzi/zwembadje buiten...
We dinghieën naar de andere kant van de Bay, naar 'Doolittles' voor Happy Hour. De naam van dit restaurant/bar/hotel verwijst naar de gelijknamige film Dr. Dolittle, die hier in 1966 voor een groot gedeelte in dit schilderachtige baaitje van Marigot werd opgenomen.
Link film:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Doctor_Dolittle_(1967)

De leuke barman zorgt voor een heerlijke punch/cocktail van de dag. Grote tv-schermen zijn een uitnodiging om de aankomende 'EK' te volgen. Maandag speelt het Belgisch elftal...