maandag 26 oktober 2015

Porto Santo(PT) 4b


Zondag, 25 oktober '15

Het lijkt erop dat we morgen afscheid nemen van Porto Santo en daarmee ook van Portugal. Een gunstig weather-window/weergat=gunstige wind en stabiel weer voor ons vertrek naar de Canarische eilanden is op komst. The Captain laat de 'Polar'(=een diagram van de boot) los op de grib-files en de te varen route op een navigatie programma. A.d.h.v. krijgen we een idee hoe lang  we moeten varen, over welke boeg en welke windkoers. Dit doet hij een aantal keer met verschillende vertrektijden...dit is al enkele weken zijn nieuwe speeltje ;-) Zijn we dan toch geen digi-beten meer?!
Ik haast me naar het havenkantoor, want wil er als eerste zijn om onze was verder te doen, alvorens we doorvaren en voor dat alle andere cruisers hun was komen doen. Enkele weken terug ging het er niet zo vredig aan toe in het waskot, met de Noren...dat wil ik niet meemaken. Ik wandel de hele voormiddag over en weer met en zonder was, was ophangen, wasmachine en droogkast bewaken. Maar, ze laten me allen rustig doen, waardoor ik na de siësta het laatste uit de droogkast haal en alle andere was aan de reling hangt te drogen. Natuurlijk heb ik weer wat wasspelden proberen te leren zwemmen, maar nog steeds hebben ze het niet onder de knie en duiken meteen de diepte in :-( Gelukkig heb ik een pak wasknijpers als reserve liggen!
We nemen afscheid van het havenpersoneel en melden ons vertrek bij de douane. Elke dag hebben we andere en meer personeelsleden zien rondlopen en 'werken', wél zeker tien en voor elke dag van de week een andere douanier of is het voor elke twee weken?! Allesinds, ze zijn allemaal even vriendelijk en behulpzaam. Althans als je je eerst gaat aanmelden bij de douane, anders sturen ze wél een hele brigade, inclusief drugshond op je boot af(zoals gisteren bij de Noren)!
Van de schoten die we dagelijks horen, schrikken we ook al niet meer op. We zien de jager de hele dag met zijn jachtgeweer rondlopen en horen hem schieten op konijnen, die hier een plaag zijn en alle geringe vegetatie opeten. Door die langoortjes lukt het niet om hier iets te laten groeien!
De eindfase van onze muurschildering is ook in zicht: retoucheren, schaduw aanbrengen en na uurtjes - verspreid over vier dagen - zwoegen en zweten is het eindelijk af! Belanden we hiermee in de top tien van de haven-muurschilderingen? We hebben alvast ons best gedaan! Boven ons 'patrijspoort' schijnt een zonnetje, een restant van een vroegere muurschildering, maar we vonden het een extra 'touch', die onze creatie nog meer in het daglicht zet ;-) 
An en ik maken samen nog het deeg voor enkele 'Bolo do Caco'. Daar kunnen we tijdens de oversteek van smullen en hierdoor onze smaakpapillen nog een beetje in Portugal laten vertoeven. Yammie!
The Captain zwemt onder Zensation en maakt het Log los en gaat met een schuurspons over de schroefas en de schroef. Hij checkt ook nog even de bilges.
De dag vliegt voorbij: alle was laten drogen, opplooien en wegbergen is al een volledige dagtaak! Ook Zensation vertrekkensklaar maken en rust-wacht-slaapplaats opmaken, enz... vergt wel wat tijd. We wisten het al en onze vorige ervaringen hebben het bevestigd: 'keep it simpel' en voorzie iets van eten dat reeds klaar is of waar géén werk aan is, want je weet nooit hoe je je voelt of hoe het onderweg is qua wind en deining. Dus wordt er nog spaghetti gemaakt voor de oversteek...dan hebben zeker al iets om onze maagjes mee te vullen.
Graag hadden we voor de laatste keer nog wat Portugese producten en proviand aangevuld tijdens een laatste bezoek aan de 'Pingo Doce', maar dat schiet er over door tijdsgebrek (minstens een uur kwijt om er naar toe te wandelen en terug) over. Jammer, maar we kunnen met al wat we aan boord hebben zo meteen aan de 'grote' oversteek beginnen, so don't panic! En op de Canarische Eilanden zullen we weer nieuwe supermarkten en producten kunnen ontdekken.
We gaan met onze Vaguebond-vrienden voor de laatste keer in het havencafé/-restaurant dineren. Ook in ons stamkroeg kennen ze ons ondertussen al en hoeven we niet meer te zoeken naar een tafel zonder lekkende spotjes - vorige week kwam het water door het dak, langs de spotjes naar binnen...(hadden een beetje een déjà-vue  met Dominicaanse tijdens orkaan 'Jane', enkele jaren geleden!)...- het dak is intussen gemaakt.
Alles komt steeds goed in Portugal, zelfs de gratis haven-wasmachine! 'It's Portugal, no problema'  ;-) We love it!!! And gone miss it :-(
Na het etentje zijn we alle vier moe, morgenvroeg om 8u is ons vertrek gepland.
Ik zet de thermossen nog klaar en post nog snel de foto's van onze muurschildering, zodat jullie kunnen oordelen over onze eerste creatie en kruip dan snel onze kooi in voor de nacht.

