maandag 26 oktober 2015

Porto Santo(PT) 4b


Zondag, 25 oktober '15

Het lijkt erop dat we morgen afscheid nemen van Porto Santo en daarmee ook van Portugal. Een gunstig weather-window/weergat=gunstige wind en stabiel weer voor ons vertrek naar de Canarische eilanden is op komst. The Captain laat de 'Polar'(=een diagram van de boot) los op de grib-files en de te varen route op een navigatie programma. A.d.h.v. krijgen we een idee hoe lang  we moeten varen, over welke boeg en welke windkoers. Dit doet hij een aantal keer met verschillende vertrektijden...dit is al enkele weken zijn nieuwe speeltje ;-) Zijn we dan toch geen digi-beten meer?!
Ik haast me naar het havenkantoor, want wil er als eerste zijn om onze was verder te doen, alvorens we doorvaren en voor dat alle andere cruisers hun was komen doen. Enkele weken terug ging het er niet zo vredig aan toe in het waskot, met de Noren...dat wil ik niet meemaken. Ik wandel de hele voormiddag over en weer met en zonder was, was ophangen, wasmachine en droogkast bewaken. Maar, ze laten me allen rustig doen, waardoor ik na de siësta het laatste uit de droogkast haal en alle andere was aan de reling hangt te drogen. Natuurlijk heb ik weer wat wasspelden proberen te leren zwemmen, maar nog steeds hebben ze het niet onder de knie en duiken meteen de diepte in :-( Gelukkig heb ik een pak wasknijpers als reserve liggen!
We nemen afscheid van het havenpersoneel en melden ons vertrek bij de douane. Elke dag hebben we andere en meer personeelsleden zien rondlopen en 'werken', wél zeker tien en voor elke dag van de week een andere douanier of is het voor elke twee weken?! Allesinds, ze zijn allemaal even vriendelijk en behulpzaam. Althans als je je eerst gaat aanmelden bij de douane, anders sturen ze wél een hele brigade, inclusief drugshond op je boot af(zoals gisteren bij de Noren)!
Van de schoten die we dagelijks horen, schrikken we ook al niet meer op. We zien de jager de hele dag met zijn jachtgeweer rondlopen en horen hem schieten op konijnen, die hier een plaag zijn en alle geringe vegetatie opeten. Door die langoortjes lukt het niet om hier iets te laten groeien!
De eindfase van onze muurschildering is ook in zicht: retoucheren, schaduw aanbrengen en na uurtjes - verspreid over vier dagen - zwoegen en zweten is het eindelijk af! Belanden we hiermee in de top tien van de haven-muurschilderingen? We hebben alvast ons best gedaan! Boven ons 'patrijspoort' schijnt een zonnetje, een restant van een vroegere muurschildering, maar we vonden het een extra 'touch', die onze creatie nog meer in het daglicht zet ;-) 
An en ik maken samen nog het deeg voor enkele 'Bolo do Caco'. Daar kunnen we tijdens de oversteek van smullen en hierdoor onze smaakpapillen nog een beetje in Portugal laten vertoeven. Yammie!
The Captain zwemt onder Zensation en maakt het Log los en gaat met een schuurspons over de schroefas en de schroef. Hij checkt ook nog even de bilges.
De dag vliegt voorbij: alle was laten drogen, opplooien en wegbergen is al een volledige dagtaak! Ook Zensation vertrekkensklaar maken en rust-wacht-slaapplaats opmaken, enz... vergt wel wat tijd. We wisten het al en onze vorige ervaringen hebben het bevestigd: 'keep it simpel' en voorzie iets van eten dat reeds klaar is of waar géén werk aan is, want je weet nooit hoe je je voelt of hoe het onderweg is qua wind en deining. Dus wordt er nog spaghetti gemaakt voor de oversteek...dan hebben zeker al iets om onze maagjes mee te vullen.
Graag hadden we voor de laatste keer nog wat Portugese producten en proviand aangevuld tijdens een laatste bezoek aan de 'Pingo Doce', maar dat schiet er over door tijdsgebrek (minstens een uur kwijt om er naar toe te wandelen en terug) over. Jammer, maar we kunnen met al wat we aan boord hebben zo meteen aan de 'grote' oversteek beginnen, so don't panic! En op de Canarische Eilanden zullen we weer nieuwe supermarkten en producten kunnen ontdekken.
We gaan met onze Vaguebond-vrienden voor de laatste keer in het havencafé/-restaurant dineren. Ook in ons stamkroeg kennen ze ons ondertussen al en hoeven we niet meer te zoeken naar een tafel zonder lekkende spotjes - vorige week kwam het water door het dak, langs de spotjes naar binnen...(hadden een beetje een déjà-vue  met Dominicaanse tijdens orkaan 'Jane', enkele jaren geleden!)...- het dak is intussen gemaakt.
Alles komt steeds goed in Portugal, zelfs de gratis haven-wasmachine! 'It's Portugal, no problema'  ;-) We love it!!! And gone miss it :-(
Na het etentje zijn we alle vier moe, morgenvroeg om 8u is ons vertrek gepland.
Ik zet de thermossen nog klaar en post nog snel de foto's van onze muurschildering, zodat jullie kunnen oordelen over onze eerste creatie en kruip dan snel onze kooi in voor de nacht.