dinsdag 5 april 2016

BVI's, Salt Island, Salt Pond Bay - Norman Island, The Bight(Caraïben)

Zondag, 3 april '16

De dag start met een ochtendsnorkel bij RMS Rhone, voor de tweede keer in twee weken, bezoeken we het wrak. Deze keer snorkelen we verder en zien we nog meer van het wrak. Ook de hoeveelheid vissen en opbloeiend koraal lijkt indrukwekkender als de eerste keer. Telkens zie je weer andere dingen, koraal en vissen...het blijft de moeite!
Lia was gisteren een brood aan het bakken en heeft mij weer zin gegeven en gemotiveerd om nog eens een poging te wagen. Dus bak ik, het ondertussen geknede en gerezen deeg(met slechts 100g gofiobloem van de 500g bloemmengeling), af in de 'omnia' oven. Ondertussen halen we anker op en zeilen we naar Norman eiland. Aan de horizon zien we talrijke zeilen en even later begeven we ons tussen de wedstrijdboten...the Captain kijkt zijn ogen uit en zou zo deelnemen ;-)
Voor we ons doel bereiken, hebben we een mooi knapperig en luchtig brood! Joepie!
Meteen worden we in de baai 'The Bight' verwelkomd door Rob in de Bounty.
Trots toont mijn Mac Gyver zijn zelfgeknutselde hendel en...hij lost...de epoxylijm is opgelost door de warmte! Terug plakken en afwachten... Ondertussen trek in mijn zwemvliezen, duikbril en snorkel aan, om naar het anker te gaan kijken, maar als ik naast de boot ben zie ik onder mij een grote vis van meer dan een meter lang...ik herken ook een zwart lijn op de rugvin...een zwarte punt haai! Ik spartel en proest zo snel ik kan naar de zwemtrap! De mannen geloven me niet! The Captain gaat dan maar zelf een kijkje nemen. Het is geen zwarte punthaai, maar wél een reuze vis. Welke? We denken een 'tarpon'. Nou, het is toch schrikken om zo'n grote vis vlakbij je te zien en ook al doe die vissen en haaien zogezegd niets...ik heb ze toch liever wat kleiner...niet groter dan mijn hand bijvoorbeeld ;-)
Met Bounty krijgen we een lift naar de kant, waar Brigitte reeds wacht.
Hullu Poro vaart een tijdje later ook de baai in.
Met Bounty varen we naar het begin van de baai, daar zijn grotten waar we in zwemmen en snorkelen. Wat een kleurenpracht hier. Weer andere vissen zwemmen voor en onder ons langs en het koraal heeft hier meer variëteit en kleur. Vele toeter-achtig koraal groeit hier. (In de Marine-Picto-Life-boekjes aan boord, staan ze benoemd als: zakpijpen, buis- & vaassponsen. De namen van alle vissen gaan we jullie besparen.) Ik waan me in 'Snorkelland' en voel me even een 'Snorkel-bewoner'...ken je die tekenfilmreeks van in de jaren '80?

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Snorkels

Ja, dit was alweer de moeite waard...een mooie snorkelplek. En er zwemmen hier vele grote blauw-groen kleurige Signaal & Prinses papegaaienvissen, onze favorieten.
Dan is het tijd om met z'n zessen naar de beruchte niet te missen 'Willem T'-boot-bar te dinghieën. Even later zitten we op een oud houten open schip vol met dronken jongeren die waaghalzend van het bovendek in het water springen!
Al snel zoeken we de rust op op één van onze drie privé-terrassen. Met allerlei lekkere bijeenraapselen van de drie boten, genieten we weer van een koninklijke rijkelijke avond... Altijd geslaagd zulke ongeplande momenten en eetfestijnen ;-)

BVI's, Virgin Gorda, St. Thomas Bay - The Baths - Salt Island, Salt Pond Bay(Caraïben)

Zaterdag, 2 april '16

Meer en meer beginnen we op Veerse Meer- en charterzeilers te gelijken: op motor of voorzeil varen we tussen de eilanden en baaien ;-)
Ook nu zeilen we op voorzeil een dikke mijl verder naar de bekende en niet te missen 'The Baths', aan de zuidwestkust van Virgin Gorda.
Omdat het een marine-/natuurpark is en om het koraal te beschermen, mag je hier enkel een meerboei oppikken en enkel in de dag aanwezig zijn. Via VHF laat Hullu Poro, die voor ons varen, weten dat er nog genoeg moorings vrij zijn.
Even later ligt Zensation naast Hullu Poro lekker te rollen voor the Baths.
The Baths zijn een reusachtige vulkanische rotspartij die hier langs de kust ligt. De
hoop gigantische stenen liggen in verschillende posities op en tegen elkaar, met prachtig uitgeslepen vormen en kleuren en vormen samen spleten, grotten, kleine 'overdekte zwembaden', baaien en Bubble Pools.
Via land is het moeilijk bereikbaar, maar ook met de dinghy is het een hele onderneming door al die stenen en koraal. Daarom laat iedereen de bijboten achter aan een meertouw en snorkelt of zwemt naar het strand. Ook wij bereiken zo de kant en kunnen hierdoor enkel ons mini cameraatje meenemen.
Al klimmend, zwemmend, kruipend en balancerend bewegen we ons door een labyrint van spleten,tunnels en onderaardse kanalen naar de volgende baai 'Devil's Bay', een onderaards meer dat vroeger als schuilplaats werd gebruikt door piraten! Het ziet er pre-historisch uit en we voelen ons een beetje Wilma & Fred Flinstones ;-)
De natuurlijke Bubble Pools worden op het moment gevuld met inkomend zeewater en geeft een krachtige en indrukwekkend kolkende waterpartij...ik kan mezelf niet houden in het bewegende water...super leuk!
Van de andere baai snorkelen we het hele eind terug naar de baai waar ons Dinghietje ligt te wachten.
Wauw, dit is knap en plezant om te doen. Net wat anders dan een golfbal en wildwaterbaan in Center Parcs of Aqualibi.
Jammergenoeg zijn onze foto's met het 'nep' Go Pro toestel niet zo scherp of mooi van kleur...de paarse onderwater rotspartijen en de vele vissen staan er wat kleurloos of onscherp op...misschien zijn die van Lia & Remco wel gelukt.
De rollende dagmooring wordt losgelaten en we varen door naar Salt Island met Hullu Poro in ons kielzog. En enkele uren later liggen we samen rustig op anker voor het onbewoonde eiland met het leuke strandje(we lagen hier al eens(19/3)).
We kaarten gezellig na op de Hullu Poro en na het borrelen varen we weer naar onze dame en doezelen we weg onder de mooie sterrenhemel.