Porto Santo(PT) 3b

Zaterdag, 24 oktober '15

Ons ontwerp heeft wat details en de oneffenheden in de muur en het werken met verf en kwasten, maken het er allemaal niet gemakkelijk op. We zijn al vroeg gestart met fase drie van onze artistieke kunst! Het begint vorm te krijgen en we vullen elkaar aan met onze ongekende schilderkunst en vormen een goed team. We hebben plezier in het creëren er van en zijn tevreden met het reeds gevormde resultaat. Tussen de regenbuitjes, van maximum zes druppels, door, worden de verschillende facetten weergegeven.
Na de middag krijgen we verrassend goed nieuws: de wasmachine is gemaakt!!! Zensation & Vaguebond worden binnen de vijf minuten met hun was in het havenkantoor verwacht. We kunnen ons geluk niet op en zijn zo blij als 'een kermisvogel'! Hier hadden we niet meer op gehoopt.
We nemen onze waszakken en tablets en haasten ons naar het kantoor. De wasmachine en droogkast bevinden zich in een opslagruimte in een hangaar. Al snel proppen we de eerste machine vol en wachten in spanning op de werking ervan. We hebben tot 17u30, dan sluit het havenkantoor, om zoveel mogelijk wasjes te doen. An heeft niet zo veel, doordat ze enkele weken geleden, net voor de machine stuk ging, nog gebruik heeft kunnen maken van de gratis wasjes. Omdat ze morgen waarschijnlijk doorvaren, doet zij eerst haar was en vult deze aan met onze was, tot de machine vol zit ;-) 
De namiddag brengen we door met over en weer lopen tussen de boot en de wasserij/havenkantoor, was insteken, uithalen, ophangen, enz... We koppelen het aangename aan het onaangename en instaleren ons in het waskot met een glaasje bubbels ;-)
De laatste was van de dag loopt een kwartiertje uit en de bediende blijft speciaal even langer, zodat we deze nog kunnen afhandelen. Dit scheelt ons morgen een machine en een uur! Super!
Ondertussen loopt de haven weer vol, er komen nieuwkomers binnen, hopelijk hebben die geen was bij :-(
Na het avondeten, komen we weer samen om, tijdens het degustieven, de weerbeelden te bekijken en te bespreken...hun vertrek morgen wordt in vraag gesteld. Vannacht gaat het winteruur ook hier in en mogen we een uurtje langer slapen. Ik gebruik het extra uurtje al voor het slapen gaan, om de foto's online te zetten ;-)

