dinsdag 23 februari 2016

Antigua, Jolly Harbour - St. Barthélemy, Île Fourchue (Caraïben)

Zondag, 21 februari '16

Zalig slapen hier in't paradijs, wel wat kort...al voor half zes haalt the Captain het anker op. Een tocht van 75NM ligt voor ons. Eens we vertrokken zijn, ga ik nog even soezen.
Enkele uren later zetten we SPI, maar drie uur later laat het beetje wind dat we hebben, ons in de steek, de rest van de tocht gaat op motor...Pfff...dat zijn nog vele uren :-(
Bij de haven van Gustavia, St.Barthélemy liggen heel wat kleine cruiseboten of zijn het mega-motor-yachten? Ook de ankerplek is goed gevuld met zeiljachten en rollen ze lekker...Even een baai verder varen, daar liggen ze ook behoorlijk te rollen. Laatste mogelijke plek is  bij Île Fourchue. Het eilandje lijkt wel een maanlandschap, ruwer, kaler en veel uitstekende verloren gelopen rotsformatie... Op het zwarte kiezelstrand slaat de branding in. De volle maan komt reeds op, als we ankeren en genieten in de kuip van de zonsondergang. Rollen, rollen, rollen,... Alle masten en sterretjes gaan op en neer.
Op ons bord verschijnt de zelfgevangen barracuda, die ons heerlijk smaakt ;-)

Guadeloupe, Deshaies - Antigua, Jolly Harbour (Caraïben)

Zaterdag, 20 februari '16

Drie boten verlaten gelijktijdig de baai van Deshaises en het vlindervormige, gevarieerde eiland Guadeloupe. Verdere ontdekking ervan zal voor een andere keer zijn.
Ook vandaag laat de wind ons vaker in de steek dan dat die ons verder blaast. Maar we treuren niet, want we hebben al snel beet: een barracuda van 60cm! Onze beloning van gisteren ;-) Na enkele slagen van de lierhendel is ie nog bij bewust zijn en tijdens het spartelen in het net, bijt hij het net met zijn scherpe tanden stuk en raakt een tand mijn vinger, alvorens we hem in de emmer dwingen! Het is een schampschot met wat bloedvergiet. De lierhendel mept hem nog enkele keren extra. Hij blijft naspartelen...sterk beestje! Nu ligt die onthoofd en ontschubd tegen het koelelement in de koelkast. Die het trouwens SUPER doet en zelfs vriest en héél belangrijk: minder energie verbruikt! Onze batterijen zijn elke dag voor 100% vol. Fantastisch!
The Captain spot fonteinen boven het wateroppervlak. Walvissen! Een moeder met kind. Eindelijk zien we walvissen en een korte tijd later spotten we weer één en even later nog één. Geweldig!!! Onze dag kan niet meer stuk!
De nieuwe vlag van Antigua wordt gemaakt en gehesen. Ondertussen wordt het water weer blauwer...ook al regent het, dan nog is het water appelblauwzeegroen en glinsteren de zandstranden langs de kustlijn. Mooi, prachtig, oogverblindend, onbeschrijflijk knap...Paridise!
In de baai van Jolly Harbour zien we al gauw een zeeschildpad aan Zensation. Wat een prachtige dag en bestemming. Jammer dat het weer een blitzbezoek is...morgen moeten we alweer verder. Ja, Sint Maarten roept i.v.m. De Heineken regatta!
Hier is ook net een regatta gefinished en maandag is er een grote regatta vertrekkend in het zuiden van Antigua. The Captain had de start graag gezien, maar ja, je kan niet alles zien of bij zijn...keuzes maken is niet makkelijk.
Het is te laat om nog in te klaren. Mogen we dan wél of niet aan land? Kunnen we een boete krijgen?
Langs de aanvaarroute van de haven tuffen we met ons Dinghietje richting dinghy-dock. De vaarweg vertakt zich in verscheidene zijarmen, met op de oevers prachtige houten vakantiehuisjes en villa's met steigers en yachten voor de deur. Wouw! Het lijkt wat op de binnenhaven van Kortgene x100 of 1000, maar dan in 't paradijs!!! Kwijl, kwijl, ...
One day in THIS Paridise ;-)