Porto Santo(PT) 2b

Vrijdag, 23 oktober '15

Het zonnetje schijnt en er is bijna geen wind, het moment om kapsalon 'Zensation' te openen. The Captain zijn haar begint al redelijk te krullen, dus hoog tijd om de schaar en tondeuse erin te zetten!
Onze buren komen paparazi spelen en al snel heb ik een tweede klant: mijn eerste dameskapsel...An vertrouwt mij haar lokken toe en ik kortwiek ze enkele centimeters. Alweer een tevreden klant. Ja, ja, ze praat nog steeds met me ;-) Hmmm, zou ik een roeping gemist hebben? Ik begin er steeds meer zin en plezier in te krijgen en wordt er ook al wat handiger en vlotter in...misschien kan ik hier wat extra apo-tjes mee verdienen ;-)
Tijd om de mallen van ons ontwerp klaar te maken, zodat het op de muur komt. Maar de verf is nog niet uitgehard, nog enkele uurtjes geduld... Ondertussen is er weer inox op Zensation aan het schitteren in de zon, terwijl the Captain het opblinkt.
Nieuwe gribfiles en weersvoorspellingen worden binnen gehaald en bekeken...het weergat voor de Canarische is verschoven naar maandag...nog even zullen we hier in Porto Santo vertoeven... Gegijzeld op een prachtig eiland, met nog véél schilderwerk voor de boeg...er zijn erger dingen ;-)
In de namiddag beginnen we aan fase twee van ons kunstwerk. Geert neemt de cirkelomlijningen voor zijn rekening en ik de tekening en namen. Het is een sinecuur en precies werkje dat héél wat tijd in beslag neemt. Door de regen moeten we stoppen, morgen kunnen we hopelijk verder schilderen.
Vanavond is het al een beetje afscheid nemen van An&Ivan van Vaguebond, morgen zullen ze richting Tenerife vertrekken. Dus hebben we afgesproken om met z'n vieren te gaan dineren in het havencafé/-restaurant. maar tegen dat het zover is, is ook hun weergat veranderd en wordt hun vertrek uitgesteld. Alsnog genieten van wat lekkers en elkaars gezelschap in ons 'vaste kroeg' ;-)

Porto Santo(PT) 1b


Donderdag, 22 oktober '15

Wat ons vooral opviel toen we gisteren toekwamen in de haven, is dat ze bijna leeg is: alle Noren zijn vertrokken, nog drie Fransen en Twee Duitsers, waarvan één op anker, liggen er nog.
De was wordt bij elkaar gezocht, gesorteerd en staat klaar in zakken. Zo staat alles stand-by, in de hoop dat de wasmachine gemaakt is. Maar zonder succes, de technieker is op komst met de ferry, die pas om 10u30 afmeerd. Ze denken  dat het in de namiddag gemaakt zal zijn en dan komen ze wél even tot aan Zensation om het goede nieuws te melden. 
Ondertussen vinden we bij de weersvoorspellingen voor zaterdagmiddag een weergat=goede wind i.m.v. Richting en snelheid/aantal knopen; en stabiel weer, om te vertrekken richting Canarische eilanden. 
We hebben dus nog enkele dagen tijd om de was te doen en aan onze muurschildering te beginnen. De beslissing over het ontwerp van ons muurschilderij is gevallen en de kleuren zijn bepaald. Met ons lijstje stappen we naar de verfwinkel in het dorp en komen met een gevuld zakje terug.
Het zoeken naar het juiste plekje gaat met véél inspectie en zoekwerk gepaard, want de havenmuur is al goed opgevuld en de muur is niet glad: een beetje opvullen met cement zou ons vlak vrijwaren van putten en ruwheid...Een effen plekje vinden we niet, maar we proberen het stukje muur proper en effen te maken, door de voorgaande verfresten met een beitel en stalen borstel te verwijderen. 
De basis van onze creatie kan starten. The Captain tekent een cirkel en schilderd die helemaal wit. Hij heeft een goede vaste hand om cirkels te maken. Voilà, de eerste fase is voltooid, morgen kunnen we het ontwerp erop tekenen en schilderen...Spannend.
Het havenkantoor gaat bijna sluiten en ik leg voor de zoveelste keer, het hele eind af naar daar om nogmaals even te polsen hoe de reparatie van de wasmachine verloopt...Morgennamiddag...We kunnen er nog steeds om lachen en zeggen al zelf: 'It's Portugal, no problema!' we blijven in blijde verwachting, maar rekenen er niet echt meer op ;-)
Ondertussen heeft An de eerste zelfgemaakte 'Bolo do Caco' klaar en bij de aperitief krijgen we de eer om ze te proeven en goed te keuren. Goed gedaan, An! Ze zijn heerlijk en ons avondeten wordt vervangen door de apo en toebehoren ;-)